Festival inakosti zaostrí na tínedžerov aj coming out

Vyše tridsať filmov z 22 krajín sveta prináša v poradí už 11. ročník Filmového festivalu inakosti, ktorý sa v Bratislave začal v stredu. V hlavnom meste potrvá do 29. októbra a v rovnaký deň sa presunie do Banskej Bystrice.

27.10.2017 08:55
20 tepov za minútu Foto:
Film 120 tepov za minútu bol horúcim kandidátom na Zlatú palmu na tohtoročnom festivale v Cannes. Nakoniec sa mu ušla Veľká cena poroty.
debata (10)

Filmové projekcie prinesie aj do Liptovského Mikuláša, Žiliny a Nitry, kde sa bude premietať počas novembra.

„Nosnou témou festivalu bude coming out. Uvedomujeme si, že v spoločnosti nastal posun, no rovnako sme si vedomí toho, že v porovnaní s väčšinou európskych krajín Slovensko výrazne zaostáva v akceptácii LGBTI ľudí. A preto sme sa pri aktuálnom 11. ročníku rozhodli vrátiť viacerými filmami tam, kde sa to všetko začalo – a to k téme coming outu a všeobecne k momentu, keď sa LGBTI ľudia rozhodnú žiť otvorene a slobodne. Toto je pre zmenu situácie na Slovensku kľúčové, aby čoraz viac ľudí z teplej komunity nabralo odvahu a prekonalo obavy či strach, aby svoju identitu a lásku už viac neskrývali. Väčšina Slovákov a Sloveniek stále tvrdí, že nepozná osobne nikoho teplého – pre búranie predsudkov a tolerantnejšiu spoločnosť je pritom kľúčová práve osobná skúsenosť,“ uviedli organizátori festivalu.

Oceňované novinky

Aj coming outu a témam s ním spojenými sa venuje desiatka filmov v programovom bloku o živote tínedžerov. Ponúkne napríklad írske snímky Pokušiteľ – príbeh dospievania troch chlapcov a Rande pre šialenú Mary – pohľad do sveta dospievajúcich dievčat, víťaza Art Film Festu – islandské Kamenné srdce či amerických Flákačov, za ktorých získala Eliza Hittmanová cenu za réžiu v kategórii amerických filmov na festivale Sundance. Švédsky film Chlapci je príbehom troch kamarátok, ktoré hľadajú útočisko pred šikanovaním v záhradnom skleníku. Tu jedného dňa vyrastie tajomná kvetina. Keď ochutnajú jej nektár, na jednu noc sa premenia na chlapcov. Snímka režisérky Alexandry-Theresy Keiningovej získala nomináciu na Európsku filmovú cenu v kategórii, o ktorej rozhodujú mladí diváci.

Ďalšiu časť programu festivalu tvoria nové snímky, z ktorých mnohé bodovali na festivaloch zvučného mena. „Film o láske. Film o živote. Živote silnejšom než smrť. Film ako záblesk nádeje,“ zhodnotila porota medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI snímku 120 tepov za minútu, ktorej na tohtoročnom festivale v Cannes udelila svoju cenu. Francúzsky film nakrútil režisér Robin Campillo a v Cannes získal aj Veľkú cenu poroty, Queer palm a patril k favoritom v súboji o Zlatú palmu. Film sa odohráva začiatkom 90. rokov minulého storočia a rozpráva o epidémii aids a aktivistoch, ktorí sa snažia prelomiť bariéru ľahostajnosti panujúcej okolo ochorenia. Film prepája osobné a politické línie, ideologický súboj protagonistov je zároveň ich bojom o život. Cenu FIPRESCI z Göteborgu má príbeh zrodu kultu Tom of Finland, ktorý FFi takisto ponúkne.

Režisér festivalového hitu Gloria – príbehu ženy, ktorá ani po rozvode a na prahu šesťdesiatky nestráca chuť do života, tentoraz nakrútil film o mladej servírke Marine. Pokúša sa uspieť ako speváčka a so svojím o 20 rokov starším milencom Orlandom plánujú spoločnú budúcnosť. Všetko zmení Orlandova náhla smrť. Marina ako transžena musí bojovať nielen s Orlandovou rodinou, ale aj predsudkami okolia a vydobyť si právo byť sama sebou. Film Sebastiána Lelia Fantastická žena si z festivalu v Berlíne odniesol nielen Strieborného medveďa za scenár, ale aj Cenu ekumenickej poroty a cenu Teddy.

Oscarová klasika

Cenu za réžiu v kategórii medzinárodných filmov si z festivalu Sundance odniesol Francis Lee s príbehom ľúbostného vzplanutia medzi synom anglického farmára a rumunského imigranta Na konci sveta a FFi premietne aj Moonlight, ktorý začiatkom roka premenil tri z ôsmich nominácií na Oscara. Osem z desiatich nominácií premenil na sošku Oscara pred 44 rokmi muzikál Boba Fosseho Kabaret. FFi uvedie film v ktorom excelujú Liza Minnelli a Michael York v reštaurovanej digitalizovanej podobe.

Premietať sa bude aj niekoľko dokumentárnych noviniek, okrem filmových projekcií však organizátori pripravili aj viacero sprievodných podujatí. Medzi nimi diskusiu so zástupcami kresťanských cirkví, maratón písania listov či živú knižnicu transrodových ľudí.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Festival inakosti #LGBTI+