Televízne tipy Pravdy: Láska počas protektorátu aj akčný múzejník George Clooney

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 18. do 25. mája. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

18.05.2017 14:00
Pamiatkari Foto:
George Clooney a Hugh Bonneville vo filme Pamiatkari (2014).
debata

Štvrtok 18. 5.

Božia vôľa, Cinemax, 15.05
Don Pietro je kňaz „prenasledovaný“ arogantným kardiochirurgom a ateistom Tommasom. Kto je dôležitejší? V dnešnom svete súperia rôzne svetonázory, ale víťazí humor. Aj v tomto skvelom filme.

S kuchárom okolo sveta po Paríži (1), ČT2, 20.00
Aspoň pri „prestretej obrazovke“ si pochutíme na parížskych lahôdkach, ale „francúzske zemiaky“ to určite nebudú. Tie existujú iba u nás.

Návrat k mojej matke, HBO, 20.00
Zvady v rodine sa dobre nakrúcajú. Aj v tomto filme to vrie. Dospelá dcéra – má už štyridsať – sa vracia k mame, musí jesť jedlá ako v detstve, hrať sa tie isté spoločenské hry, dodržiavať rituály. Mama ju chce ešte aj vychovávať, zapájajú sa aj súrodenci. V rodinách sa taktizuje a polemizuje ako v politike!

Protektor, ČT2, 22.30
Zvláštny príbeh Emila a krásnej Hany sa odvíja v protektoráte. Hana je úspešná herečka, ale s tým je koniec, lebo je Židovka! Manžel ju chce zachrániť, ale ich vzťah sa tým skomplikuje a vrcholí drámou. Zaujímavé spracovanie, zaujímaví herci. Hrá tam aj nedávno zosnulý Jiří Ornest.

Protektor (trailer)

Piatok 19. 5.

Ekologické bývanie: Dom jurta – Francúzsko, Jednotka, 16.25
Jurta je obyčajne kruhová, nič sa v nej nedá „priraziť“ k stene. Postele aj skrine sú hocikde v priestore? Ako to vlastne riešia? Uvidíme, čo prezradí tento francúzsky film.

Pamiatkari, JOJ, 20.35
Tak toto je prekvapujúci námet! A hrá aj Cate Blanchettová! Pamiatkari totiž nie sú bežní múzejníci. Je to americká vojenská jednotka, ktorá v Európe nasadzovala životy, aby z rúk nacistov vytrhla umelecké skvosty nakradnuté počas 2. svetovej vojny. Celé to dal dokopy George Clooney – napísal, režíroval aj hrá. Kultúrny človek.

Deviaty deň, Dvojka, 21.45
Deväť dní má kňaz Henry Kremer na rozmyslenie: Prepustili ho z koncentračného tábora, ale nie definitívne. Má nahovoriť biskupa na kolaboráciu s fašistami, inak sa bude musieť vrátiť. Luxemburský film skúma aj moc a situáciu v cirkvi počas vojny. Ide však predovšetkým o individuálne charaktery.  

Sobota 20. 5.

Láska a priateľstvo, HBO, 20.00
Príbeh z čias, keď sa viac žilo na hradoch a zámkoch. Tam si bolo treba hľadať aj manžela, pri čom pomáhali tzv. dohadzovačky. V tomto filme podľa románu Jane Austenovej jednu takú manipulátorku s citmi hrá Kate Beckinsaleová. Bolo to ešte v osemnástom storočí, dnes sa už loví inak, ale manipuluje sa rovnako.

Láska a priateľstvo (trailer)

Nedeľa 21. 5.

Doba ľadová: Mamutí tresk, HBO, 20.00
Doba ľadová má už niekoľko pokračovaní. Toto je časť Mamutí tresk a k tomu azda nič netreba dodávať. Mamuty si užili svoje, kým vyhynuli, ale ku cti im slúži, že na ne nemôžeme zabudnúť. Poctou im je aj tento film. Mamuty Manny, Ellie a Broskynka odcestujú do exotických krajín a získajú nových kamarátov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #George Clooney #televízne tipy #Protektor #Doba ľadová: Mamutí tresk