Jodie Foster najradšej šéfuje

Jodie Foster často označujú za najlepšiu herečku svojej generácie.

11.11.2017 09:00
Jodie Foster Foto: ,
Herečka a režisérka Jodie Foster.
debata

Prvý megaúspech jej vyniesla snímka Znásilnenie v roku 1988, kde stvárnila obeť. Druhého Oscara si vyslúžila ako agentka FBI v legendárnom trileri Mlčanie jahniat. Svoje 55. narodeniny však oslávi aj ako úspešná režisérka.

Jodie Foster sa pred kamerou neobjavuje často, ale zato v snímkach, ktoré divákom utkvejú v pamäti. Matka bola filmová publicistka a do veľkej miery určila, akým smerom sa život jej dcéry uberal. Už ako trojročnú ju totiž posielala do reklám a televízie. "Keď som bola dieťa, brala ma na mnoho zahraničných filmov, videla som s ňou kvantum veľmi podivných snímok. Mama veľa cestovala a mala záľubu v kurióznych jedlách, nemala skutočné vzdelanie, bola samouk, veľmi veľa čítala a o všetko sa zaujímala. Bola pre mňa veľkou inšpiráciou,” priznala herečka v rozhovore pre britský Telegraph. Rodičia sa rozviedli ešte pred jej narodením.

Režisérka filmu Hra peňazí,  Jodie Foster s... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
France Cannes Money Monster Photo Call Režisérka filmu Hra peňazí, Jodie Foster s hlavnými predstaviteľmi Georgeom Clooneym a Juliou Robertsovou v Cannes.

Už ako dvanásťročnú ju obsadil slávny Martin Scorsese do filmu Taxikár a očarila aj ďalšieho hollywoodskeho barda, režiséra Alana Parkera. Ten jej zveril jednu z vedľajších úloh vo filme Bugsy Malone a vyhlásil, že keby mal zachrániť jediného človeka zo štábu, bola by to jednoznačne Jodie.

Jodie Foster postupne dozrela na psychologicky náročné úlohy, pre jej typológiu krehkej a zároveň silnej ženy vampa jej často prislúchali chladné sexi hrdinky. Mladá herečka však nebola žiadna naivka, rýchlo si uvedomila, že v Hollywoode je viac úloh pre bielych mužov a zaujímavých ponúk pre herečky je omnoho menej. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo začala sama režírovať.

Tím filmu Hra peňazí: Julia Roberts, Jodie...
Režisérka filmu Hra peňazí,  Jodie Foster s...
+6Herečka Jodie Foster na premiére filmu Elysium...

Ako filmárka debutovala v roku 1991 snímkou Človiečik Tate. Posledný, zatiaľ štvrtý celovečerný film nakrútila vlani. V krimitrileri Hra peňazí hviezdia Julia Roberts a George Clooney a zaujímavosťou je, že filmový čas je takmer totožný s reálnym, čo znamená, že vo filme bol použitý minimálny strih a tým väčšie nároky boli kladené na réžiu. Foster priznala, že šlo o technicky veľmi náročné natáčanie.

"Čím viac rozhodnutí urobím, tým som pokojnejšia. To je skrátka moja osobnosť. Je pre mňa jednoduchšie byť šéf, mať všetko pod dohľadom, kontrolovať, ako byť súčasťou tímu a dokonale nevedieť, ako bude s mojím výkonom naložené,” povedala v jednom z rozhovorov.

Foster vyrastala v Los Angeles a vyštudovala prestížnu Yalovu univerzitu. Aj keď filmový biznis ju pohltil už v útlom veku, nezostala uzavretá v hollywoodskej bubline. Bola posadnutá francúzštinou a už ako tínedžerka sa učila jazyk, príznačne sledovaním francúzskych filmov. Tak si urobila prehľad v európskej kinematografii novej vlny a naučila sa, ako s filmovými prostriedkami nakladajú avantgardní filmári.

Na Oscara bola nominovaná zatiaľ štyrikrát, prvý raz si ju akademici všimli už v roku 1977 v spomínanom filme Taxikár, naposledy ju nominovali za rolu vo filme Nell v roku 1995, kde stvárnila divožienku z amerických lesov.

Jodie Foster sa aj napriek krehkému zjavu vyhýba ľahkým romantickým komédiám. Ponuky dôkladne triedi, zrejme aj preto od snímky Elysium (2013) v žiadnom filme neúčinkovala, omnoho viac ju baví režírovať.

3-krát Jodie Foster

  • V snímke Woodyho Allena Tiene a hmla stvárnila prostitútku.
  • V pokračovaní snímky Mlčanie jahniat odmietla účinkovať, považuje ho za uzavretú kapitolu.
  • Založila a vedie vlastnú produkčnú spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Jodie Foster #Mlčanie jahniat