Hra o tróny: Pešiaci sa pripravujú na veľkolepý boj

Krvavá fantasy soap opera z produkcie HBO Hra o tróny sa s divákmi vlečie už pekných šesť rokov, toto leto sa šialenstvo okolo jedného z najvychytenejších seriálov súčasnosti rozbieha nanovo.

17.07.2017 16:03
Hra o tróny Foto:
Hra o tróny pokračuje, siedma séria odštartovala v noci z nedele na pondelok.
debata (3)

V pondelok mala premiéru prvá časť predposlednej série a jej názov Dragonstone dostal zmysel až vo veľkolepom finále prvej časti. Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) sa totiž obklopená malou skupinkou pobočníkov, drakmi a svojím ochrancom Tyrionom Lannisterom (Peter Dinklage) po úmornej ceste konečne dostala domov. Pešiaci sú teda vo svojich „úľoch“ a pripravujú sa na veľkolepý boj.

Trpezlivosť krv prináša

V prvom diele sa zatiaľ neudialo nič, čo by divákov vyhodilo z kresla. Vieme, že Cersei Lannisterová horí túžbou po pomste, Jon Sneh sa pripravuje na zimu a boj s bielymi chodcami. Sansa je konečne v bezpečí a jej mladšiu sestru Aryu Starkovú na ceste za kráľovnou Cersei (Lena Headey) ženie temná túžba po jej smrti.

Tí, čo si chcú pozrieť celú sériu nárazovo, sa budú musieť na najbližšie dva mesiace pravdepodobne vymazať zo sveta, spamom odhaľujúcim vývoj deja sa totiž v krutom virtuálnom svete nevyhnú. Spomeňme si na vlaňajšiu situáciu, keď zaplavili sociálne siete a médiá zábery smrti a neskôr následného znovuzrodenia hrdinu s najväčším fanklubom Jona Sneha (Kit Harington). Na nepripravených divákov vtedy číhali odhalené tajomstvá na každom kroku už ráno po prebudení, keďže v Amerike má seriál premiéru o pár hodín skôr. Po premiére prvého dielu siedmej série bolo však až podozrivo ticho, tvorcovia v ňom mnoho vzrušenia neuvarili, zbrojenie totiž nebýva hlučné ako samotná bitka. Hrdinovia nezostanú v bezpečí pridlho, karty sú totiž rafinovane rozdané a mŕtvi číhajúci za stenou nespia.

Na míle vzdialení nepriatelia netušia, čo ich protivník zamýšľa, Jonovi Snehovi dýcha na krk zatiaľ neporaziteľná Cersei Lannisterová. Novým hráčom vo vojne je jej ctiteľ. Panovníčke sľúbi dar, aby si získal jej dôveru. Olej do ohňa prilieva postupujúce vojsko mŕtvych, ktoré tiahne na stenu. Jona Sneha a Cersei Lannisterovú síce od seba delí niekoľko tisícok míľ, nenávisť voči Starkovcom je o to väčšia, že pravou rukou Jona Sneha je vdova po jej synovi Sansa.

V krajine siedmich kráľovstiev platí jediné pravidlo: ublíž, lebo ti bude ublížené, a ak už ranu máš, utop bolesť krvou. Pomsta je totiž najsilnejšia motivácia. Každá z postáv je obdarená krivdou voči niekomu. Pre niektorých je túžba vidieť utrpenie nepriateľa dokonca väčšia ako láska a život, to sa však môže zvrtnúť v momente, keď sa mŕtve vojsko prederie do sveta živých a rozdupe ich prázdne intrigy na prach…

Pomsta v čase zimy

Hra o tróny by mala vrcholiť ôsmou sériou, pomaly, ale iste sa teda blíži k fatálnemu finále, kto a či vôbec bude na jej konci víťaz a zakladateľ novej dynasite, ťažko predpovedať. Hrdinov bez ohľadu na to, či sú kladní, alebo antagonisti, pohlcuje prázdnota, v ich svete panuje nenávisť a honba za úspechom, zatrpknutí niekoľkoročnou vojnou zanevreli na svet či šťastie, nažive ich držia už len prirodzené inštinkty.

Aj keď Hru o tróny vyniesli kritici do neba ako niečo, čo tu ešte nebolo, je televíznou zábavou a používa overené triky. Nadštandard tvorí vizuálne predvedenie, herecké obsadenie a šikovná scenáristika. Veď postaviť príbeh na krvavých bojoch, preštrikovať ho sexuálnymi avantúrami, zauzlenými vzťahmi a staviť pritom na nepredvídateľnosť ťahov na bojovej šachovnici je záruka sledovanosti. Po šiestich sériách je väčšina divákov dokonale zrastená so stredovekým fantasy svetom a nostalgicky sleduje jeho veľkolepý úpadok.

Kto chce, v druhom pláne môže nájsť aký-taký filozofický presah. Hra o tróny ukazuje svet vo vojne skazený a život bezvýznamný. Ako jedno z očistných východísk sa núka absolútna apokalypsa ľudstva. To však pravdepodobne fanúšikom lipnúcim na hrdinoch, s ktorými sympatizujú už šiesty rok, tvorcovia neurobia, o tom, koho z tucta momentálne najdôležitejších hrdinov posadia na trón, je v tejto chvíli ťažké špekulovať.

David Benioff a D. B. Weiss si dávajú s dramatickým vyvražďovaním dôležitých pešiakov načas, túžbu po akcii a dramatickom „krvácaní“ si odbili hneď v úvode a rovno masovo, aby sa potom plne sústredili na naznačenie ďalších stratégií boja hlavných hrdinov – nateraz roztrúsených po celom svete.

Zima je tu, v kráľovstve Starkovcov nik nepopiera existenciu mŕtvych a dobre vedia, že na príchod tuhej zimy sa treba pripraviť. Jon Sneh si zvyká na vodcovské postavenie a len ťažko sa vyrovnáva s tým, že jeho sestra Sansa sa naučila rafinované grify od svojej niekdajšej svokry, kráľovnej Cersei. Dúfajme, že už v tejto sérii si budú čeliť zoči-voči…

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #seriál #Hra o tróny #HBO #Jon Sneh