Hra o tróny trieli do finále. Premôžu plamene ľadovú hrozbu?

Hra o tróny sa blíži k svojmu záveru. V šiestej časti siedmej série, ktorá mala premiéru v noci z nedele na pondelok, sa diváci podľa očakávaní dočkali stretu Jona Sneha a jeho skupinky s obávanou armádou spoza Múru.

21.08.2017 17:14
hra o trony nočný kráľ Foto:
Do deja šiestej epizódy siedmej série Hry o tróny výrazne zasiahne aj Nočný kráľ.
debata (1)

Dočkali sa ho dokonca o niekoľko dní skôr, keď šiesta časť unikla na internet. Za únikom neboli hackeri, ale španielska odnož HBO. Omylom predčasne zverejnila aktuálnu časť na svojej on-demand platforme asi na hodinu. Keď si chybu uvedomila a epizódu stiahla, bolo už neskoro a šestka sa začala nekontrolovateľne šíriť po internete. Vinou indických partnerov HBO zase mohli fanúšikovia seriálu o čosi skôr vidieť jeho štvrtú časť. Priniesla podobne epickú bitku ako šiesta. Nasledujúci text obsahuje spoilery.

Keď sa Jon Sneh v piatej časti vydal za Múr, aby tam chytil jedného z armády mŕtvych a predlolžil ho ako argument pre Cersei, že momentálne nie je nič dôležitejšie ako spojiť sily proti hrozbe spoza múru, mnohí fanúšikovia nad touto kamikadze misiou krútili hlavou. Oprávnene. Keby nebolo ochrannej ruky tvorcov, ktorí ju v tejto sérii podržali napríklad nad Jamiem Lannisterom, Jon Sneh a jeho spoločníci by svoj súboj prehrali. Tvorcovia poslali matke drakov Daenerys hyperrýchleho havrana, ktorý správy doručuje rýchlosťou esemesky a Daenerys so svojimi deťmi priletela na pomoc v poslednej chvíli.

Rovnako ako neskôr v poslednej chvíli príde zázračná záchrana pre Jona Sneha. Fanúšikovia sa rozdeľujú na dva tábory. Jednému prekáža, že tvorcovia pre to, aby mohli jednotlivé postavy posúvať želaným smerom, prekračujú pravidlá pravdepodobnosti a logiky a hrdinovia sa chovajú nepochopiteľne. Druhý si zase užíva, že seriál a jeho postavy sa hýbu rýchlejšie než v predchádzajúcich sériách a necháva sa unášať spektakulárnymi scénami. Jednou z takých je v tejto časti súboj s armádou Nočného kráľa, podobne veľkolepý ako súboj v štvrtej časti aktuálnej série, keď draci výrazne zasiahli do deja.

Zatiaľčo Lannisterovej armáde sa s drakom porátať nepodarilo, Nočný kráľ ho vybavil jediným hodom ľadovým oštepom. Prečo čakal, kým mu draci spália časť jeho armády, nevedno. Isté však je, že armáda mŕtvych má odteraz na svojej strane posilu v podobe zombie draka. Britský Independent aj ďalšie médiá pripomínajú, že tvorca série George R. R. Martin už v roku 1980 napísal detskú knihu o ľadovom drakovi. Tento drak je však z iného sveta, sám Martin to v minulosti potvrdil na svojej stránke. Na druhej strane o ľadových drakoch sa hovorí aj v knižnej predlohe televízneho seriálu. Popisuje ich ako drakov, ktorí sú oveľa väčší, než „bežní“ a namiesto ohňa šíria ľadovú skazu.

Ešte predtým, než sa na scéne objaví súboj drakov, čaká relevantných hráčov cesta do Kráľovho prístaviska, kde sa stretnú s kráľovnou Cersei a budú ju presviedčať o tom, že nie je nič dôležitejšie, ako spojiť sily. Upútavka k poslednej časti siedmej série toho veľa neprezrádza, a tak si fanúšikovia budú musieť počkať do 27. augusta, keď zrýchlená a skrátená siedma séria vyvrcholí. Či sa záverečná ôsma séria, ktorá bude mať iba šesť častí, objaví na obrazovkách na budúci rok, alebo až neskôr, televízia HBO stále nezverejnila.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #finále #Hra o tróny #HBO #siedma séria