Zomrel herec Roger Moore - šarmantný a zábavný James Bond

Britský herec Roger Moore, ktorý svet zabával v 70. a 80. rokoch v úlohe najslávnejšieho tajného agenta, zomrel v utorok vo veku 89 rokov. Jamesa Bonda stvárnil v priebehu dvanástich rokov sedemkrát, čo je doteraz najviac. Moore zomrel vo Švajčiarsku po "krátkom, ale statočnom boji s rakovinou". Venoval sa humanitárnej činnosti, v roku 1991 sa stal zvláštnym splnomocnencom organizácie UNICEF. Štyri razy sa oženil a je otcom troch detí.

23.05.2017 19:28
James Bond, Roger Moore Foto: ,
James Bond so zbraňou v ruke a obklopený krásnymi ženami. Na propagačnej fotografii z roku 1974 je Roger Moore s hereckými kolegyňami - s tmavovlasou Maud Adamsovou a blondínkou Britt Eklandovou. Zahrali si vo filme s názvom Muž so zlatou zbraňou.
debata (9)

„Byť Bondom nemá odvrátenú tvár. Keď som niekde vonku, ľuda ma často volajú pán Bond a ja ani trochu nenamietam. Prečo by som mal?“ povedal herec britskému Guardianu.

Môj úspech? Najmä šťastie

„Keď ho vystriedali, ukázalo sa, že bol ten najlepší predstaviteľ Bonda. Sean Connery bol síce lepší herec, ale Moore sa na to lepšie hodil. Dlho sme premýšľali, ako to urobiť, aby mu rola mohla zostať ešte dlhšie. Napadali nám rôzne riešenia, napríklad, že sa objaví syn 007, ktorý prevezme rolu toho mladého, ale nikdy sa to nepodarilo. Prvé bondovky ešte neboli akčné filmy a z filmového, čisto umeleckého hľadiska boli lepšie. V tých nových dieloch herec mizne pod návalom bitiek a akčných scén,“ hovorí vo svojej životopisnej knihe z roku 2006 už zosnulý Norbert Auerbach, český producent, ktorý pôsobil v štúdiu United Artist a stál pri zrode bondoviek. „Sean Connery je naozaj úžasný herec s nádherným hlasom, o Rogerovi som vždy hovoril, že má dva výrazy: smutný a veselý. Do úlohy sa však vhral a ľudia mu verili, že James Bond skutočne existuje. Rogerovi to všetko vyhovovalo: byť dobre oblečený, piť dobré vína, mať krásne ženy okolo seba,“ spomínal Auerbach.

Rok 1977: Roger Moore a jeho kolegyňa Barbara...
Roger Moore na fotografii z roku 1972 v Londýne.
+3Na zábere z roku 1996 sú herci, ktorí...

„Na začiatku mojej hereckej kariéry mi povedali, že na úspech potrebujem osobnosť, talent a šťastie rovnakým dielom. Ja to spochybňujem. Pre mňa to bolo z 99 percent o šťastí. Nie je dobré byť talentovaný a nebyť v správnom čase na správnom mieste,“ povedal Moore v roku 2004 pre Guardian.

O tom, že by Roger Moore mohol stvárniť Bonda, sa uvažovalo už skôr. V tom čase však bol herec viazaný dlhodobým televíznym kontraktom na úlohu v seriáli Svätý (1962 – 1969). Stvárnil v ňom tajomného Simona Templara – „moderného Robina Hooda“. Táto úloha Mooreovi priniesla celosvetovú slávu, už predtým však zaujal napríklad v titulnej úlohe dobrodružného seriálu Ivanhoe (1958 – 1959), vo westernových seriáloch Ľudia z Aljašky (1959 – 1960) či Maverick (1960 – 1961). Ako anglický lord sa predstavil spolu s Tonym Curtisom v úlohe milionára a playboya v seriáli The Persuaders (1971 – 1972). V ňom spoločne riešia prípady, na ktoré polícia a súdy nestačia.

