Televízne tipy Pravdy: Operácia Anthropoid aj Príbeh Donalda Trumpa

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 25. mája do 1. júna. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

25.05.2017 09:01
32 anthropoid 3x Foto:
Aňa Geislerová a Cillian Murphy v snímke Operácia Anthropoid.
debata

Štvrtok 25.5.

Anomalisa, Cinemax, 18.30
Vraj skvelá existenciálne ladená snímka, ktorá v sebe spája fenomén krízy stredného veku a pokus o pomenovanie takého prchavého okamihu, ako je zrod a skon lásky. Ktosi iný odhaduje, že očividne ide o tému, ktorá Charlieho Kaufmana v živote zasahovala. A dodáva, že film je čosi na spôsob Iňárrituovho Birdmana – ak ste vraj prešli v živote situáciami, ktoré sa trochu podobajú ťažkostiam hlavných hrdinov, budete presne vedieť, čo tým chcel Kaufman povedať. Ale tak Birdman ako Anomalisa sú filmy, ktoré zasiahnu len toho, kto je im otvorený.

Piatok 26.5.

Maggie má plán, HBO, 18.20 Zábavný film o recyklácii manžela. Maggie (Greta Gerwigová), energická a praktická tridsiatnička z New Yorku, ktorá pracuje na univerzite, zatiaľ márne čaká na tú pravú životnú lásku. Rozhodne sa stať slobodnou matkou. Keď však stretne Johna, profesora antropológie a živoriaceho spisovateľa v jednom (Ethan Hawke), na prvý pohľad sa zamiluje a plány na materstvo prehodnotí. Lenže John žije v nešťastnom manželstve s Georgette (Julianne Mooreová), ctižiadostivou profesorkou, posadnutou prácou. S pomocou výstredných priateľov Maggie zosnová nový plán, ktorý prepletie jej život s Johnovým a vtipným spôsobom ich zvedie dohromady. Nakoniec však Maggie zistí, že aj osud je niekedy lepšie ponechať svojmu osudu…

Príbeh Donalda Trumpa, FilmBox, 19.35
Rozčuľuje či vzrušuje vás nový americký prezident? FilmBox ponúka životopisný americký film z roku 2005, ktorý zachytáva Trumpov vzostup, dočasný pád a opätovný návrat medzi najbohatších a najmocnejších mužov Ameriky.

Ticho na mori, Dvojka, 22.50
Film režiséra Volkera Schlöndorffa z roku 2011 o časoch nemeckej okupácie Francúzska rozpráva o odplate Nemcov za zabitie ich dôstojníka. Na revanš popravili 150 francúzskych zajatcov najmä z radov komunistov, medzi nimi aj 17-ročného chlapca, ktorého list sa každoročne číta vo francúzskych školách. Len tempo rozprávania by vraj mohlo byť rýchlejšie…

Nedeľa 28.5.

Operácia Anthropoid, Cinemax, 20.00 Do českých kín na tento film, ktorý vznikol v britsko-česko-francúzskej koprodukcii, prišlo 170 000 divákov. Rozpráva o skutočnom atentáte na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha, tretieho najvýznamnejšieho muža Tretej ríše. Odbojára Josefa Gabčíka hrá slávny Cillian Murphy, Jana Kubiša zasa Jamie Dornan. Mnohým sa nepozdávalo, že film o atentáte, ktorý navždy zmenil tvár Európy, nebude v češtine. Vraj máme túto chybu na kráse prehliadnuť a oceniť úžasnú atmosféru. To si určite pozriem.

Sobota 29.5.

Neznámi hrdinovia. Pohnuté osudy: Slúžila som u Heydrichovcov, ČT2, 12.30
Dokumentárny seriál Českej televízie o neznámych hrdinoch bol vraj mimoriadne potrebný. K 75. výročiu atentátu na Heydricha nesmie chýbať príbeh ženy, čo slúžila u Heydrichovcov.

Atentát, ČT2, 12.55
A hneď po dokumente o atentáte si možno pozrieť rovnomennú českú drámu Jiřího Sequensa st. z roku 1964. Vraj je to výborný film, ktorý pôsobí ako rekonštrukcia a opisuje udalosti, ktoré atentátu predchádzali, aj tie, čo nasledovali, vrátane skonu atentátnikov v kostole sv. Cyrila a Metoda. Hrajú Radek Brzobohatý, Luděk Munzar, Ladislav Mrkvička, Rudolf Jelínek, Jiří Kodet, Siegfried Loyda, Harry Studt, Josef Vinklář.

Past, ČT1, 14.50
A kto atentátu nemá stále dosť, môže si pozrieť ešte ďalší český film z roku 1950, tentoraz od Martina Friča. Uväznená členka odboja (Vlasta Chramostová) netuší, čo na ňu gestapo prichystalo.

Pondelok 29.5.

Večerníček: Mať tak o koliesko viac, Dvojka, 18.30 Koho zaujímajú rôzne vynálezy, má šancu sa o nich dozvedieť zábavné fakty v kocke každý pondelok – vo večerníčku Ivana a Dávida Popovičovcov. Každý diel trvá šesť a pol minúty – raz rozpráva o padáku, inokedy o guľôčkovom pere, aute, platobnej karte, kardiostimulátore či trebárs o písacom stroji.

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Maggie má plán