Drámu Nina uvedú tvorcovia v piatich slovenských mestách

Film prináša príbeh dvanásťročného dievčaťa, ktorého rodičia sa rozvádzajú a hoci obaja tvrdia, že chcú pre ňu len to najlepšie, ich hádky a sebeckosť ju dovedú k radikálnemu kroku.

15.09.2017 16:00
Bibiana Nováková Nina Foto:
Herečka Bibiana Nováková v hlavnej úlohe filmu Nina.
debata (1)

Na premiérové turné sa vyberie delegácia v zložení režisér a scenárista Juraj Lehotský, scenárista Marek Leščák, predstaviteľka titulnej postavy Bibiana Nováková, strihač Radoslav Dubravský, producent Albert Malinovský a Jozef Tinka z Rady pre práva dieťaťa Slovenskej republiky. Od 21. do 23. septembra navštívia Poprad, Košice, Martin, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín.

„Film rozpráva o veľmi silnom a aktuálnom probléme dnešnej spoločnosti. Je to príbeh, v ktorom hovoríme o dôležitosti zachovania zdravých vzťahov medzi rodičmi a ich dieťaťom v krízovom období rozpadu rodiny. Nechceli sme moralizovať, nechceli sme ani kriminalizovať rozvod. Chceli sme len ukázať, ako veľmi je pre život dieťaťa dôležitá rodina. A tiež, ako to môže dopadnúť, ak sa nám – dospelým, tým, ktorí majú byť pre dieťa bezpečným prístavom, vymknú veci spod kontroly,“ vysvetlil Juraj Lehotský. „Považujeme za dôležité otvoriť túto tému a dúfame, že vďaka nášmu novému filmu dokážeme pomôcť aspoň jednému ‚stratenému‘ dieťaťu, možno s podobným osudom ako naša filmová Nina,“ dodal.

Bibianu Novákovú objavil režisér na kastingu. „Keď si film pozrú dospelí, mal by ich upozorniť na to, aby sa nezamýšľali len nad tým, čo je to dobré len pre nich, ale aj čo je dobré pre dieťa,“ povedala 13-ročná herečka. V snímke sa v úlohe otca objaví Robert Roth, matku si zahrala režisérka a choreografka Petra Fornayová. „Nie som ani prvý ani posledný, komu sa podobný príbeh ako tento filmový prihodil. A, samozrejme, poznám kopec ľudí, ktorí si prešli alebo prechádzajú niečím podobným a udržiavajú vo zvláštnej hybernácii svoj partnerský vzťah alebo kontakt s dieťaťom. Tento film ukazuje, aké je to kontraproduktívne a ako sa to človeku môže škaredo vrátiť,“ vyhlásil Roth. „Našou snahou bolo ukázať dieťa, ktoré sa snaží byť iné, je hravé, verí sebe, svojim snom a má oboch rodičov rado. Chce všetko chápať, ale paradoxne napriek jeho ústretovosti mu rodičia v rámci toho, že konajú ‚v jeho dobre‘, zoberú to, na čom mu najviac záleží. Výsledok je, že dieťa im nastaví zrkadlo,“ uzavrel scenárista Marek Leščák.

Svetovú premiéru absolvovala snímka na pôde 52. Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, severoamerická premiéra sa uskutočnila 10. septembra na 42. ročníku MFF v Toronte. Slovenská festivalová premiéra sa bude konať 17. septembra na 12. ročníku blížiaceho sa MFF Cinematik v Piešťanoch. Do slovenských kín sa film dostane od 21. septembra.

Špeciálne premietania za účasti tvorcov a hercov:

  • 21. septembra:
  • 18:00 Poprad, Kino Tatran
  • 19:00 Košice, Kino Úsmev
  • 22. septembra:
  • 17:30 Martin, Kino Scéna
  • 23. septembra:
  • 18:00 Nové Mesto nad Váhom, Kino Považan
  • 19:00 Trenčín, Kino Metro
1 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Nina