Haruo Nakadžima – muž, ktorý si zahral Godzillu

Svojho času bol najslávnejším japonským hercom, paradoxne vďaka úlohe, pri ktorej mu nebolo ani vidno do tváre. Na striebornom plátne bol skrytý v kostýme obrovského atómového monštra, ktoré ničilo všetko, čo mu prišlo do cesty. Herec Haruo Nakadžima, ktorý v roku 1954 ako prvý vdýchol život Godzille – jednej z najväčších filmových beštií, v pondelok podľahol zápalu pľúc vo veku 88 rokov.

09.08.2017 07:00
debata
Prvý kostým Godzilly, ktorý Nakadžima obliekal,... Foto: Wikimedia
Godzilla Nakadžima Prvý kostým Godzilly, ktorý Nakadžima obliekal, vážil 100 kilogramov.

Haruo Nakadžima sa vždy túžil stať hercom. Po druhej svetovej vojne preto podpísal zmluvu s filmovým štúdiom Toho, ktoré produkovalo aj filmy japonského režiséra Akiru Kurosawu. Spočiatku sa objavoval len v malých úlohách, zahral si napríklad banditu v slávnom Kurosawovom filme Sedem samurajov. Ako zvykol vtipkovať, zvyčajne hral postavy, ktoré neskôr zabili. Vo vojnovom filme Eagle Of The Pacific sa zase blysol v úlohe kaskadéra, ktorý si trúfa aj na nebezpečné kúsky. Jeho odvahu si všimol aj režisér snímky Iširó Honda, ponúkol mu preto úlohu vo filme, ktorý v rámci japonského filmového priemyslu nemal obdobu.

Film Godzilla mal byť pôvodne nakrútený pomocou stop-motion animácie, rovnako ako jeho americký brat King Kong z roku 1933. Tvorcovia však rýchlo zistili, že im na podobné filmové postupy chýbajú experti, išlo by navyše o príliš dlhý a nákladný proces. Úloha rozpohybovať pradávnu príšeru z hlbín mora teda padla na herca v kostýme – Harua Nakadžima, ktorý však s takýmto typom úloh nemal žiadne skúsenosti. Ku Godzille nedostal žiadne podklady ani od filmárov, vedel len, že bude skutočne veľká. Aby ju dokázal stvárniť čo najrealistickejšie, začal v zoo študovať správanie slonov či medveďov.

Japonský herec Haruo Nakadžima ako prvý... Foto: SITA/AP, Junji Kurokawa
Godzilla Haruo Nakadžima Japonský herec Haruo Nakadžima ako prvý stvárnil slávne filmové monštrum Godzilla.

Po úvodnom štúdiu však nasledovala tá ťažšia časť. Povojnové Japonsko trpelo nedostatkom materiálov vrátane kaučuku. Namiesto gumy boli preto prvé kostýmy pre Godzillu vyrobené z betónu. Haruo Nakadžima tak na sebe nosil 100-kilové závažie, s ktorým mohol naraz prejsť menej ako desať metrov. „Bolo to ako ťahať za sebou pneumatiku a nosiť na chrbte naozaj tučného človeka zároveň,“ cituje herca kniha 500 faktov o Godzille Jamesa Egana. V kostýme bolo navyše nesmierne teplo a aby vôbec mohol dýchať, museli mu doň zaviesť trubičku s prívodom vzduchu. Čo sa týka hercov v maske, Nakadžima bol zrejme jeden z najobetavejších. Počas nakrúcania utrpel popáleniny, zasiahol ho prúd, raz sa dokonca v kostýme takmer uškrtil.

Keď v roku 1954 prišla Godzilla do kín, nikto netušil, ako ju verejnosť prijme. Aj keď niektorí kritici hovorili o tom, že špeciálne efekty patria skôr k americkej produkcii, snímka mala nakoniec veľký úspech. Pre štúdio to bola veľmi dobrá správa. Ten istý rok totiž produkovalo aj film Sedem statočných, čo ho takmer priviedlo k bankrotu. Aj keď dnes môžu efekty v snímke pôsobiť lacno a smiešne, v Japonsku v tom čase išlo o najdrahší film všetkých čias.

Godzilla nikdy nemala byť len komerčným filmom určeným na zábavu. Monštrum z prehistorických čias bolo výsledkom jadrových pokusov v Pacifiku a symbolicky tak stvárňovalo hrozbu, ktorú so sebou prináša atómový vek. Prostredníctvom Godzilly sa takisto Japonsko, jediná krajina vystavená jadrovému bombardovaniu, vyrovnávala s národnou traumou. Na plátna kín prišla zmutovaná príšera v čase, keď Spojené štáty uskutočnili na pacifickom atole Bikini skúšku svojej vodíkovej bomby a film mal okrem iného varovať pred ďalšou jadrovou skazou hroziacou ľudstvu. „Godzilla je výtvor Američanov,“ povedal v roku 2014 Nakadžima pre americkú stanicu CBS, „jej dych je rádioaktívny. Ukazuje divákov, aké hrozné sú atómové bomby.“ Po uvedení snímky vznikla aj talianska a americká verzia filmu. Američania však spočiatku všetky zmienky o Hirošime a Nagasaki vynechali.

Haruo Nakadžima sa až do roku 1972 objavil v ďalších 11 snímkach, kde ako Godzilla bojoval s monštrami ako King Kong či Mothra. Godzilla sa takisto stala námetom pre hollywoodske spracovania. V spolupráci so štúdiom Toho dnes filmová spoločnosť Warner Bros. dokonca buduje svoje vlastné univerzum – MonsterVerse. Odštartovala ho snímka Godzilla z roku 2014 a tento rok nasledoval film Kong: Ostrov lebiek. Atómová príšera by sa na plátna kín mala najbližšie vrátiť v roku 2019.

Zbierka Harua Nakadžimu, ktorá mu pripomínala... Foto: SITA/AP, Junji Kurokawa
Haruo Nakadžima Godzilla Zbierka Harua Nakadžimu, ktorá mu pripomínala jeho účinkovanie v sérii filmov o Godzille.

Napriek množstvu spracovaní sa však aj vďaka spoločenskému presahu za najlepší film zo série stále považuje pôvodná snímka z roku 1954. Ako Haruo Nakadžima povedal minulý rok v krátkom dokumente Muž, ktorý bol Godzillou, „Godzilla, ktorú som hral, zostane vo filme navždy. A zostáva tiež v pamäti ľudí, za čo som naozaj vďačný.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Godzilla #Akira Kurosawa #Haruo Nakadžima #Iširó Honda