Porotu v Cannes tento rok povedie Cate Blanchettová

Predsedníčkou poroty na tohtoročnom filmovom festivale vo francúzskom Cannes bude austrálska herečka Cate Blanchettová. Dvojnásobná držiteľka Oscara tak bude nasledovať španielskeho režiséra Pedra Almodóvara, ktorý predsedal porote v Cannes minulý rok.

04.01.2018 11:51
Herečka Cate Blanchett v kreácii Givenchy. Foto: ,
Herečka Cate Blanchettová vystrieda vo funkcii španielskeho režiséra Pedra Almodóvara.
debata

Blanchettová (48) je 12. ženou, ktorá bude viesť porotu na tomto prestížnom festivale. Organizátori podujatia vyjadrili nad výberom potešenie, pričom Blanchettovú označili za „ojedinelú a unikátnu umelkyňu, ktorej talent a presvedčenie obohacujú filmové plátno i televíziu“, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Jej výber však bude vnímaný ako politicky podfarbený, keďže Blanchettová je jednou z vedúcich postáv iniciatívy Time's Up, ktorá združuje hollywoodske herečky s neblahou skúsenosťou sexuálneho obťažovania a nerovnosti, pričom poukazuje na túto problematiku v oblasti zábavného priemyslu, politiky a médií.

Festival v Cannes sa bude konať 8.-19. mája. Súťažia na ňom filmy všetkých žánrov vrátane dokumentárnych snímok z celého sveta. Festival bol založený v roku 1946. Hlavným ocenením je tu Zlatá palma (Palme d'Or). Minulý rok ju získala švédska satirická dráma Štvorec režiséra Rubena Östlunda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cate Blanchett #Cannes #Pedro Almodóvar #Time's Up