Charlize Theron razí cestu ženským hrdinkám

"Najlepším liekom na znižovanie platových rozdielov medzi hercami a herečkami bude, keď ľudia začnú viac pozerať filmy, v ktorých sú hlavnými predstaviteľkami ženy."

28.07.2017 09:00
charlize theron Foto:
Charlize Theron ukáže pravú ženskú silu ako tajná agentka vo filme Atomic Blonde.
debata

Pálčivú, nielen hollywoodsku, problematiku otvorila herečka Charlize Theron v rozhovore pre Entertainment Weekly počas multižánrového festivalu Comic-Con, ktorý sa konal minulý týždeň v San Diegu.

„Filmovým spoločnostiam vždy prízvukujem, aby robili viac filmov so ženami v hlavných rolách a ony argumentujú: robili by sme, keby ľudia na ne chodili. Takže vstaňte a choďte na ne,“ vyzýva divákov Theron. Najnovšie stvárnila akčnú hrdinku v retro trileri Atomic Blonde. Od tvorcov dobrodružnej fantasy Lovec: Zimná vojna si sebavedomá štyridsiatnička vlani vypýtala rovnaký plat, ako mal jej herecký kolega Chris Hemsworth. „Ani sa so mnou nehádali a vyhoveli mi,“ prezradila. Aj keď spoločnosť Universal Pictures Theronovej požiadavku akceptovala, pripustila, že nie všetky herečky sú v rovnakej pozícii ako ona. Menej známym herečkám sa totiž ich platové požiadavky môžu presadzovať ťažšie.

Najnovšie si zahrala v akčnom mystery trileri podľa grafického románu The Coldest City (Najchladnejšie mesto) s príznačným názvom Atomic Blonde. Režisér David Leich (John Wick) obsadil okrem nej Jamesa McAvoya či Johna Goodmana a dvere do amerických kín sa chystá „vykopnúť“ tento piatok.

Theron je okrem iného aj producentkou snímky. Spolu s tvorcami filmu hľadali vhodnú predstaviteľku, ktorá by tajnú agentku Lorraine Broughtonovú, vyslanú do Berlína počas studenej vojny vyšetriť kolegovu vraždu, stvárnila čo najlepšie, niekoľko rokov. Napokon usúdila, že s hlavnou postavou sa najlepšie stotožňuje ona sama.

„V tom charaktere som videla veľký potenciál. Je schopná žiť v mužskom svete, hrať hru podľa rovnakých pravidiel ako muži a to bolo niečo, čo som si skutočne zamilovala.“ Náročné akčné scény nacvičovala dva mesiace s tímom trénerov a počas príprav si dokonca fyzicky ublížila. „Chcela som, aby bol ten film skutočne krutý, snažila som sa, aby nám nikto nemohol oponovať slovami ,toto dievčatá nedokážu a nemôžu robiť‘.“

Theronová sa do kože silnej ženskej hrdinky dokonale prevtelila už v postapokalyp­tickom akčnom „šialenstve“ Mad Max: Zbesilá cesta, kde stvárnila nezlomnú bojovníčku Furiosu.

„Keď vidíte, že Lorraine lynčujú, viete si predstaviť následky skutočného sveta, v ktorom žije.“ Theronová zanietene vyvracia stereotyp, že ženy môžu byť vo filmoch len matkami a manželkami. Film Atomic Blonde má slovenskú premiéru budúci štvrtok 3. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Charize Theron #Comic-Con