Najlepšou herečkou starého kontinentu je Slovenka

Pre slovenskú herečku Alexandru Borbély pôsobiacu v Maďarsku bolo malým víťazstvom už to, že ju medzinárodne uznávaná filmárka Ildikó Enyedi obsadila do filmu O tele a duši, s ktorým sa vrátila k autorskej tvorbe takmer po dvadsiatich rokoch.

31.12.2017 16:00
Alexandra Borbély Foto: ,
„Toto bola úplne prvá hlavná úloha a o takomto úspechu sa mi ani nesnívalo,“ povedala Alexandra Borbély v rozhovore pre Pravdu.
debata (48)

Keď vo februári snímku vyhlásili za najlepší film áčkového festivalu Berlinale, kde získal Zlatého medveďa, Borbély bola úspechom zaskočená. „Nikdy predtým som s filmom na festivale nebola. Pred filmom O tele a duši som hrala len v seriáli a tri malé úlohy vo filmoch. Toto bola teda úplne prvá hlavná úloha a o takomto úspechu sa mi ani nesnívalo,“ povedala v rozhovore pre Pravdu.

Druhé prekvapenie prišlo k záveru roka. Alexandra Borbély si zaslúžila prestížnu Európsku filmovú cenu pre najlepšiu herečku, historicky prvýkrát ju získala Slovenka. Filmová začiatočníčka sa presadila v konkurencii ostrieľaných kolegýň Isabelle Huppertovej a Juliette Binoche.

Bizarná romanca s fantasknými prvkami stojí nielen na Enyediovej osobitej poetike a citlivo dávkovanom čiernom humore, ale predovšetkým na hereckých výkonoch hlavných protagonistov Alexandry Borbély a jej filmového partnera Gézu Morcsányiho.

„Ildikó si uvedomila, že ma musí do situácie pustiť bez pokynov, aby som konala podľa vlastných pocitov, myšlienok, a potom to okomentovala. Mala som teda voľnú ruku,“ priblížila herečka v rozhovore pre Pravdu a priznala, že rozdiely medzi filmovým a divadelným herectvom dokonale pochopila až pri nakrúcaní.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska filmová cena #Alexandra Borbély #Ročenka Pravdy 2017