Šejk Ali, doktor Živago aj kapitán Nemo – Omar Sharif

Svojho času bol jediným Arabom v Hollywoode. Preslávil sa ako šejk Ali aj ako Pasternakov doktor Živago či Verneho kapitán Nemo. Herec Omar Sharif by sa dožil 85 rokov.

22.04.2017 16:00 , aktualizované: 23.04.2017 13:23
Omar Sharif Foto:
Omar Sharif sa ako syn sýrsko-libanonských rodičov narodil v Egypte, kde aj vyrastal.
debata (2)

V dobrodružnej púštnej dráme Lawrence z Arábie o legendárnom Britovi, vojenskom dôstojníkovi T. E. Lawrenceovi, ktorý zjednotil roztrúsené arabské kmene v boji proti tureckej nadvláde v Arábii, stvárnil Omar Sharif arabského šejka Aliho. Výpravný veľkofilm ocenili v roku 1963 siedmimi Oscarmi a hercovi vyniesol Zlatý glóbus. Vychádzajúca hviezda zožala svoj druhý úspech o tri roky neskôr za úlohu doktora Živaga v rovnomennej dráme podľa románu Borisa Pasternaka.

Oba filmy režíroval miláčik americkej akadémie režisér David Lean, ktorý si Sharifa ako mladíka s arabskými koreňmi obľúbil. Keď nakrúcali Lawrencea z Arábie, Sharif neveril, že by mohol mať úspech a ani po rokoch si to nevedel vysvetliť. „Nie sú tam dievčatá, neúčinkovali tam žiadni v tom čase známi herci, iba muž a takmer žiadna akcia, takmer žiadne boje….“ Lawrence z Arábie bol podľa neho skvelý zásluhou režiséra, ktorý sa chladnokrvne zaujímal iba o film. „Keď ma Lean vzal z Egypta, povedal len: Potrebujem Araba, ktorý hovorí po anglicky,“ spomínal Sharif.

Omar Sharif na filmovom festivale v Monaku (2005)
Omar Sharif sa ako syn sýrsko-libanonských...
+3Omar Sharif v spoločnosti speváčky a herečky...

Aj keď Sharifovi Lawrence z Arábie priniesol oscarovú nomináciu, herec nebol so svojím výkonom spokojný a nikoho by na tento film do kina neposlal. „Tri hodiny a 40 minút púšte bez dievčat!“ žartoval.

Ako syn sýrsko-libanonských rodičov sa narodil a vyrastal v Egypte, kde študoval na anglickej Victoria College v Káhire a neskôr vo Francúzsku. Do internátnej anglickej školy ho rodičia poslali preto, že bol ako dieťa obézny, vtipkoval Sharif. Už na strednej škole sa začal venovať divadlu. Matka, s ktorou mal veľmi blízky vzťah, ho nakazila kartárskou vášňou, Sharif patril medzi 50 najlepších

V roku 1967 sa rebelant Sharif postaral o škandál. V júni, krátko po šesťdennej arabsko-izraelskej vojne obletela krajinu fotografia z filmu Funny Girl, ktorý práve nakrúcal. Bozkával sa na nej so Židovkou Barbrou Streisandovou, čo bolo vo vtedajšej spoločensko-politickej situácii provokujúce.

V roku 1969 si zahral legendárneho revolucionára Che Guevaru v životopisnej snímke Che! „Predtým som sa veľmi o politiku nezaujímal, nemal som prehľad o našich ani medzinárodných problémoch. Kvôli filmu som si musel mnoho naštudovať a znamená preto pre mňa nový začiatok. Začínam čítať noviny, som zvedavý, čo sa okolo mňa deje, čo sa deje všade. To mne osobne priniesol film Che,“ prezradil pred rokmi Sharif o filme, ktorý dobová kritika prijala vlažne.

Na televíznej obrazovke sa Omar Sharif objavoval s rovnakou intenzitou ako na filmovom plátne. Posledný raz si zahral vo filme Rock the Casbah v roku 2013, dva roky pred smrťou.

3-krát Omar Sharif

  • Nikdy nevlastnil auto, vozil sa výhradne taxíkom, aby sa mohol rozprávať s vodičmi.
  • Hovoril po arabsky aj francúzsky, no najprirodzenejšia bola preňho angličtina.
  • Na benátskom festivale mu udelili Zlatého leva za celoživotné dielo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lawrence z Arábie #Che Guevara #Omar Sharif #Funny Girl #Doktor Živago