Janis Joplin na filmovom plátne

"Keď spievam, cítim sa ako prvýkrát zaľúbená. Akoby som sa po prvý raz dotýkala niečoho úžasného," tvrdila Janis Joplin.

23.08.2017 14:01
Janis Joplin Foto:
Janis Joplin na archívnej snímke.
debata

Ostrý chrapľavý hlas americkej rockovej hviezdy, ktorého rozsah akoby nemal hranice, uchvacoval surovou živočíšnosťou a vášnivosťou. Blues spievala s toľkou naliehavosťou a citom, ako žiadna iná biela speváčka. „A tak intenzívne ako žiadna iná čierna osoba,“ nechal sa počuť jeden z najuznávanejších bluesmanov B. B. King.

Fenomenálna hudobníčka do bodky naplnila svoje krédo: Ži rýchlo, miluj naplno a umri mladý. Pred samotou hotelových izieb unikala do sveta alkoholu a drog. Mala len dvadsaťsedem, keď začiatkom októbra 1970 počas nahrávania slávneho albumu Perla zomrela v Los Angeles. Ako sa z pritučnej zakríknutej stredoškoláčky so zničenou pleťou, ktorú zvolili za „najškaredšiu osobu na univerzite“, stala vychytená muzikantka a energická kráľovná „hippie“, rozpráva dokument Janis. S ponukou nakrútiť film o kultovej speváčke sa obrátila rodina na scenáristku, režisérku a producentku Amy J. Bergovú. Odpoveď na otázku, aká vlastne Janis Joplin bola, hľadala nielen v archívoch, ale aj v dosiaľ nezverejnených osobných materiáloch. V speváčkiných denníkoch, v listoch, ktoré roky písala svojim rodičom, priateľom i spolupracovníkom. A nezabudla pridať ani jej najväčšie hudobné hity.

„Prekvapilo ma, aká bola Janis krehká. A ako bol strach z neúspechu permanentne prítomný v jej mysli,“ hovorí režisérka. Hoci sa Amy Bergová narodila v roku, keď sa životná púť hrdinky jej filmu predčasne uzavrela, patrila medzi jej veľkých fanúšikov. „Bola síce silná, ale myslela si, že ak zlyhá, môže všetko stratiť v hociktorej sekunde. Snažila sa spojiť svoj talent a slávu s túžbou po naplnenom osobnom živote. V tejto fúzii však úspešná nebola,“ spomína filmárka.

Celovečernú snímku o prvej ženskej rokenrolovej star, ktorá mala pred tromi rokmi svetovú premiéru na festivale v Benátkach, si môžu pozrieť aj slovenskí diváci. V bratislavskom Kine Lumiére ju v stredu o 20.30 hod. uvádza cyklus Music&Film.

debata chyba
Viac na túto tému: #Janis Joplin