Je to iba zábava

V bondovke sa Moore prvýkrát objavil v roku 1973 vo filme Žiť a nechať zomrieť. Dovtedy svet poznal Bonda s tvárou Seana Conneryho (od roku 1962 nakrútil s prestávkou päť bondoviek) a Georga Lazenbyho, Austrálčana, ktorý agenta stvárnil v jedinom filme a potom ho zase na jeden film vystriedal Connery. „Sex a násilie sú tam tak ako obyčajne, ale verzia Rogera Moorea ich robí zábavnými a je ťažké brať akékoľvek násilie vážne. Roger Moore je nový druh Jamesa Bonda. (…) Možno producenti zistili, že ak sa bude publikum smiať, zabudne, že tam chýba Connery,“ písala o Žiť a nechať zomrieť dobová kritika. Nasledovala snímka Muž so zlatou zbraňou (1974). V nej sa ako Bond girl objavila Britt Eklandová. „Myslím si, že Roger je najlepší Bond – nie preto, že je to môj Bond, ale preto, že ak čítate, ako ho Ian Fleming opisuje vo svojich raných knihách, tak presne taký bol,“ povedala herečka britskému Telegraphu. „Bol to slobodný muž, nezávislý, pôžitkársky, kultivovaný a pre ženy bol nedostupný, takže žiadne dlhodobé vzťahy. Myslím si, že Roger to naozaj stvárnil,“ dodala herečka s tým, že Daniel Craig je tiež veľmi, veľmi dobrý Bond, je to však iný typ agenta – moderný akčný hrdina.

„Fleming sa v Bondovi videl,“ tvrdil o Bondovom autorovi producent Harry Saltzman pre magazín Time v roku 1973. Podľa neho by Moore v tejto úlohe potešil aj Fleminga, ktorý zomrel v roku 1964. „Fleming by bol Rogerom nadšený. Je to klasický Angličan. Dobre vyzerá a dobre sa pohybuje.“ To, že je iným typom Bonda vnímal aj samotný Moore, vtipkoval, že má iba tri herecké výrazy, ktoré docieľuje pohybom obočia. Zároveň povedal. „Moja osobnosť je úplne odlišná než predchádzajúci Bondovia. Nie som ten chladnokrvný typ zabijaka. Aj preto to hrám nájmä zábavne,“ povedal Moore, ktorý si zahral aj v bondovkách Len pre Tvoje oči (1981), Chobotnička (1983) či Moonraker (1979), ktorá zábavne reaguje na nový ošiaľ spôsobený Hviezdnymi vojnami.

Stačí pristúpiť na hru

Každý mohol cítiť, že Mooreov Bond sa viac zaujíma o nové vynálezy a dievčatá než o svoju misiu," napísal pre Independent Mooreov obdivovateľ Jason Horowitz. „V Mooreových filmoch sa neobjavuje realistická sila charakteru alebo psychologické napätie ako pri Connerym a Danielovi Craigovi, alebo prílišná snaha Pierca Brosnana a Timothyho Daltona. Kto iný by mohol náhodou vdýchnuť nejakú vzácnosť z pupka brušnej tanečnice, zatváriť sa komicky a potom sa dostať do pästného/karate súboja. (…) Keď ste raz na tú hru pristúpili, bolo to oveľa lepšie, ako pozerať sa na drahé výbuchy, ktoré zničili mnoho neskorších bondoviek,“ dodal o Mooreovi, o ktorom médiá píšu aj ako o klasikovi či agentovi zo starej školy a tiež najšarmantnejšom Jamesovi Bondovi. Pripomenúť si ho môžete v sobotu 27. mája o 20. h na ČT2, ktorá odvysiela poslednú bondovku s Mooreom – Vyhliadka na vraždu (1985). V nej sa s úlohou ako najstarší z Bondov rozlúčil vo veku 58 rokov.

Bondovky s Rogerom Mooreom

Žiť a nechať zomrieť, r. Guy Hamilton, 1973
Muž so zlatou zbraňou, r. Guy Hamilton, 1974
Agent, ktorý ma miloval, r. Lewis Gilbert, 1977
Moonraker, r. Lewis Gilbert, 1979
Len pre tvoje oči, r. John Glen, 1981
Chobotnička, r. John Glen, 1983
Vyhliadka na vraždu, r. John Glen, 1985

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #úmrtie #James Bond #Roger Moore