Televízne tipy Pravdy: Česká dráma Nevinnosť aj slávny Modrý zamat

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 28. septembra do 5. októbra. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

28.09.2017 12:00
Aňa Geislerová hrá v Nevinnosti postavu Lídy,... Foto:
Aňa Geislerová hrá v Nevinnosti postavu Lídy, ktorá chodí rozveseľovať choré deti a starých ľudí.
debata

Sobota: 30. 9.

Modrý zamat, ČT2, 21:50
Jeffrey Beaumont sa kvôli chorobe svojho otca po dlhšom čase vracia do rodného mesta. Jedného dňa na lúke náhodne objaví ľudské ucho. Zavedie ho na stopu záhadného kriminálneho prípadu, do ktorého sú zapletení priekupníci drog, psychopatický zloduch Frank a tajomná barová speváčka Dorothy. Rovnako zvedavá ako Jeffrey je aj dcéra miestneho policajného dôstojníka Sandy. Tá urobí všetko pre to, aby si získala Jeffreyho srdce a pomohla mu odhaliť tajomstvo. Film Modrý zamat je jedným z vrcholov tvorby režiséra Davida Lyncha. Podobne ako v ďalších svojich dielach tu s príznačnou dávkou napätia, ale aj humoru a irónie preniká k temným stránkam duše. Film bol začiatkom spolupráce režiséra s hudobným skladateľom Angelom Badalamentim, ktorého piesne, pohrávajúce sa s americkou mytológiou sentimentu a gýča, sú odvtedy neoddeliteľnou súčasťou Lynchových fascinujúcich príbehov. Vo filme hrajú Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan, Dennis Hopper, Laura Dern, Hope Lange.

Nedeľa: 1. 10.

Nevinnosť, Nova, 21:55
Cesta z vrcholu na absolútne dno môže byť veľmi rýchla. Niekedy stačí jediná veta a všetko, čo ste dosiaľ budovali, sa zrúti ako domček z karát. Tomáš (Ondřej Vetchý), uznávaný lekár, milovaný otec a manžel, čelí obvineniu z ťažkého zločinu – zo sexuálneho zneužitia svojej štrnásťročnej pacientky. Zo dňa na deň vymenil dobrú adresu za celu vo väzení, odkiaľ sa nevina preukazuje veľmi ťažko. Navyše keď vyšetrovanie vedie policajt motivovaný osobnou pomstou, pretože mu prebral ženu. Pravda vraj nakoniec zvíťazí nad klamstvom a nenávisťou. Niekedy však ani to nemusí znamenať víťazstvo. Niekedy je to len prestávka pred ďalším, oveľa náročnejším zápasom. Najmä keď v snahe zachrániť sa obetujete tajomstvá, ktoré mali zostať navždy skryté, pretože sú pre vás aj pre vaše okolie príliš nebezpečné. Keď sa nakoniec podarí celé obvinenie vyvrátiť a lekára prepustia z väzby, to najhoršie ho len čaká.

Eadweard, Cinemax, 21:55
Príbeh svetoznámeho fotografa Eadwearda Muybridgea žijúceho na prelome 19. a 20. storočia, ktorý prišiel na to, ako zachytiť pohyblivý obraz na svojich slávnych fotografiách so Stanfordovým koňom. Eadweard, ktorý pri štúdiu pohybu pracoval so zvieratami z miestnej zoo, vytvoril prvú pohyblivú snímku a preslávil sa ako zakladateľ kinematografie. Poháňaný svojou neutíchajúcou vášňou začal fotografovať nahých mužov a ženy, ruka v ruke s narastajúcou slávou však začal jeho osobný život smerovať k temnej zrade, vražde a odkazu, ktorý neprestáva prekvapovať filmových historikov a celý svet.

Pondelok: 2. 10.

Purpurové rieky 2: Anjeli apokalypsy, aMC, 23:30
Komisár Niemans (charizmatický Jean Reno) sa vracia vyriešiť mystické vraždy… Niemans má pocit, že mŕtvola, ktorú našli zamurovanú v jednom kláštore v Lorraine, nie je žiadnou priemernou obeťou. Ezoterické znamenia, ktorými je mŕtvy muž obklopený, a zvláštny, obradný spôsob jeho obetovania, to všetko je viac ako záhadné.

Streda: 4. 10.

Dom z kariet, ČT2, 23:40
Francis Underwood (Kevin Spacey) nás berie na dlhú seriálovú cestu, počas ktorej sa pomstí všetkým, ktorí ho zradili – vrátane členov jeho vlastnej vlády a prezidenta Spojených štátov. Spolu s manipulatívnou manželkou Claire (Robin Wright) berú Washington útokom. Stúpajú po rebríku hierarchie, aby dosiahli to, po čom tak veľmi túžia – po moci. Americký seriál bodoval nielen u divákov, ale aj u odborníkov – získal Zlatý glóbus aj cenu Emmy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #tipy #Modrý zamat #Nevinnosť