Tvorcovia Pirka pripravujú nový film

Scenár k pripravovanému filmu Jako v ráji scenáristky Lucie Klein Svoboda (Pirko) ocenila Filmová nadácia na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch hlavnou cenou.

30.07.2017 16:00
Lucia Klein Svoboda Foto:
Scenáristka a spolurežisérka filmu Pirko Lucia Klein Svoboda vyhrala hlavnú cenu Filmovej nadácie za scenár pripravovaného filmu Jako v ráji.
debata

Tento rok ju udelili rovno dvom projektom, druhým víťazným scenárom je Karavan Češky Lucie Konečnej. Obe autorky získali nadačný príspevok 230 000 Kč.

„Potešilo ma to o to viac, že scenár ocenili profesionáli a vzdelaní ľudia, ktorí filmu naozaj rozumejú,“ povedala scenáristka pre Pravdu. Ústredným motívom jej príbehu je konflikt moslimskej a kresťanskej kultúry. Snažila sa odkryť rozdiely medzi rozličnými etnikami, ktoré sú také markantné, že ich nemožno zlúčiť.

Klein Svoboda písala scenár s kolegami, deviatimi profesormi orientalistiky z celej Európy. Petr Klein Svoboda dodáva, že ho pripravovali niekoľko rokov, kultúrne rozdiely medzi moslimami a kresťanmi sú totiž veľmi chúlostivou témou.

Jako v ráji sleduje osudy štyroch ľudí v stredoeurópskom priestore a sústredí sa na mapovanie koexistencie partnerov, ktorí pochádzajú z odlišných častí sveta. „Pravdivo vykreslené kultúrne pozadie jednotlivých postáv, strety rôznych kultúr a prelínanie motívov tvoria komplexný a nejednoznačný obraz o spolunažívaní v dnešnej globálnej dobe. Scenár predovšetkým svojou výpoveďou a medzinárodným rozmerom presahuje teritórium stredoeurópskej kinematografie a formou sa blíži ku kontinentálnemu filmu,“ uvádza Filmová nadácia na svojej stránke.

Člen Filmovej nadácie Ivo Mathé je presvedčený, že príbeh má potenciál zasiahnuť široké publikum. Podľa neho sa touto témou v stredoeurópskej kinematografii zatiaľ nikto nezaoberal, a aj preto ho považuje za originálny.

Svoboda debutovala spolu so svojím manželom Petrom Klein Svobodom vlani ako spolurežisérka a scenáristka snímky Pirko. V dráme zaostrili na chovankyňu detského domova, ktorá po dosiahnutí dospelosti opúšťa inštitúciu, síce konečne voľná, no nepripravená na nástrahy reality. Zamilovanie sa končí fatálnym vytriezvením, padne za obeť obchodníkom s bielym mäsom. Opojenenie slobodou tak trvá u naivného dievčaťa len krátko, voľnosť ju paradoxne pripraví o ilúzie, nielen o láske, ale aj o bezprostrednej realite, príbeh sa však nekončí pesimisticky. Scenáristka sa pri rešeršovaní materiálu opierala o osobné skúsenosti, zužitkovala znalosti v oblasti sociálnych vied, ktoré okrem herectva tiež vyštudovala, a vo filme stvárnila jednu z vedľajších postáv.

Filmári sa zamerali na oblasť Visegrádu – Česko, Slovensko, Maďarsko a Poľsko – v koprodukcii s týmito štátmi snímka Jako v ráji vzniká. Podstatná časť príbehu sa odohráva na Slovensku, kde bude prebiehať aj natáčanie. „Prípravy filmu Jako v ráji sú v plnom prúde, v niektorých krajinách už prebiehajú kastingy a natáčať by sme mali začať na jeseň,“ prezradil Petr Klein Svoboda, ktorý bude spolu s Luciou Klein Svoboda film režírovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pirko #Lucia Klein Svoboda #Jako v ráji