Harry Potter – chlapec, ktorý prežil, oslavuje 20 rokov

Spoznáte ho nielen vďaka typickej jazve v tvare blesku či prútika v ruke, ale aj nadaniu na problémy. Príbeh mladého čarodejníka Harryho Pottera, ktorému sa podarilo okúzliť celý svet, oslavuje už dvadsať rokov.

24.06.2017 09:00
Harry Potter a Kameň mudrcov Foto:
Emma Watsonová ako Hermiona, Daniel Radcliffe ako Harry a Rupert Grint ako Ron vo filme Harry Potter a Kameň mudrcov.
debata (1)

V hlave britskej spisovateľky J. K. Rowlingovej sa Harry Potter postupne rodil už od roku 1990. Značne ovplyvnená úmrtím matky začala prvé riadky knihy písať v kaviarni po tom, čo zmeškala svoj vlak do Londýna. Prvá knižka sedemdielnej série vznikala šesť rokov a spočiatku mala rovnako neistý osud ako jej hlavný hrdina. Veľký počet strán, téma straty blízkeho človeka a večného boja dobra a zla, kde sa temná strana neštíti ani surových praktík – to všetko odrádzalo vydavateľov, ktorí mali o detskej knihe iné predstavy. Rukopis dorazil do 12 vydavateľstiev, no len v Bloomsbury mu predvídavo dali šancu. Kniha Harry Potter a kameň mudrcov vyšla po prvý raz 26. júna v roku 1997.

Detail z obálky knihy Harry Potter a Kameň... Foto: Bloomsbury
Harry Potter kniha Detail z obálky knihy Harry Potter a Kameň mudrcov (z anglického Harry Potter and the Philosopher's Stone), ktorá vyšla v roku 1997.

Rowlingová svoj svet premyslela do najmenšieho detailu a poprepletala ho množstvom zaujímavých postavičiek, osudov a mytológie, na čele ktorých stál, samozrejme, silný príbeh chlapca, ktorý prežil. Dobrodružstvá Harryho a jeho spolužiakov na Rokforte – Rona a Hermiony, bojujúcich s temným Lordom Voldemortom, sa stali žiadaným artiklom a nemohli chýbať na poličke žiadnej domácej knižnice. Na rozdiel od iných fantazijných príbehov, ako napríklad Pán prsteňov či Alica v Krajine zázrakov, bol tento svet čitateľom oveľa bližší. Odohrával sa totiž priamo pred zrakmi nič netušiacich muklov (nečarodejníkov), ibaže dokonale skrytý za neviditeľnou clonou ochranných kúziel. Stačí prísť na londýnsku vlakovú stanicu, na nástupište 9 3/4.

Autorka Harryho Pottera, britská spisovateľka... Foto: SITA/AP, Lefteris Pitarakis
J. K. Rowlingová Autorka Harryho Pottera, britská spisovateľka J. K. Rowlingová.

Harry Potter sa stal celosvetovým fenoménom. Len doteraz sa z celej série predalo viac ako 400 miliónov výtlačkov a knihy boli preložené do 70 jazykov. Na Slovensku vyšiel prvý diel v roku 2000. Podstatná časť čitateľov, tzv. mileniálov, ktorým bola kniha určená, tak mohla dospieť spoločne s mladými čarodejníkmi, ktorí od jedenástich rokov s každou knihou rok čo rok postupne starli. Knižka sa stala neoddeliteľnou súčasťou života miliónov detí po celom svete a poskytuje im morálne základy. Hovorí o tom aj výsledok talianskej štúdie z roku 2014, ktorá dokázala, že čítanie Harryho Pottera zvyšuje u detí schopnosť empatie. Rowlingová však poukazuje na ďalšiu zásadnú vec – voľbu medzi tým, čo je správne a čo je ľahké. „Presne takto môže vzniknúť tyrania, s ľuďmi, ktorí sú apatickí a vyberú si ľahšiu cestu, no zrazu si uvedomia, aký veľký problém majú,“ povedala ešte v roku 2000 pre denník The Vancouver Sun autorka, ktorá si pre svoju postavu pripravila práve ťažšiu cestu.

Knižnú sériu od roku 2001 postupne spracovali úspešné filmy, kde si hlavné postavy zahrali Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watsonová. Na príbeh nedávno voľne nadviazala snímka Fantastické zvery a ich výskyt či divadelná hra Harry Potter a Prekliate dieťa.

3× Harry Potter

  • J. K. Rowlingová má narodeniny v ten istý deň ako Harry Potter, 31. júla.
  • Hra metlobal vznikla v roku 2005 ako muklovská obdoba čarodejníckeho športu. Svoje tímy má aj na Slovensku.
  • Filmy spoločnosti Warner Bros. celkovo zarobili 7,7 miliardy dolárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Emma Watson #Daniel Radcliffe #Harry Potter #J.K. Rowlingová