House of Cards a Trump? Iba to, čo viselo vo vzduchu

Viete, aký je rozdiel medzi politikmi a ostatnými ľuďmi? Politik je ten, kto by utopil vrh mačiatok, ak by za to získal 10 minút v hlavnom vysielacom čase. Tak to vidí Frank Underwood (Kevin Spacey), americký prezident zo seriálu House of Cards. Piata séria House of Cards z dielne on-line streamovacej televízie Netflix je prístupná od 30. mája.

01.06.2017 07:00
House Of Cards Foto:
Kevin Spacey a Robin Wrightová ako manželia Underwoodovci sú aj v piatej sérii House of Cards tvrdými pragmatikmi, ktorí idú za svojimi cieľmi „cez mŕtvoly“.
debata

Do kresla prvého muža Spojených štátov sa dostal krok po kroku vďaka zákulisným intrigám a svojej túžbe po moci podriadil bezškrupulózny politik úplne všetko. Neštítil sa ani vraždy. Teraz musí svoj post prvýkrát obhájiť vo voľbách. Spolu so svojou manželkou Claire (Robin Wrightová), ktorá ašpiruje na funkciu viceprezidentky. Piata séria House of Cards z dielne on-line streamovacej televízie Netflix je prístupná od 30. mája.

Do prezidentských volieb zostávajú dva týždne a Underwood čelí vďaka článku vo Washington Herald, ktorý poodkrýva jeho zločiny, škandálu. Hrozbu vyšetrovania, ktoré by mohlo viesť k jeho zosadeniu, sa snaží prekryť požiadavkou, aby Kongres okamžite vyhlásil vojnu ICO (seriálová obdoba takzvaného Islamského štátu). Ako zámienka mu slúži zabitie Jamesa Millera, hlavy trojčlennej rodiny, ktorú zajali teroristi údajne napojení na ICO. Počas rokovania kongresu nakráča prezident do sály a vezme si slovo. Hovorí o tom, že treba vyhlásiť vojnu. Až kým ho nevyvedie ochranka. Tak sa začína piata séria House of Cards, ktorej prvé časti sa sústredia na predvolebné dianie a snahu Underwoodovcov zaistiť si víťazstvo. Aj nie práve najčistejšími spôsobmi. Kto však s týmto prísne pragmatickým párom, momentálne žijúcim v ľúbostnom trojuholníku, prežil prvé štyri série, vie, že to nie je nič nové.

Hoci diváci čakali, ako sa na seriáli prejaví to, že novým americkým prezidentom sa stal Donald Trump, väčšina piatej série vznikla ešte pred tým, ako bolo jasné, kto bude sedieť v Bielom dome. Počas amerických prezidentských volieb tvorcovia nakrúcali epizódy 10 a 11 a posledná klapka padla vo februári tohto roka. Až pri nakrúcaní posledných dvoch častí trinásťdielnej série tvorcovia vedeli, že Hillary Clintonová nebude novou americkou prezidentkou. Scenár sa však kvôli tomu nemenil. „Náš seriál má určité premisy a trajektóriu, ktorá sa vytvorila v priebehu série,“ vysvetlil v rozhovore pre The Hollywood Reporter nový showrunner seriálu a scenárista Frank Pugliese.

„Tak ako ktokoľvek iný vo svete a ktokoľvek z iných scenáristov, zaoberali sme sa tým, čo aj tak viselo vo vzduchu. (…) Ale že by sme reagovali konkrétne na Trumpa? To práve nie.“ dodal Pugliese. Spolu s Melissou James Gibsonovou prevzali štafetu hlavných tvorcov od Beaua Willimona, ktorý stal pri zrode seriálu. Situácií či detailov, ktoré by mohli narážať na Trumpa, však napriek tomu v seriáli nájdete viacero. Hoci House of Cards nekopíruje súčasnú americkú politiku, jeho fikcie sú v nej zakorenené. Underwood šíri strach a snaží sa uzavrieť americké hranice. Jeho odporcovia vychádzajú do ulíc. Underwooda začínajú dobiehať tiene jeho minulosti. A je tu aj problém s Ruskom.

Piatej sérii politického trileru, ktorý je vlajkovou loďou Netflixu a prvým čisto on-line seriálom oceneným Emmy, dochádza podľa niektorých kritikov dych. Tvrdia, že to nie je len tým, že vďaka Trumpovi sa z vecí predtým predstaviteľných iba vo fikcii, stáva realita. „Trump nám zobral všetky naše dobré nápady! Ako ho máme tromfnúť,“ vyhlásila Robin Wrightová v nedávnom rozhovore pre Guardian.

House of Cards je však stále fascinujúcim a znepokojujúcim pohľadom na mechanizmy moci a na to, čo všetko je pre jej získanie a udržanie človek ochotný spraviť. Pohľadom do zákulisia machinácií, intríg, podrazov a oportunistických spojenectiev. Sveta, v ktorom sa z politiky stáva divadlo. „Pýtame sa: Akú cenu zaplatíme, keď sa politika zmení na zábavné predstavenie?“ hovoria tvorcovia seriálu, ktorého piata séria je možno slabšia než predchádzajúce, stále sa však oplatí pozerať aj kvôli hereckým výkonom Robin Wrightovej a Kevina Spaceyho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robin Wright #Kevin Spacey #Donald Trump #House of Cards