Čiara je slovenským kandidátom na Oscara

Film Čiara režiséra Petra Bebjaka je slovenským národným kandidátom na Oscara v kategórii cudzojazyčný film. V hlasovaní o tom rozhodli členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Informovala o tom producentka filmu Wanda Adamík Hrycová. Snímka mala premiéru v lete na festivale v Karlových Varoch, odkiaľ si Bebjak odniesol cenu za najlepšiu réžiu.

21.09.2017 10:51
Tomáš Maštalír Foto:
Vo filme Čiara ocenenom za réžiu na festivale v Karlových Varoch stvárnili šéfa pašeráckeho gangu Tomáš Maštalír a jeho filmovú matku si zahrala Emília Vášáryová.
debata

O čom je Čiara? V roku 2007 sa stalo Slovensko súčasťou schengenského priestoru a na východe krajiny vyrástla hranica oddeľujúca Ukrajinu. Tieto okolnosti skomplikujú život Adamovi Krajniakovi (Tomáš Maštalír), šéfovi kontrabandu pašerákov, ktorí tu roky opatrne kšeftujú s lacnými cigaretami. Scenáristu Petra Balka (Kandidát) a režiséra Petra Bebjaka zaujímalo, aký dosah môže mať na malých podvodných podnikateľov zatvorenie slovensko-ukrajinskej hranice a do krimi rodinnej drámy z východoslovenskej obce „pánu bohu za chrbtom“ vmiešali prvky trileru. Osud rodiny Krajniakovcov sa ešte väčšmi zamotá, keď si jedna z dcér vyberie nie príliš reprezentatív­neho zaťa…

Snímka, v ktorej si zahrali Emília Vášáryová, Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová, Milan Mikulčík, Eugen Libezniuk či Andy Hryc oslovila nielen karlovarskú porotu, ale aj slovenských divákov. Do kín ich pritiahla už takmer 300-tisíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Ciara #Karlove Vary #cudzojazyčný film