Marián Labuda - na Slovensku bol z ponúk prekvapený, v Česku ich očakával

Herec Marián Labuda zomrel vo veku 73 rokov. Hral v množstve televíznych hier a inscenácií, väčšie filmové ponuky však dostával často z Česka.

05.01.2018 16:24 , aktualizované: 21:52
Marián Labuda sa naposledy objavil v rozprávke... Foto:
Marián Labuda sa naposledy objavil v rozprávke Anjel pána 2 (2016).
debata (52)

K Labudovým najpamätnejším filmovým úlohám patrila tá v komédii Jiřího Menzla Vesničko má středisková. V snímke, ktorá získala aj osarovú nomináciu, si zahral ufrflaného a výbušného, ale predsa len v podstate dobráckeho šoféra Pávka, ktorý si pod svoje ochranné krídla vzal „momentálne“ zaostalého Otíka. Zdeňkovi Svěrákovi, ktorý ku filmu napísal scenár, sa najskôr to, že Labuda by mal hrať Pávka, nepozdávalo. „V postave Pávka ma videl len režisér Menzel. Všetci ostatní boli proti. Keď ma predstavili Svěrákovi, smutne pokýval hlavou a povedal: Čo sa dá robiť. Dodal však, že Jirka Menzel mu hovoril, že mám dobré srdce, tak sa uvidí. A kľúč je asi v tom, že som Menzelove slová potvrdil,“ povedal Labuda pred rokmi pre Pravdu.

Vesnička mala veľký úspech, získala ceny na festivaloch v Montreale či Paríži a spomínanú oscarovú nomináciu. „Keď sme začali nakrúcať, tak som navštívil miestny kostol, aby som sa vrúcne pomodlil, aby sa film vydaril. A podarilo sa,“ spomínal Labuda v dokumente TV Barrandov.

Od Vesničky hral takmer v každom novom filme Jiřího Menzela. Vraj bol čosi ako jeho maskot, talizman pre šťastie. Labuda to však bral ako záväznú vec. S dodatkom: „Aj keby som mal u Menzela hrať halapartníka, tak by som do toho vložil všetko,“ povedal Labuda, ktorý mal podľa vlastných slov viac filmových ponúk z Česka. „Príležitosti, ktoré dostávam v Česku, ma obohacujú. Väčšinu práce mám v Česku a to, že mám možnosť pracovať tu, si veľmi vážim. A keď príde aj nejaká ponuka zo Slovenska, je to príjemné prekvapenie. Vlastne by som povedal, že na Slovensku som z ponúk prekvapený, ale v Česku ich očakávam,“ vyjadril sa herec pred rokmi, keď český Febiofest uvádzal výber z jeho tvorby.

Labudovým prvým filmom bol experiment Petra Solana Kým sa skončí táto noc (1965), v ktorom si zahral spolu so Stanom Dančiakom či Jitkou Zelenohorskou. V kultovej snímke Martina Ťapáka Pacho, hybský zbojník (1975), si zahral grófa Erdődyho a o rok neskôr ho Dušan Hanák obsadil do úlohy majstra vo svojom filme Ružové sny. Začiatkom 80. rokov začali prichádzať väčšie úlohy z Česka. V komédii Buldoci a třešne (1981) mu Juraj Herz zveril hlavnú postavu mafiána Carmella a spolupracoval aj s režisérmi ako Dušan Klein, Jiří Krejčík či Václav Matějka (Anděl svádí ďábla, 1988). Hlavnú úlohu Kráľa Ubu mu v rovnomennej snímke (1996) zveril režisér F. A. Brabec. Spolu s Bolkom Polívkom stvárnili hlavné úlohy v komediálnej road movie Jiřího Vejděleka Roming (2007). Veľkú úlohu v slovenskom filme dostal vďaka Martinovi Šulíkovi, v jeho Záhrade (1995) si zahral otca. Šulík ho obsadil aj do snímok Orbis Pictus a Krajinka.

Labuda sa narodil na výročie vzniku Československa 28. októbra 1944. „Ako chlapca ma fascinovalo, že na moje narodeniny všade viseli štátne vlajky, nešlo sa do školy, húkali sirény. Neviem, či som už v útlom detstve mal zmysel pre humor, ale uvedomil som si, že takáto oslava narodením poznamená človeka na celý život. Asi kvôli tomu som vždycky mal a mám silný vzťah k dnes už bývalému Československu. Nemôžem predsa zradiť môj aj jeho dátum narodenia,“ povedal v knihe rozhovorov s Jánom Štrasserom.

Z filmografie Mariána Labudu

Pacho, hybský zbojník (1975)

r. Martin Ťapák Nielen Jozef Kroner ako Pacho a jeho zbojnícki kolegovia Július Vašek či Peter Debnár a ďalší zažiarili v kultovej snímke Pacho, hybský zbojník. Svojej úlohy grófa Erdödyho sa bravúrne zhostil tiež Marián Labuda. Aj vďaka silnému hereckému obsadeniu a scenáru sa film stal najnavštevovanejšou slovenskou snímkou svojej dekády.

Vesničko má středisková (1986)

r. Jiří Menzel Počuli ste už o holandskej vojnovej dráme režiséra Fonsa Rademakersa De Aanslag? Práve ona získala Oscara pre najlepší cudzojazyčný film v roku 1987. Členovia americkej filmovej akadémie však nominovaním filmu Vesničko má středisková v rovnakom roku ocenili aj výkom Mariána Labudu v úlohe šoféra Pávka.

Arabela sa vracia (1993)

r. Václav Vorlíček Marián Labuda zažiaril aj vo viacerých rozprávkach. V pokračovaní úspešného seriálu Arabela si zahral pána Pappa, ktorého podobu si na istý čas vypožičia aj Rumburak. Okrem toho ho deti poznajú aj z rozprávok ako Falošný princ (1984), Lotrando a Zubejda (1997) či nezabudnuteľného večerníčklového seriálu Na polici v hrnci (1979).

Záhrada (1995)

r. Martin Šulík Marián Labuda nechýbal ani v najúspešnejšom a najoceňovanejšom slovenskom filme deväťdesiatych rokov, Záhrade režiséra Martina Šulíka. Zahral si tu otca hlavnej postavy. Za úlohu získal Labuda v roku 1996 Českého leva, Záhrada vyhrala aj ďalšie štyri sošky a nominovaná bola v rekordných jedenástich kategóriách.

Kráľ Ubu (1996)

r. František A. Brabec Vo svojom režijnom debute, filmovom prepise slávnej predlohy Alfreda Jarryho zveril kameraman František A. Brabec hlavnú úlohu Mariánovi Labudovi. Ten bol za postavu kráľa Ubu, „chvastúňa, zbabelca, blbca a násilníka“ nominovaný na Českého leva. V úlohe matky Ubu Labudovi sekunduje Lucie Bílá.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Marián Labuda #Jiří Menzel #Vesničko má středisková