Jiří Menzel je po ťažkej operácii v umelom spánku

79-ročný český režisér podstúpil niekoľkohodinový náročný zákrok v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe, po ktorom je v umelom spánku, informovala televízia Nova.

22.11.2017 09:16
Jiri Menzel Foto:
Režisér Jiří Menzel.
debata (5)

Rodina ani nemocnica sa k jeho zdravotnému stavu zatiaľ nevyjadrili.

Ako informovala Nova, Menzel skončil v nemocnici krátko po návrate z dovolenky, české médiá špekulujú aj o zápale mozgových blán. Podľa Blesku bol oscarový režisér ešte pred pár dňami zdravotne v poriadku.

Významný režisér, herec a spisovateľ, spoluzakladateľ filmovej novej českej vlny Jiří Menzel sa narodil 23. februára 1938 v Prahe. V roku 1962 skončil štúdium réžie na FAMU v Prahe. Za prepis Hrabalovej novely Ostře sledované vlaky získal v roku 1967 Oscara. Ohlas vzbudili aj ďalšie jeho hrabalovské filmy Skřivánci na niti (Zlatý medveď na MFF v Berlíne 1990), Postřižiny a Slavnosti sněženek, rovnako ako komédie 70. a 80. rokov Na samotě u lesa, Báječní muži s klikou či Vesničko má středisková (nominácia na Oscara v roku 1985). Ďalšie filmy: Konec starých časů, Žebrácká opera, Obsluhoval jsem anglického krále, Donšajni. V roku 1996 Menzel získal Českého leva za dlhoročný umelecký prínos pre český film. Venuje sa aj divadelnej réžii, napísal knihy fejtónov Tak nevím a Tak nevím podruhé. Od roku 2004 je ženatý s Olgou Kelymanovou.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #Jiří Menzel