Balážov Nesmrteľný les zvíťazil na Ekofilme v Brne

Erikovi Balážovi sa podarilo prekonať konkurenciu 2 500 filmov z celého sveta.

09.10.2017 14:00
Nesmrteľný  les Foto:
Záber z filmu Nesmrteľný les.
debata

Filmár a ochranca prírody, člen Slovenského ochranárskeho snemu, Erik Baláž zvíťazil so svojím filmom Nesmrteľný les v kategórii Krásy prírody a získal jednu z hlavných cien 43. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Ekofilm, ktorý sa v sobotu 7. októbra skončil v Brne. Cenu si osobne prevzal z rúk svetoznámeho fotografa divočiny a člena poroty Staffana Widstranda.

Nesmrteľný les je druhým filmom z tatranskej trilógie natočenej v rámci spoločnosti Arolla Film, ktorú Erik Baláž založil spolu s kolegami Karolom Kaliským a Jozefom Fialom, aby prostredníctvom filmu Strážca divočiny a knihy Posledná pevnosť prispeli k ochrane Tichej a Kôprovej doliny vo Vysokých Tatrách. Povzbudení úspechom prvého projektu sa rozhodli pokračovať ďalej.

„Unikátny les má stromy s priemerným vekom od päťsto do osemsto rokov, niektoré aj tisíc rokov. Filmom sa snažíme ukázať, ako toto prostredie funguje a ako v ňom je všetko prepojené," popísal Baláž snímku, v ktorej je vzťah lesa a živočíchov rozprávaný na príbehu medveďa v Tatrách.

Vo všetkých projektoch sa snažia prostredníctvom autentických záberov sprostredkovať svoje nadšenie pre divokú prírodu širokej verejnosti a prispieť k ochrane jej konkrétnych území. V súčasnosti sa snažia prispieť k záchrane horských lesov a hlucháňa hôrneho, ktorému na Slovensku hrozí vyhynutie kvôli ničeniu jeho biotopov nadmernou ťažbou dreva, výstavbou lesných ciest a ďalšími devastačnými aktivitami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Baláž #Nesmrteľný les