Filmové premiéry: Temný a mrazivý Snehuliak aj nové Spievankovo

Od štvrtka 12. októbra si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť komédiu Alibi na mieru aj nový dokument Mečiar.

12.10.2017 16:00
Michael Fassbender Foto:
Michael Fassbender v trileri Snehuliak.
debata

Alibi na mieru

Užívajte si nerestí, „Alibi na mieru“ to za vás vyžehlia. „Alibi na mieru“ je kancelária, ktorá vymyslí a poskytne alibi na čokoľvek, čo chcete. Chcete ísť na futbal namiesto večere s príbuznými? Uliať sa z práce? Máte aféru? Ste neverný? Alebo chcete mať chvíľu pokoj od všetkého? Hrdinovia z komédie „Alibi na mieru“ všetko perfektne zariadia a nikto o ničom netuší. Ale pozor! Veci sa niekedy vedia poriadne zamotať. Greg, hlavný hrdina filmu a všetkých možných alibi, samotný boh našich nerestí a tajomstiev, sa zamiluje a samozrejme bezhlavo.

Good Time

Constantinov brat (Robert Pattison) sa po pokazenej bankovej lúpeži ocitne vo väzení. Constantine sa kvôli jeho vyslobodení vydá na zúfalú cestu mestským podsvetím. Počas jedinej šialenej noci, závodí s časom, aby získal dostatok peňazí na bratovu kauciu a vlastne zachránil aj sám seba, pretože si postupne začnel uvedomovať, že životy ich obidvcoch, sú vlastne úplne stratené…

Snehuliak

Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible tímu, vyšetrujúceho zločiny v nórskej metropole. Na jednej strane je to výnimočne dobrý detektív, ktorého netradičné metódy skoro vždy vedú k úspechu, na strane druhej sa však jedná o nezodpovedného alkoholika ktorého prehrešky nechcú už ďalej prehliadať nielen jeho nadriadení, ale ani jeho priateľka Rachel (Charlotte Gainsbourg), s ktorou sa práve rozišiel. Jediné, čo stojí medzi ním a pitím, je prípad, ktorý by ho priviedol k iným myšlienkam. A vyzerá to tak, že sa dočkal. Uprostred noci zmizne zo svojho domu žena a o pár dní neskôr ju nájdu brutálne zavraždenú. Postavený snehuliak, ktorý na mieste činu zostal ako jediné vodítko naznačuje, že tento páchateľ sa chce hrať a že sa možno už párkrát takto hral aj v minulosti.

Spievankovo a kráľovná Harmónia

Rozprávkovej krajine Spievankovo vládne dobrosrdečná kráľovná Harmónia. Jej úlohou je zaistiť, aby sa z krajiny nikdy nevytratila hudba, spev a dobrá nálada. Avšak obyvateľom Spievankova sa hudba akosi odcudzila, hudobné nástroje zapadli prachom, spev utíchol, dobrá nálada sa vyparila. Harmónia preto povolá Spievanku a Zahrajka, aby jej pomohli do krajiny prinavrátiť stratenú chuť hrať, spievať a tancovať, a zachránili tak dušu celého Spievankova.

Štvorec

Christian je kurátorom švédskeho galérie moderného umenia. Úspešný, atraktívny, rozvedený otec dvoch dcér spĺňa ideál vzdelaného mestského liberála, ktorý sa snaží citlivo vnímať aktuálne spoločenské problémy. S nimi ladí aj pripravovaná výstava konceptuálneho umenia, v ktorej dominuje inštalácia štvorca 4 × 4 metre vo verejnom priestore; štvorca, v ktorom platia pravidlá absolútnej rovnosti a tolerancie. Ako ale takúto myšlienku predať v mediálne zahltenom a nesústredenom prostredí, ktoré žije predovšetkým virálnymi udalosťami?

Mečiar

Film Mečiar je autorským projektom režisérky Terezy Nvotovej, ktorá svoju schopnosť vyjadrovať sa k závažným spoločenským fenoménom preukázala už ako 20-ročná filmom Ježiš je normálny. Tentokrát sa rozhodla zmapovať dôsledky udalostí, ktoré sa udiali v čase „vládnutia“ Vladimíra Mečiara, na súčasnú slovenskú spoločnosť.

Krotká

Jedného dňa sa ruskej žene, ktorá žije v zapadnutej dedinke, vráti balíček, ktorý poslala svojmu uväznenému manželovi. Vystrašená a plná obáv sa vydáva na zaujímavú cestu do odľahlej časti krajiny, kde stojí väzenie, ktoré je pre mnohých skôr nedobytnou pevnosťou. Čaká ju byrokratická absurdita, vierolomné charaktery zo spoločenskej spodiny, ústrky, násilie aj poznanie, že žalár nekončí múrmi a ostnatým drôtom, ale pokračuje ďaleko za ich hranice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #snehuliak #Spievankovo a kráľovná Harmónia #libi na mieru #Good Time