Televízne tipy Pravdy: Trainspotting po 20 rokoch aj Elle a jej nebezpečná hra

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 2. do 11. novembra. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

02.11.2017 14:00
Isabelle Huppert Foto:
Isabelle Huppertová v snímke Paula Verhoevena Elle (2016).
debata

Štvrtok 2. 11.

Na ceste po kirgizskom Issyk-kule, ČT2, 18.15
Kraj okolo kirgizského horského jazera Issyk-kul charakterizujú hlavne vysoké hory a horské jazerá. Issyk-kul je druhé najväčšie horské jazero sveta. V kontraste s priľahlým pohorím Ťan-Šan, plným ľadovcov, vytvára jazero miernu mikroklímu porovnateľnú s prímorskými destináciami. Takmer celé pobrežie 170 km dlhého jazera sa využíva na rekreáciu. Dovolenkovať sem chodia nielen Kirgizi, ale aj Rusi a Kazachovia. Veď ku skutočnému moru je to odtiaľto vraj najďalej na svete. Dokument vraj ukáže mnohé miesta v okolí jazera Issyk-kul, kde sa akoby zastavil čas. Čaká nás cesta späť do čias ZSSR, ale aj do kaňonu Rozprávka a uvidíme miesta, kde trávil svoje dovolenky prvý kozmonaut Jurij Gagarin.

Reformácia, HBO, 20.00
Pred 500 rokmi revolucionársky kňaz navždy premenil tvár kresťanského sveta a smerovanie európskej civilizácie. Toto je príbeh Martina Luthera, vizionárskeho reformátora a jednej z najvýznamnejších náboženských osobností v dejinách. Zasadil sa o zmenu spoločenského presvedčenia v dobe, keď katolícka cirkev ovládala každú diskusiu i verejnú mienku. Snímka vraj zachytáva Lutherov narastajúci hnev prameniaci z korupcie a pokrytectva vnútri cirkevnej hierarchie na počiatku 16. storočia. Má ísť o podmanivú drámu, ktorá Luthera nepredstaví ako svätého či fanatika, ale ako muža svojej doby, ktorého poháňala túžba konať to správne.

Smrť jej pristane, JOJ Plus, 20.35
Alebo máte radšej chuť na čiernu komédiu o ženách, ktoré chcú byť večne mladé? Pre krásu sú ochotné poriadne trpieť. Snímka z roku 1992 má skvelé obsadenie, hrá tu Meryl Streepová, Bruce Willis, Goldie Hawnová aj Isabella Rosselliniová.

Cesta do lesa, ČT2, 22.25
Na margo tohto filmu Tomáša Vorla st. jeden divák píše: „Je to skôr bonus pre tých, ktorí sú zvedaví, ako dopadli hrdinovia Cesty z mesta. Humor divadla Sklep sa bohužiaľ dosť vytratil. Zostali však pôvodné postavy našťastie zahrané rovnakými hercami, takže nadväznosť je dobrá. Pár dobrých vtipov, pohodová atmosféra a Bolek Polívka s Evou Holubovou výborná dvojka. Aj keď už Vorel nie je, čo býval, radšej stokrát Cestu do lesa než do Babovřeskov…“ Okrem spomenutej dvojky Polívka-Holubová vo filme z roku 2012 hrá aj Tomáš Vorel ml., Anna Linhartová, Tomáš Hanák, Bára Schlesingerová a Jiří Schmitzer.

Nedeľa 5. 11.

T2 Trainspotting, HBO, 20.00
Kto videl Trainspotting, nesmie vynechať T2. Uplynulo 20 rokov, veľa sa zmenilo, ale mnohé zostalo po starom. Mark Renton (Ewan McGregor) sa vracia na jediné miesto, ktoré mu bolo domovom. Čakajú tu naňho jeho starí známi, Spud, Sick Boy a Begbie, ale aj starý známy smútok, strata, radosť, pomsta, nenávisť, priateľstvo, láska, túžba, strach, výčitky, heroín, sebadeštrukcia a smrteľné nebezpečenstvo. Film vhodný nielen pre nostalgikov a milovníkov románov Irvina Welsha.

Pondelok 6. 11.

Babylon Berlin (1,2), HBO, 20.00
Berlín sa na jar 1929 zmieta v nepokojoch, špekulácia a inflácia otriasajú základmi Weimarskej republiky a narastajúca chudoba a nezamestnanosť sú v kontraste s výstrelkami a pôžitkami veľkomestského nočného života. Mladý policajný inšpektor je z Kolína prevelený do Berlína, aby vyriešil kriminálny prípad pornografie šírenej berlínskou mafiou. To, čo pôvodne vyzeralo len ako vydieranie, sa však zmení na škandál a ten zmení inšpektorovi aj jeho najbližším spolupracovníkom život. Začína sa nový seriál.

Utorok 7. 11.

Elle, Cinemax, 20.00
Isabelle Huppertová tu hrá šéfku firmy produkujúcej videohry, ktorá pracovné aj súkromné záležitosti spravuje železnou rukou. Veci sa zmenia vo chvíli, keď ju doma napadne neznámy muž. Neotrasiteľná žena sa mu vydáva po stope a začína sa čudná hra, ktorá sa môže zle skončiť. Vraj sa skončí pastvou pre divákove oči. Film (nielen) pre intelektuálov získal dva Zlaté glóbusy – pre štýlovú a sexy Isabelle Huppertovú aj za najlepší cudzojazyčný film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elle #televízne tipy #Isabelle Huppert #T2 Trainspotting #Martin Luther