Strach vs. túžba po slobode. Projekt 100 otvorí film Žltá

Svoje túžby obetuje operná diva Viola na oltár kariéry. Obavy z toho, že nedokáže žiť tak, ako si predstavuje, ju opantávajú pavučinami strachu. Pred pokušeniami sveta sa uväzní za hradbami samoty, čím však nivočí nielen vlastný život, ale aj hudbu. Sebakontrola naráža na smútok, potešenie kalí smútok. O vnútornom zápase úspešnej ženy rozpráva režisérka Ivana Šebestová vo svojom novom animovanom filme Žltá. Premiéra metaforického príbehu otvorí v prvú septembrovú stredu putovnú prehliadku Projekt 100.

19.08.2017 16:00
Projekt 100 Foto:
Animovaný film Ivany Šebestovej Žltá príde čoskoro do slovenských kín.
debata

„Žltá je film o voľnosti a radosti zo života, ale aj o strachu, ktorý týmto pocitom bráni. Hlavná hrdinka sa utieka do svojho vnútorného, prísne usporiadaného sveta. Prináša jej totiž pocit bezpečia, ale aj neslobodu. Našťastie, túžba po slobode je silnejšia, než strach z neznámeho,“ hovorí oceňovaná režisérka, výtvarníčka a animátorka Ivana Šebestová. Predchádzajúce filmy Štyri a Sneh je vyniesli okrem prestížnych sošiek Slnko v sieti aj ďalšie ocenenia.

Pokračujúc v rozvíjaní tradícií slovenskej animácie, ktorú úspešne reprezentuje i v zahraničí, aj tentoraz pracovala s jej klasickou kreslenou formou, hrou s líniami a farbami. „Linkové podklady som animovala v počítači. Jednotlivé políčka, ktorých boli skoro tri tisícky, som potom vytlačila na papier a jedno po druhom vymaľovala farbami. Najprv to bolo niekoľko tenkých vrstiev podkladovej farby, ktorá tvorí pozadie obrazu, a potom jednotlivé detaily,“ osvetľuje tvorivú alchýmiu Ivana Šebestová. Technológia, v rámci ktorej je každé políčko vyhotovené ako samostatný obraz, vyvoláva v divákovi pocit, akoby vstupoval do jeho maľovaného sveta.

Výber z filmových políčok – obrazov predstaví na výstave v bratislavskom Kine Lumière. Vernisáž bude 6. septembra počas slávnostného otvorenia putovnej filmovej prehliadky. Súčasťou večera bude aj premiéra Šebestovej animovanej novinky Žltá, ktorá sa bude v kinách a vo filmových kluboch premietať ako predfilm road-movie Out. Tento celovečerný debut slovenského režiséra Györgya Kristófa odpremiéroval v máji filmový festival v Cannes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Projekt 100 #filmová prehliadka #Kino Lumiere #žltá