Zažite filmové leto s vtipným Fínom Akim Kaurismäkim

Ešte si chvíľu počkáme, kým sa v slovenských kinách objaví najnovšia snímka fínskeho guru Akiho Kaurismäkiho Druhá strana nádeje, ocenená na tohtoročnom Berlinale Strieborným medveďom za réžiu. Čakanie na jeseň si našťastie môžeme skrátiť pripomenutím jeho šiestich starších filmov.

27.06.2017 09:00
Bohémsky život Foto:
Zľava Matti Pellonpää, André Wilms a Kari Väänänen v snímke Akiho Kaurismäkiho Bohémsky život (1992).
debata

O severské osvieženie sa od 29. júna postará prehliadka Fínske filmové leto s Akim Kaurismäkim. Vietor do spotených dní vnesú bizarné postavičky so „zabijackými“ dialógmi a esenciálny humanizmus šmrncnutý Kaurismäkiho nezameniteľným humorom.

Kaurismäki obľubuje koncept trilógií, zatiaľ ich zavŕšil dve, ostatne aj najnovšia snímka je pokračovaním trilógie o utečencoch, ktorú odštartoval v roku 2011 filmom Le Havre. Všetky filmy však fungujú ako samostatné príbehové entity, vystihuje ich tragikomická letargia a definitívna všednosť. Antihrdinovia z okraja spoločnosti levitujú v retro bezčasí, okupujú naoko imaginárne mestá, ktoré sú predsa miestami s konkrétnou a veľmi aktuálnou spoločenskou či historickou pachuťou. Kaurismäkiho, podobne ako amerického nezávisláka Jima Jarmuscha, ovplyvnil japonský filmový vizionár Jasudžiró Ozu, obaja svoj vzor – kráľovského rozprávača o „prostom nič“ – dávno dobehli.

Kaurismäki je satirik a zároveň dobrosrdečný humanista. Nadväzuje na melanchóliu neorealistov De Sicu či Marcela Carného a je jedným z najväčších ľudomilov spomedzi všetkých súčasných filmárov. Kriticky reflektuje sociálne problémy – nezamestnanosť a naposledy utečeneckú krízu, jeho nedokonalí odpadlíci odkrývajú narušenú štruktúru nášho sveta, ktorému chýba to najdôležitejšie – láska, solidarita a vzájomný rešpekt.

Dievča zo zápalkárne a Tiene v raji patria do voľnej trilógie o proletariáte. Filmy Zločin a trest a Bohémsky život sú adaptáciami či skôr voľnými dialógmi s dielami literárnych klasikov Dostojevského a Henryho Murgera. Do prehliadky je zaradený aj „najhorší film všetkých čias“, ako ho promoval samotný režisér, mystifikačný hraný (ne)dokument o populárnej fínskej kapele Leningradskí kovboji dobývajú Ameriku a satira Zmluva s vrahom o chlapíkovi, ktorému sa objednávka vlastnej vraždy vymkne spod kontroly.

Ak by ste však mali v rámci prehliadky vidieť len jediný film, rozhodne je to Bohémsky život – Kaurismäkiho prvý film natočený vo Francúzsku. Príbeh veľmi voľnej čiernobielej filmovej adaptácie vyviera už z Pucciniho opery Bohéma. Historku o troch priateľoch, intelektuáloch a umelcoch, však režisér zasadil do súčasnosti a v zmysle postmoderny sa pohral s melodramatickou náladou starých francúzskych ľúbostných príbehov aj so stereotypmi žánrov 30. rokov. Aj keď sú hlavnými hrdinami umelci, zobrazuje ich ako malých ľudí s túžbami. Mierni hulváti však majú gráciu a vždy dokonale nastavený morálny kompas, ten je ostatne povinnou výbavou všetkých Kaurismäkiho trpiteľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #filmová prehliadka #ASFK #Aki Kaurismäki #Bohémsky život