Čo sa udialo v kultúre v roku 2016? Pozrite si prehľad

Marika Gombitová potešila tento rok fanúšikov, DiCaprio získal Oscara, Art Film Fest sa presťahoval do Košíc. A ešte ďalšie udalosti hýbali svetom kultúry.

31.12.2016 12:00
Miro Žbirka, Marika Gombitová Foto:
Hosťom koncertov Mira Žbirku je Marika Gombitová.
debata (1)

6. januára: „Televízna revolúcia“ Netflix aj na Slovensku. Jedna z najväčších on-line služieb na streamovanie filmov a televíznych programov na svete ohlásila 6. januára nebývalú expanziu do celého sveta s výnimkou Číny, Severnej Kórey, Sýrie a Krymu. január – február: Ukázať všetky podoby muzeálnej práce a využiť pritom moderné digitálne technológie tak, aby sa nestratilo to najdôležitejšie – artefakt a zážitok. To bol zámer výstavy Uchovávanie sveta: Rituál múzea v digitálnom veku v Slovenskej národnej galérii. Invenčná expozícia pripomenula, že múzeum je nielen "chrámom múz“, ale aj skladom, učebňou či kabinetom poznania.

1. februára: Dokument Martina Kollára 5. október mal premiéru na filmovom festivale v Rotterdame.

28. februára: Leonardo DiCaprio konečne získal na piaty pokus Oscara vďaka snímke Revenant Zmŕtvychvstanie. Filmom roka sa stala Sledovačka, cenu za najlepší cudzojazyčný film si odniesol debut maďarského režiséra Lászlóa Nemesa.

Julianne Moore odovzdala Oscara Leonardovi... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
88th Academy Awards - Show Julianne Moore odovzdala Oscara Leonardovi DiCapriovi.

14. marca: Ochotníkov breznianskeho Divadelného súboru Jána Chalupku si pri príležitosti osláv Dňa učiteľov objednal banskobystrický župan Marián Kotleba, aby 14. marca odohrali v Brezne komédiu Kováči. Uprostred predstavenia ich vystúpenie ukončil. Cenzúrny zásah strhol vlnu solidarity, divadelný súbor potom s Kováčmi vystupoval vo viacerých slovenských mestách.

18. marca: Karel Gott vyhlásil, že zvíťazil nad rakovinou. V októbri sa prvýkrát od prekonania choroby postavil pred slovenské publikum na koncerte k 50. výročiu Bratislavskej lýry.

1. apríla: Začali platiť kvóty na slovenskú hudbu v rádiách.
apríl: Po knižných veľtrhoch v Bologni a Prahe bolo Slovensko iba tretíkrát vo svojej histórii čestným hosťom medzinárodného knižného veľtrhu. Tentoraz budapeštianskeho. Vďaka tomu prišli do maďarských kníhkupectiev štyri desiatky prekladov slovenských diel. apríl: Slovenská filmová a televízna akadémia udelila snímke Eva Nová päť národných filmových cien Slnko v sieti v kategóriách scenár, réžia (Marko Škop), herečka (Emília Vášáryová) a herec (Milan Ondrík) v hlavných úlohách a vyhlásili ho za najlepší hraný film. Okrem toho zastupuje slovenskú kinematografiu v boji o nomináciu na Oscara pre cudzojazyčný film. Snímku si všimli aj prestížne filmové magazíny a Vášáryovú označili za slovenskú Meryl Streepovú.

Hlavnú úlohu vo filme Eva Nová stvárnila Emília... Foto: Artileria
Hlavnú úlohu vo filme Eva Nová stvárnila Emília Vášáryová. Hlavnú úlohu vo filme Eva Nová stvárnila Emília Vášáryová.

