Začína sa 11. ročník Filmového festivalu inakosti. Aké filmy uvedie?

Podujatie venované filmovým príbehom lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych ľudí v hlavnom meste potrvá do nedele 29. októbra.

25.10.2017 16:00
Kamenné srdce Foto:
Záber z filmu Kamenné srdce, ktorý je súčasťou Filmového festivalu inakosti.
debata (2)

Projekcie sa uskutočnia v Kine Lumiere a Kine Film Europe. V nedeľu budú súčasne premietať aj v Banskej Bystrici, kde bude festival do utorka 31. októbra hostiť Záhrada – Centrum nezávislej kultúry. V novembri uvidia projekcie najprv diváci a diváčky v Liptovskom Mikuláši, kde je program v Diere do sveta naplánovaný od 3. do 5. novembra. Nitriansky Kinoklub Tatra zaradil LGBTI filmy do svojho programu na všetky novembrové pondelky. Jedenásty ročník festivalu sa predstaví aj v Stanici Žilina-Záriečie, kde budú premietať 7. a 8. novembra.

Nosnou témou tohto ročníka podujatia bude coming out. „Uvedomujeme si, že v spoločnosti nastal posun, no rovnako sme si vedomí toho, že v porovnaní s väčšinou európskych krajín Slovensko výrazne zaostáva v akceptácii LGBTI ľudí. A preto sme sa pri aktuálnom 11. ročníku rozhodli vrátiť viacerými filmami tam, kde to všetko začalo – a to k téme coming outu a všeobecne k momentu, keď sa LGBTI ľudia rozhodnú žiť otvorene a slobodne. Toto je pre zmenu situácie na Slovensku kľúčové, aby čoraz viac ľudí z teplej komunity nabralo odvahu a prekonalo obavy či strach, aby svoju identitu a lásku už viac neskrývali. Väčšina Slovákov a Sloveniek stále tvrdí, že nepozná osobne nikoho teplého – pre búranie predsudkov a tolerantnejšiu spoločnosť je pritom kľúčová práve osobná skúsenosť,“ vyjadrili sa organizátori podujatia v tlačovej správe k výberu tohtoročnej hlavnej témy.

Záštitu nad festivalom prevzal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Bratislava sa mení k lepšiemu. Darí sa jej preto, lebo je mestom spolupráce a tolerancie. Aj v histórii platilo, že keď sa Bratislavčania tolerovali a spolupracovali, darilo sa im. Keď sa veci riešili konfliktmi a zavládla nenávisť, bolo to na škodu všetkým. Aj preto sú hodnoty, na ktorých stojí naše mesto aj spoločnosť, hodnotami slobody, tolerancie, demokracie a ochrany života a ľudskej dôstojnosti. Ako primátor Bratislavy urobím všetko preto, aby Bratislava týmito hodnotami žila. Verím, že k tomu pomôže aj tento filmový festival,“ uviedol Nesrovnal.

V programe festivalu je 33 filmov rozdelených do troch programových blokov. Hlavnú časť programu tvoria nové snímky, z ktorých mnohé bodovali na kľúčových medzinárodných festivaloch. Uvedú napríklad francúzsku drámu 120 tepov za minútu (2017), ktorá získala Veľkú cenu poroty na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, izraelsko-nemecký film Cukrár (2017), ktorý dostal Cenu ekumenickej poroty v Karlových Varoch, drámu Fantastická žena (2017), ktorej udelili Cenu ekumenickej poroty na Berlinale 2017, romantickú drámu Na konci sveta (2017) ocenenú za réžiu na festivale Sundance a tiež oscarovú drámu Moonlight (2016).

Desať filmov priblíži v rôznych podobách život tínedžerov – prvé lásky, coming out, nespútanosť bytia alebo naopak, pocity samoty a úzkosti. Zvláštny programový blok festivalu predstaví projekt Queer Film a kontext, ktorého ambíciou je prepojiť filmové vzdelávanie a osvetu v oblasti práv LGBTI ľudí. Diváci a diváčky sa môžu tešiť aj na štyri queer filmy z východnej a juhovýchodnej Ázie. Festival pritom uvedie aj slovenský príspevok ku coming outu – krátke filmy študenta FTF VŠMU Davida Benedeka.

Ako otvárací film festivalu premietnu islandskú romantickú drámu Kamenné srdce (2016), ktorú ocenili na tohtoročnom Art Film Feste.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Filmový festival inakosti