Na veľké očakávania pri Votrelcovi radšej zabudnite

Koncom 70. rokov sa po Hviezdnych vojnách Georgea Lucasa začalo v Hollywoode pretŕhať vrece s dovtedy okrajovým žánrom sci-fi. Príbehy z vesmíru sa do prvej línie blockbustrov prebojovali aj vďaka akčnej, mysterióznou atmosférou nasiaknutej snímke Votrelec.

18.05.2017 09:00
Katherine Waterstonová Foto:
Ridley Scott sa vrátil s Votrelcom. S vesmírnym nepriateľom sa tentoraz vyrovnáva herečka Katherine Waterstonová.
debata (1)

Režisér Ridley Scott (Thelma a Louise, Gladiátor), ním v roku 1979 spôsobil malú revolúciu aj tým, že zveril hlavnú úlohu herečke Sigourney Weaverovej a za ústrednú postavu zvolil agentku Ripleyovú, aj napriek tomu, že v scenári Dana O' Bannona a Ronalda Shusetta bola pôvodne napísaná mužská postava. Druhým prekvapením bolo, že posádka vesmírnej lode Nostromo, vracajúcej sa z výpravy na Zem, nebojovala s nepriateľmi „svojho druhu“ v spektakulárnych vesmírnych prestrelkách, tými nás zasýtili Hviezdne vojny či Star Trek, ale ohrozovali ich desivo neznáme bytosti, o ktorých hrdinovia ani divák nevedeli absolútne nič.

Blockbuster musí zarobiť

Votrelec získal Oscara za špeciálne efekty a v roku 1986, na popud Ridleyho Scotta, režíroval druhé pokračovanie príbehu Votrelci režisér James Cameron. V hlavnej úlohe sa opäť objavila Sigourney Weaverová. Pred piatimi rokmi prišiel Scott s prequelom Votrelca o archeológoch hľadajúcich odpoveď na otázku o pôvode ľudstva vo vesmíre a nazval ho Prometheus.

„Séria znie ako nepekné slovo, mnohí za ním vidia zarábanie peňazí. No vo filmovom priemysle nie je na zarábaní peňazí nič zlé, v podstate je to celé o tom. Ak je veľký film fiaskom, je to zlé pre všetkých. Ak má malý film veľký úspech, je to pre všetkých dobré. To je skrátka priemysel, v ktorom sa pohybujeme,“ povedal režisér pre britský Guardian.

Votrelec: Covenant (trailer)

Votrelec: Covenant sa odohráva desať rokov po udalostiach v Prometheovi, no funguje bez ohľadu na to, či ste predošlé filmy videli, alebo nie. Scott neriskuje, vedie diváka za ruku a ako dokonalý remeselník to robí esteticky štýlovo. Atmosféru starého Votrelca v istých momentoch pripomína soundtrack filmu, postaral sa oň Jed Kurzel, autor hudby k filmu Macbeth či Assassin's Creed.

Posádka kolonizátorov pod velením kapitána Orama narazí na potenciálne obývateľnú planétu, kde by sa mohlo vykorenené ľudstvo usadiť. Rozhodnú sa ju preskúmať aj napriek možnému riziku, pred ktorým hlavná hrdinka príbehu Danielsová (Katherine Waterstonová) Orama vopred varuje. Prechádzajúc monumentálnou lesnou krajinou netušia, že ich sprevádzajú neviditeľné, zmutované formy života, ticho vyčkávajúce na svoju príležitosť zaútočiť. Z kolonizátorov sa navyše stávajú stroskotanci odkázaní na pomoc androida Davida (Michael Fassbender), jediného obyvateľa planéty.

Podobne ako v snímke Votrelec aj vo Votrelec: Covenant nastáva dramatický zvrat, keď hrdinovia vstúpia na neznáme územie a nájdu vrak vesmírnej lode. V tomto prípade je to Prometheus. Postupne zisťujú, že ich „záchranca“ David má so zmutovanými formami života spoločné omnoho viac, ako priznáva…

Tí, čo videli prequel Prometheus, budú zrejme vedieť, s kým majú kolonizátori tú česť už na začiatku, no dej nadväzuje tak, aby film samostatne fungoval. Minulosť sa síce pripomenie, no v kontexte akčného deja a jednoduchej zápletky – boj dobra proti zlu – je vlastne akákoľvek informácia zanedbateľná, rovnako ako pseudofilozofické úvahy o živote. Stačí sa pozerať a, pokiaľ to ide, naladiť sa na emóciu.

Strach sa nekoná

Ridley Scott natočil plnotučný hollywoodsky blockbuster a, v súvislosti s predošlými dielmi série a režisérovou tvorbou posledných rokov, ktorú osviežil nanajvýš komediálne ladený Marťan – režisérov divácky zatiaľ najúspešnejší film, by bolo scestné očakávať, že Votrelec: Covenant vybočí z línie a prekvapí. Je to klasicky remeselne zvládnutý film a aby bol vizuálnou satisfakciou, treba ho vidieť v 3D rozlíšení, na čo najväčšom plátne. Ak nie, hrozí, že schematický príbeh, aj keď logicky a pomerne svižne odsýpajúci, vás bude miestami poriadne nudiť.

Ridley Scott tvrdí, že diváka chce v prvom rade vydesiť, čo mu koncom 70. rokov, keď bol žáner, a rovnako aj očakávania od toho, čo hollywoodski filmári dokážu, v plienkach, dokonale vyšlo. Pri Votrelec: Covenant sa od strachu triasť pravdepodobne nikto nebude, s postavami sa akosi nemáme kedy zrásť a aj keď nás tvorcovia chytajú na vzťahy medzi členmi posádky, ktorá sa pomerne rýchlo vyľudňuje, nebudete sa cítiť trápne, že to s napätím až tak úplne nevyšlo. Scott to zvládol, aj keď výsledok je akýsi nemastný-neslaný.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ridley Scott #Prometheus #Michael Fassbender #Votrelec #Votrelec: Covenant