1. mája: Seriál HBO Hra o tróny v roku 2016 úspešne pokračoval šiestou sériou. Fanúšikov jednej z hlavných postáv potešilo, keď sa potvrdili ich špekulácie a Jon Snow vstal z mŕtvych už v druhej epizóde šiestej série. V septembri prekonala Hra o tróny rekord v počte cien Emmy, na konte ich má spolu 35, čím tromfla sitcom Frasier. HBO zároveň bodovala aj novým seriálom Westworld.
jún: Filmový festival Art Film Fest, ktorý sa dvadsaťtri rokov konal v Trenčianskych Tepliciach, presídlil pod rovnakým názvom do Košíc. V Trenčianskych Tepliciach vznikol nový festival – Filmový festival Trenčianske Teplice.
jún: Skupina tvorcov, ktorí pre nespokojnosť podali výpovede v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre, založila Nové divadlo. jún: Diela Jany Želibskej, Milana Dobeša a Stana Filka boli v súbore 120 prác umelcov zo strednej a z východnej Európy, ktoré ponúkala začiatkom júna aukčná spoločnosť Sotheby's na aukcii v Londýne. Práce významných slovenských výtvarníkov sa vydražili dohromady za 42 872 eur.
2. júla: V Danubiane otvorili výstavu Európske hviezdy – Miró & CoBrA. Medzinárodný projekt bol najvýznamnejším kultúrnym počinom v čase, keď Slovensko po prvý raz predsedalo Rade Európskej únie. Výstavu uviedol historik umenia a vnuk slávneho umelca Joan Punyet Miró.
júl: Pohoda oslavovala už 20. ročník, na vypredanom trenčianskom festivale vystúpili PJ Harvey, Gogol Bordello, Sigur Rós, The Prodigy, Parov Stelar či Róisín Murphy.

Róisín Murphy na Pohode 2016. Foto: Ľuboš Pilc
festival Pohoda 2016 Róisín Murphy Róisín Murphy na Pohode 2016.

9. júla: Zuzana Mauréry – predstaviteľka hlavnej ženskej hrdinky česko-slovenskej koprodukčnej drámy Učiteľka v réžii Jana Hřebejka získala na MFF v Karlových Varoch cenu pre najlepšiu herečku. Neskôr na festivale v Gijóne ocenili aj architekta filmu Juraja Fábryho a skladateľa Michala Novinského.

Hlavnú postavu vo filme Učiteľka stvárnila... Foto: Forum Film
Zuzana Mauréry Učiteľka Hlavnú postavu vo filme Učiteľka stvárnila Zuzana Mauréry.

júl: Mobilná aplikácia založená na princípe rozšírenej reality Pokémon GO, ktorá prepája herné prostredie a reálny svet, vyvolala podobnú vlnu nadšenia ako animovaný seriál z roku 1996.
18. septembra: V šiestich kategóriách prestížnych cien DOSKY bodovali inscenácie Činohry SND. Najlepšou inscenácou sa stala rodinná sága Fanny a Alexander.
20. septembra: Na verejnosť sa dostala správa, že právnik americkej herečky Angeliny Jolie podal žiadosť o rozvod jej manželstva s Bradom Pittom. S ním Jolie tvorila pár od roku 2004, manželmi boli dva roky.

Vzťah Brada Pitta a Angeliny Jolie sa začal... Foto: 20TH CENTURY FOX
Brad Pitt Vzťah Brada Pitta a Angeliny Jolie sa začal filmom Pán a pani Smithovci. V roku 2016 ohlásili rozchod.

október: Marika Gombitová aj tento rok viackrát potešila svojich fanúšikov. V septembri vystúpila na spoločných koncertoch s Miroslavom Žbirkom, na začiatok októbra pripravila veľký narodeninový koncert v Bratislave a vydala aj autobiografickú knihu. Tú podpisovala na decembrovej autogramiáde.
13. októbra: Švédska akadémia vyhlásila za držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Boba Dylana. Voľba Dylana bola dosť veľkým prekvapením, hoci ako kandidát na cenu sa spomínal už roky.
november: Tretí a posledný diel ambiciózneho projektu Dejiny európskej fotografie prezentoval 26. ročník Mesiaca fotografie. V šiestich knihách mapujú odborníci z 36 krajín vývoj média a na 2 400 stranách zhŕňajú historické fakty a prinášajú viac ako tisícku fotografií.
november: Míľnikom prezentácie slovenského umenia v zahraničí je retrospektíva Július Koller: One Man Anti Show vo viedenskom Múzeu moderného umenia. november: Medzinárodná premiéra novej série obľúbeného seriálu Gilmore Girls. Jeho hviezdy sa stretli na obrazovke po pätnástich rokoch.
1. decembra: Historicky prvú spoločnú slovensko-českú nomináciu prvku Bábkarstvo na Slovensku a v Čechách zapísali do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO.
10. decembra: Udeľovanie Európskych filmových cien ovládla nemecko-rakúska snímka Toni Erdmann, ktorá získala päť sošiek. (kul)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #prehľad #ročenka 2016