Jan Tříska je po páde z Karlovho mosta vo vážnom stave

Herec Jan Tříska bojuje podľa českých médií v nemocnici o život. Tříska v sobotu skončil vo Vltave, odkiaľ ho spod Karlovho mosta vytiahli cestujúci z okoloidúcej lode. Nie je jasné, či 80-ročný herec do Vltavy spadol, alebo skočil.

24.09.2017 14:07
Jan Tříska Foto:
Herec Jan Tříska.
debata (12)

Tříska leží vo vážnom stave na ARO v pražskej Vojenskej nemocnici v Střešoviciach. Do Vltavy za ním podľa českých médií skočili dvaja cestujúci z lode, ktorá prechádzala okolo, a oživovali ho až do príchodu záchranárov. „Muž po vytiahnutí z vody nejavil známky života. Ľudia, ktorí ho z vody vytiahli, ho preto resuscitovali za pomoci rád operátora záchrannej služby. Keď ho záchranári preberali, mal už obnovenú srdcovú funkciu,“ citoval portál Blesk.cz hovorkyňu záchrannej služby Janu Poštovú. Ako sa Tříska do vody dostal, preveruje polícia, bližšie okolnosti však nepozná, keďže je Tříska vo vážnom stave.

Od pondelka mal Tříska nakrúcať film Na střeše, ktorý režíruje Jiří Mádl. „Z dôvodu jeho vážneho zranenia sme zatiaľ odložili nakrúcanie. O situácii nemáme bližšie informácie a nebudeme sa k nej vyjadrovať. Nový začiatok nakrúcania riešime a oznámime ho prostredníctvom nášho PR servisu,“ cituje portál idnes.cz hovorkyňu projektu Uljanu Donátovú.

Třísku možno momentálne vidieť v slovenských kinách ako tyranského deda vo filme Po strništi bos (2017) režiséra Jana Svěráka. „Honzu Třísku sme najskôr vôbec nechceli obsadiť, ale energiu, ktorú v sebe má, ten hnev, to by sme asi ťažko hľadali niekde inde. Vo filme má asi dvadsať scén, ale presakuje celým príbehom a v mnohých scénach, aj keď v nich nevystupuje, necháva tieň toho monštra,“ povedal Jan Svěrák. K Třískovým najznámejším porevolučným postavám patrí úloha rázneho učiteľa Igora Hnízda vo Svěrákovej Obecnej škole (1991). Film Po strništi bos je takisto založený na spomienkach z detstva Zdeňka Svěráka a nadväzuje na Obecnú školu, hoci sa odohráva pred ňou.

Jan Tříska, ktorému hovorili aj český Marlon Brando, sa narodil 4. novembra 1936 v Prahe. Štúdium na DAMU absolvoval v roku 1959 a v 60. rokoch bol československou hereckou hviezdou. Po boku Emílie Vášáryovej zažiaril ako akrobat Vincek Bonžůr, ktorý sa zamiluje do krasojazdkyne Niny (Vášáryová) vo filme Martina Friča Lidé z maringotek (1966). Po boku Magdy Vášáryovej (Mahuliena) si zahral Radúza v rozprávke Petra Weigla Radúz a Mahuliena. V dobrodružnom seriáli Záhada hlavolamu (1969) podľa románov Jaroslava Foglara stvárnil Tříska tajomného Široka/Velkého Von­ta.

Jednou z posledných Třískových filmových úloh, v ktorej sa pred revolúciou v Československu objavil, je doktor Houdek v komédii Jiřího Menzla Na samotě u lesa (1976). Po podpise Charty 77 totiž emigroval najskôr do Kanady a neskôr sa usadil v USA. V hereckej kariére pokračoval aj za oceánom, objavil sa napríklad v krimitrileri Charlesa Jarrotta Amatér (1981), v komédii s Nastasjou Kinski, Dudleym Moorom a Armandom Assante Neverne tvoja (1984) či v sci-fi 2010: Druhá vesmírná odysea (1984). Vo vojnovom seriáli Väznica Andersonville (1996) stvárnil kapitána Wirza, Miloš Forman ho obsadil do úlohy atentátnika vo svojej snímke Ľud versus Larry Flint (1996).

Po revolúcii obsadil Třísku Jan Svěrák do spomínanej Obecnej školy, zahral si aj v snímkach Želary (2003), Jedna ruka netleská (2003), Horem pádem (2004) či Šílení (2005). Množstvo úloh stvárnil aj v divadle. V roku 1959 sa stal vtedy najmladším členom činohry Národného divadla. Neskôr založil vlastné Divadlo Za branou. Po revolúcii sa v Česku vrátil k divadlu úlohou Kráľa Leara, ktorú naštudoval pre Letné shakespearovské slávnosti (2002).

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Mádl #Jan Tříska #Vltava #Karlov most #Na střeše