Televízne tipy Pravdy: Nesmrteľný Jozef Kroner aj DiCapriove oscarové Zmŕtvychvstanie

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 15. do 22. decembra. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

15.12.2016 12:00
Revenant Foto:
Dobrodružná dráma Alejandra Gonzáleza Iñárritu si vybojovala tri Oscary, vrátane sošky pre najlepšieho herca – Leonarda DiCapria.
debata

Štvrtok 15. 12.

Slovensko Advent 2016: Pressburger Klezmer Band z Cisársko-kráľovskej jazdiarne v Nových Zámkoch, Dvojka, 12.30
Pressburger Klezmer Band vznikol v roku 1995 a ako už názov napovedá, základom je klezmer – teda ľudová hudba východoeurópskych Židov. Tú členovia kapely dotvárajú vlastnou interpretáciou a kombinujú s inými štýlmi – s prvkami džezu, reggae, latina, slovenského, cigánskeho a balkánskeho folklóru, dokonca občas s nádychom Orientu. Ak vás táto emotívna muzika zaujíma, pozrite si záznam ich koncertu z Nových Zámkov.

Primáška: Profil Barbory Botošovej – mladej talentovanej huslistky, Dvojka, 16.05
Túto mladú sympatickú primášku, vnučku slávneho Berkyho-Mrenicu, poznám osobne. Jej príbeh je zaujímavý, myslím, že na Slovensku nemá páru.

Kubo, Jednotka, 21.25
Starú tv inscenáciu z roku 1965 ste už iste stokrát videli, no klasika s Jozefom Kronerom, Evou Kristínovou, Emíliou Vášáryovou, Jozefom Adamovičom, Júliusom Pántikom a Vierou Strniskovou k adventnej nálade patrí.

Kuba v starej televíznej inscenácii z roku 1965... Foto: Archiv STV/Eduard Hollý
Jozef Kroner Kuba v starej televíznej inscenácii z roku 1965 stvárnil nezameniteľný Jozef Kroner.

Vánoční hvězda, ČT1, 21.50
Vraj pohodová, miestami aj vtipná česká poviedka, na tv obrazovke neurazí. Ústrednou postavou je nesmelý zamilovaný vidiecky muzikant (Igor Bareš), ktorého jeho spoluhráči prihlásia do televíznej súťaže zvanej Vánoční hvězda, aby mu dopomohli k jeho láske Tereze. Súťaž mu vraj lásku prinesie, ale celkom inak, ako kamaráti predpokladali. V komédii z roku 2012 hrá aj Jiřina Jirásková, Jaromír Dulava, Andrea Elsnerová, Simona Babčáková, Ljuba Krbová, Jan Hartl a Jan Cina.

Piatok 16. 12.

Honza málem králem, Nova, 20.20
Predvianočné obdobie je plné klasiky, táto rozprávka Bořivoja Zemana má síce už 39 rokov, no Jiří Korn ako čeľadník Honza a mladá Naďa Konvalinková ako Marjánka ma stále bavia. Veď rozprávky nemusia sledovať len deti.

Sobota 17. 12.

Snehulienka a lovec, Markíza, 20.30
Pre zmenu nová verzia známej Snehulienky – táto z roku 2012 je skôr pre dospelých než pre deti. Snehulienkou je Kristen Stewartová, známa z upírskej ságy, jej macochu hrá Charlize Theronová. Sami tvorcovia upozorňujú, že rozprávka sa skončila. Krehká princezná si tu neváha obliecť brnenie a na zlú macochu vyráža s mečom v ruke. Všetky problémy by vyriešila Snehulienkina smrť, ibaže dievčina práve ušla z domáceho väzenia do Temného lesa, odkiaľ sa ešte nik živý nevrátil. Ale kráľovná potrebuje mať istotu, a tak si najme odvážneho lovca, ktorý dostane za úlohu vystopovať ju a priviesť späť… Horor, nie?

Nedeľa 18. 12.

Homár, Cinemax, 20.00
A po všetkých rozprávkach tu máme originálnu snímku ovenčenú Cenou poroty z festivalu v Cannes, ktorá nás zavedie do blízkej budúcnosti, kde sú nezadaní ľudia chytaní a odvážaní do Hotela. Tam si musia do 45 dní nájsť partnera, inak budú premenení na zviera podľa vlastného výberu. Práve sem prichádza nešťastný David, ktorý sa v prípade nutnosti chce stať homárom. Po neúspešnom pokuse o spárovanie utečie do Lesa, kde žijú Samotári, a nečakane sa tam zamiluje. Lenže to je proti pravidlám! V hlavnej roli Colin Farrell, to musím vidieť!

Revenant: Zmŕtvychvstanie, HBO, 21.00
Táto dobrodružná dráma o prežití, zrade a pomste si vybojovala tri Oscary, vrátane sošky pre najlepšieho herca – Leonarda DiCapria. Stvárnil skúseného trapera, ktorého v drsnej krajine amerického západu v roku 1823 napadne medveď a ostatní lovci ho ponechajú napospas smrti. A ešte príde o svojho jediného syna. Hnaný túžbou po pomste ako zázrakom prežije a púšťa sa do zúfalého boja… Surovú, no vraj nádhernú snímku podľa reálneho príbehu nakrútil uznávaný režisér Alejandro González Iňárritu (Birdman), ktorý zaň získal svojho tretieho Oscara.

Štvrtok 22. 12.

Prvý májový pondelok, HBO, 22.15
Americký dokument vraj poteší všetkých milovníkov módy. Nazerá do zákulisia príprav aj priebehu historicky najnavštevovanejšej módnej výstavy Kostýmového inštitútu v Metropolitnom múzeu umenia v New Yorku s názvom China: Through The Looking Glass, ktorá predstavila odevy inšpirované západnou Čínou. Zahŕňala 150 modelov od 40 návrhárov. Film zachytáva aj následné Met Gala 2015, ktoré sa výstavou inšpirovalo. Tvorcovia sledujú Annu Wintourovú, šéfredaktorku časopisu Vogue a predsedníčku Met Gala, a kurátora Andrewa Boltona, ktorý veľkolepú šou vymyslel, počas ich príprav na nezabudnuteľný večer. Pýtajú sa tiež, či sa dá móda považovať za umenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leonardo DiCaprio #homár #Revenant Zmŕtvychvstanie #Barbora Botošová #Kubo