Televízne tipy Pravdy: Affleckov film Gone Baby Gone aj oceňovaná Mladosť

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 8. do 15. decembra. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

08.12.2016 09:00
Fred (Michael Caine) a Mick (Harvey Keitel)... Foto:
Fred (Michael Caine) a Mick (Harvey Keitel) spomínajú na mladosť a hľadia v ústrety budúcnosti vo filmovej básni Paola Sorrentina Mladosť.
debata

Štvrtok 8. 12.

Tatínek, CS Film, 14.00
Tatínek je v tomto prípade Zdeňek Svěrák. Film nakrútil v roku 2004 jeho syn Jan. Prezrádza aj to, ako vznikli niektoré tvorivé nápady Zdeňka Svěráka, zavedie diváka do zákulisia cimmermanovského divadla, ktoré je vlastne pre "tatínka“ najdôležitejšie. Vystupujú aj ďalší zaujímaví umelci – Smoljak, Menzel, Uhlíř aj rodina. A určite tam nechýba humor.

Slovensko Advent 2016. Zuzana Mikulcová Band z Elektrárne Piešťany, Dvojka, 20.00
V dnešnej dobe je ťažké sa presadiť, lebo je aj silná konkurencia, aj bohatá produkcia. Speváčka Zuzana Mikulcová už na seba upozornila – má Hlavnú cenu zo súťaže Nové tváre slovenského džezu (2010), bola predskokankou na koncerte Jamesa Blunta v Bratislave (2014), vystupovala aj v televíznom programe Legendy popu. Kto si chce mladú speváčku vypočuť – má adventnú príležitosť!

Vtáky a ľudia, Cinemax, 21.35
Francúzska romantická dráma z roku 2014 je o stretnutí inžiniera zo Silicon Valley s chyžnou v letiskovom hoteli v Paríži. Inžinier sa tam zašil, aby mal od všetkého pokoj, chce skoncovať so svojím predchádzajúcim životom a vôbec – nič ho nebaví. Šanca na zmenu sa objaví priamo v jeho „zašivárni“ a má bielu zásterku!

5. október, HBO, 22.00
Dokument Martina Kollára (rodák zo Žiliny, absolvent VŠVU) je o človeku, ktorý má na tvári dvojkilový nádor. Skrýva ho hustou bradou, ale aj tak ho budú operovať. Najprv sa však ešte vydá na dobrodružnú cestu. Prespáva vonku, ocitá sa v rôznych situáciách, spoznáva ľudí. Film je slovensko-českej produkcie (2016) a sľubuje zvláštny príbeh. Keďže film vytvorili takmer samí Kollárovci, zrejme je to príbeh pre režiséra autentický.

Piatok 9.12.

Český žurnál: Krtko a Lao-C', ČT2, 21.00
Režisér tohto dokumentu Filip Remunda je jeden z dvojice filmárov (druhý je Vít Klusák), ktorí nakrútili dokumentárny „žartík“- Český sen: zinscenovali otvorenie nového hypermarketu, kam sa ľudia drali pre výhodné otváracie ceny, ale bola to len fikcia. Autor pokračuje v cykle Český žurnál s aktuálnymi a provokujúcimi témami. Tentoraz je to návšteva čínskeho prezidenta v Prahe a návšteva českého filmového štábu v Číne.

Kura na slivkách, Dvojka, 22.00
Názov filmu je názvom obľúbeného jedla hlavného hrdinu. Znamená to, že je veľmi rozmaznaný a ženy mu na želanie vyvárajú? Uvidíme. Vo filme hrá aj Isabella Rosselliniová či Chiara Mastroianniová a uvádzajú ho ako romantický príbeh osudovej lásky. Začína sa to však zlomenými husľami, nie zlomeným srdcom.

Sobota 10.12.

Dáma v dodávke, Cinemax, 13.10
Komédia z vlaňajška je naozaj originálna: Je to pravdivý príbeh slečny Shepherdovej, výstrednej dámy neznámeho pôvodu, ktorá „dočasne“ zaparkovala svoju pokazenú dodávku pred londýnskym domom spisovateľa Alana Bennetta a nakoniec tam zostala 15 rokov. Je to filmová adaptácia slávnej britskej hry od autora Alana Bennetta. Takže – naozaj sa to stalo. A – vzali sa? Film odpovie.

A tancujem ďalej… ČT1, 17.15
Vlastimil Harapes chcel ísť do politiky, kandidoval v nedávnych voľbách, ale neuspel. Tanec k nemu viac pasuje, v mladosti bol vynikajúci. Toto je galavečer k 70. narodeninám tanečnej legendy vysielaný zo Štátnej opery v Prahe.

Gone Baby Gone, Cinemax, 20.50
Americká krimidráma z roku 2007: súkromný detektív a jeho partnerka (Casey Affleck a Michelle Monaghanová) pátrajú po zmiznutom štvorročnom dievčatku a objavujú nečakané súvislosti. Už-už sa blíži rozuzlenie, ale nový problém rozdelí aj pátračov. Režíroval Ben Affleck.

Ivan Hrozný (1), Dvojka, 0.00
Tento historický epos vznikol v roku 1945 v bývalom Sovietskom zväze a nakrútil ho sám Sergej Ejzenštejn (hudba Sergej Prokofiev). Film zobrazuje krajinu v 16. storočí, keď bolo Rusko ešte rozdelené na kniežatstvá a moskovské knieža Ivan sa vyhlásilo za cára. Môže to byť zaujímavé aj ako dejiny filmu, aj ako dejiny Ruska.

Nedeľa 11.12.

Mladosť, HBO, 21.00 Meno režiséra Paola Sorrentina je lákadlom – jeho filmy sú krásne (veď jeden sa aj volá Veľká nádhera). Kto sledoval Sorrentinov seriál Malý pápež, si iste rád pozrie aj jeho film Mladosť, v ktorom sa zamýšľa nad tým, ako ľudia hodnotia svoj život, čo chcú dosiahnuť a s čím sa nevedia vyrovnať. Sorrentino sa vždy filmom zamýšľa, a to je na jeho tvorbe zaujímavé. V tomto filme hrajú Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weiszová, Jane Fondová atď. a je to zážitok. Základom príbehu je priateľstvo dvoch mužov umelcov. O to je to emotívnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mladosť #televízne tipy #Ivan Hrozný #Tatínek