Jeden svet nazrie do pôrodníc aj do sveta extrémistov

Hľadá sa dôvera. To je hlavné motto 18. ročníka festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet. Začína sa vo štvrtok v Bratislave a Košiciach a ponúkne viac ako 60 filmov, ale aj diskusie či workshopy. V Košiciach trvá do 15. októbra, v Bratislave o dva dni dlhšie.

12.10.2017 14:00
Werner Boote Foto: ,
Tvorca dokumentu Všetko je pod kontrolou Werner Boote sa venuje téme súkromia a sledovania ľudí novými technológiami.
debata

„Tematicky festival tak ako každý rok reaguje na aktuálne dianie – tentoraz na čoraz viac rozšírenú nedôveru (aj) v našej spoločnosti,“ uvádzajú organizátori festivalu. "Podľa viacerých výskumov nám u nás vládne nedôvera. A to až tak, že sa v nej štatisticky ocitáme na samom chvoste Európy,” povedala riaditeľka festivalu Nora Beňáková o výbere tohtoročnej témy. "Ak by sme (si) dôverovali viac, naša spoločnosť by fungovala lepšie. A na to by sme radi upozornili aj výberom filmov a sprievodných podujatí,” doplnila.

Navzájom si možno až tak nedôverujeme, mnoho ľudí však oveľa viac, ako by malo, dôveruje internetu. Na to upozornia aj niektoré z filmov v jednej z deviatich festivalových sekcií nazvanej Dáta: demokracia. Čo všetko o sebe bezstarostne prezrádzame sociálnym sieťam či internetovým vyhľadávačom? Sú informácie o nás v bezpečí? Aj tieto otázky si kladú filmy z tejto sekcie. Austrálska snímka In Google We Trust odhaľuje, ako sme pod drobnohľadom vlád či veľkých spoločností vďaka nášmu bežnému správaniu sa v digitálnom priestore. Tému fenoménu takzvaných veľkých dát rozoberá vo svojej snímke Rub a líc veľkých dát americký režisér Sandy Smolan. Tvorca rakúskeho dokumentu Všetko je pod kontrolou zase cestuje po svete a venuje sa téme súkromia a stáleho sledovania ľudí novými technológiami. Pýta sa, kto o nás vie niečo alebo dokonca všetko? A je to vždy na niečo dobré?

Ďalšia z festivalových sekcií sa venuje extrémizmu. Predstaví snímky ako holandský Kyberdžihád, ktorý odhaľuje teroristické stratégie vo virtuálnom svete. Je možné túto kybernetickú vojnu vyhrať? Snímka Lepšie je mlčať sleduje životnú premenu maďarského nacionalistu a antisemitu, niekdajšieho europoslanca za Jobbik Csanáda Szegediho, ktorý po rozhovore so svojou starou mamou zistil, že je Žid. Z antisemitu sa stal aktívne praktizujúcim Židom. Ďalšiu európsku extrémistickú stranu, neonacistický Zlatý úsvit, si vo svojom filme zobrala na mušku grécka filmárka Angélique Kourounis. „Je svedkom častej ústretovosti voči Zlatému úsvitu zo strany polície či cirkvi. Aj vďaka výpovediam ,slušných' sympatizantov Zlatého úsvitu vyvstáva zreteľná paralela s nástupom nacistov v medzivojnovom Nemecku a s úspechmi podobných hnutí inde vo svete,“ uvádza noticka k filmu.

Ďalšie festivalové sekcie sa venujú témam ako korupcia, nedôvera v očkovanie, lekárov a odborníkov či tomu, ako môžeme meniť svet okolo nás. Jeden svet pripravil aj sériu filmov pre deti.

Slovenskú premiéru bude mať na festivale dokument Zuzany Piussi a Víta Janečka Sedliacky rozum, ktorý sa venuje kontroverzným podnikateľským metódam Andreja Babiša a následkom, ktoré prinášajú českým poľnohospodárom a podnikateľskému prostrediu. „My Slováci sme sa občas pozerali na Čechov ako na ,staršieho brata', ktorý je kultúrne a politicky vyspelejší. Tento film Slovákov poteší ako dôkaz, že už sme si rovní,“ povedala o snímke Zuzana Piussi. Témou, ktorá vždy vyvoláva diskusie, sa zaoberá režisérka Zuzana Límová. S medzinárodným tímom nazrela pri nakrúcaní svojho debutu Medzi nami za dvere slovenských pôrodníc. "V našich pôrodniciach sa radosti materstva môžu ľahko premeniť v opak. Izolované od svojich blízkych ženy zápasia s prísnym režimom, osamelosťou a ťažko pochopiteľnými praktikami,“ uviedla režisérka.

Festivalové projekcie ponúkne Jeden svet v Bratislave v kinách Lumiere a Mladosť, v KC Dunaj a na Filmovej fakulte VŠMU. V Košiciach sa bude premietať v Kine Úsmev.

Sprievodné podujatia

14. 10. Master Class, VŠMU – kinosála, 15. h

Master Class s podtitulom Filmy s následkami – investigatívna dokumentaristika v Európe, povedie holandský režisér Hans Busstra po projekcii svojho filmu Kyberdžihád (14. h). Porozpráva o spôsoboch, akými pracujú investigatívni dokumentaristi a publiku priblíži aj svoje motivácie.

14. 10. Nasi, Kino Mladosť, 21.15 h

Iránska stand-up komička Nasi, ktorá žije v Bratislave, porozpráva divákom s nadhľadom o iránskej alternatívnej kultúre, ale aj o tom, aké často tragikomické sú naše predstavy o tejto krajine. Diskusia sa koná po projekcii filmu Iránsky rave (19.45) o undergroundovej iránskej technoscéne.

15. 10. Dubingová vojna, KC Dunaj, 20. h

Vážne témy, ktoré festival prináša, odľahčí v nedeľu Dubingová vojna. Ak máte zmysel pre humor a nadhľad, môžete zostaviť svoj tím (môže mať od dvoch do štyroch členov) a zapojiť sa do súboja v improvizácii a vytváraní nových príbehov pri dabovaní ukážok z festivalových filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeden svet #Zuzana Límová #Medzi nami