Televízne tipy Pravdy: Leto s rockovou hviezdou aj papagáj, ktorý rozpúta politický škandál

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 20. do 27. apríla. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

20.04.2017 14:00
Oslnení slnkom Foto:
Tilda Swintonová (vľavo) a Dakota Johnsonová v snímke Oslnení slnkom (2015).
debata

Štvrtok 20.4.

Divoké Francúzsko II, Dvojka, 12.40
Dokument má rozprávať úchvatné príbehy zvierat v európskych lesoch, na lúkach, v riekach a jazerách, ako sme ich ešte nikdy nevideli. Francúzsko je krajina s neobyčajne rozmanitou faunou a flórou. V Pyrenejach stretnete medveďa hnedého, v národnom parku Écrins v Alpách loví orol skalný svište, na alsaských pláňach a vo Vogézach sa v hustých lesoch darí jazvecom…

Stopy v snehu: O pašovaní literatúry do Československa v období neslobody, Dvojka, 13.35
Len v 50. rokoch minulého storočia bolo v Československu zlikvidovaných okolo 28 miliónov kníh, veľa autorov bolo zakázaných a fungovala cenzúra. Dokument Slavomíra Zrebného mapuje nielen samotné pašovanie, ale aj tlač kníh, samizdatov a ich distribúciu. Ústredným motívom je príbeh troch kamarátov, ktorí sa zapojili do pašovania literatúry cez hory. V roku 1983 boli zatknutí, uväznení a odsúdení. Súdny proces vyvolal protesty verejnosti a trojice sa zastal dokonca aj americký prezident Ronald Reagan…

Stopy v snehu (trailer)

Rozlúštené poklady: Turínske plátno, ČT2, 18.55
A do tretice ešte jeden dokument, tentoraz britský. V tejto časti ide o analýzu záhadného textu, ktorá by mala odborníkom presne potvrdiť pôvod turínskeho plátna.

Svadba podľa Margot, Cinemax, 23.10
Hlavnou postavou tejto americkej komediálnej drámy z roku 2007 je Margot (Nicole Kidmanová), ktorá píše poviedky. Keď sa dozvie, že jej sestra sa chce vydať za nie príliš oslnivého muža, rozhodne sa ju navštíviť. Ktosi film videl a poznamenal: Margot bola asi najspokojnejšia vtedy, keď všetkým okolo kazila životy, lebo s tým vlastným si nevedela poradiť. Stále ničila sestru, vydierala syna – neznesiteľná povaha. Nuž ale Nicole Kidmanová je skvelá herečka, tak jej dám šancu.

Sobota 22.4.

Som nesmelý, ale liečim sa, Jednotka, 14.40
Kto má rád Pierra Richarda, neoľutuje. Stará dobrá francúzska komédia z roku 1978.

Kráľovná Kristína, Cinemax 2, 15.15
Portrét extravagantnej švédskej kráľovnej Kristíny režiséra Miku Kaurismäkiho mnohých divákov sklamal. Vraj povrchný film o jednej z najvýznamnejších kráľovien Európy, zato kostýmy sú krásne. Snímka má rozprávať o záhadnej mladej žene, ktorá sa vzpiera konvenciám a tradíciám, je rozkročená medzi rozumom a citom, medzi svojím ženským telom a skutočnosťou, že bola vychovávaná ako princ… Na trón nastúpila v roku 1632 ako šesťročná, čím sa dostala do labyrintu moci a tradície, dvor plný asketických luteránov ju tlačil do svadby a splodenia nástupcu, aby naplnila svoj osud… Predsa len to skúsim.

Oslnení slnkom, HBO, 22.00
Veľmi zaujímavý film o rockovej hviezde Marianne v podaní Tildy Swintonovej, ktorá trávi s partnerom Paulom (Matthias Schoenaerts) pokojnú dovolenku v slnečnom Taliansku. Idylu však naruší nečakaný príchod speváčkinho starého priateľa a producenta Harryho (Ralph Fiennes) a jeho očarujúcej dcéry Penelope (Dakota Johnson, známa z Päťdesiatich odtieňov sivej aj temnoty). Atmosféra hustne, prichádza nevítaná nostalgia, podozrievanie, žiarlivosť… a stane sa niečo škaredé. Vrelo odporúčam!

Oslnení slnkom (trailer)

Nedeľa 23.4.

Stratení v Mníchove, ČT1, 20.15
Pozor, film Petra Zelenku, ktorý nenakrúca celkom „normálne“ filmy. V tomto sa deväťdesiatročný papagáj Sir P, ktorý kedysi patril Edouardovi Daladierovi, na pozvanie riaditeľa Francúzskeho inštitútu ocitne v roku 2008 v Prahe ako živá relikvia z čias Mníchovskej dohody. Papagáj po Daladierovi jeho hlasom dodnes opakuje niektoré dôležité vety a vyhlásenia. Papagája za dramatických okolností unesie český novinár Pavel a na základe papagájových kontroverzných citácií Daladiera rozpúta medzinárodný politický škandál. Znie to bláznivo a hrajú v tom zaujímaví herci – Martin Myšička, Marek Taclík, Jana Plodková, Jitka Schneiderová… O Čechoch, národných traumách – paráda!

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #samizdat #Stratení v Mníchove #Tilda Swintonová #Oslnení slnkom