Televízne tipy Pravdy: Bergmanova Persona aj Kusturicov Arizonský sen

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 25. januára do 1. februára. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

25.01.2018 14:00
inakost persona Foto:
Liv Ullmannová a Bibi Anderssonová v snímke Ingmara Bergmana Persona (1966).
debata (2)

Štvrtok 25. 1.

Život Mikea Nicholsa, HBO, 21.30
Meno Nichols sa dá pomýliť s menom herca Jacka Nicholsona, ale ide o iného významného umelca. Mike Nichols bol významný filmár minulého storočia. Nakrútil napríklad film Kto sa bojí Virginie Woolfovej s Elisabeth Taylorovou a Richardom Burtonom a známy film Absolvent! V tomto dokumente Nicholsa predstavuje v rozhovore jeho blízky priateľ, režisér Jack O' Brien. Film vznikol v roku 2016, ale priblíži aj päťdesiate roky minulého storočia, keď Nichols začínal v kabaretoch. Rozhovor je vraj veľmi intímny a zábavný, takže – nebude to nuda.

Posledný vlak, ČT2, 22.00
Film nakrútila v roku 2006 česká herečka a režisérka Dana Vavrová. Spolupracovala s manželom, režisérom Josephom Vilsmaierom, za ktorého sa vydala do Nemecka. Je známa z filmu Ať žijí duchové či zo seriálu Arabela. Posledný vlak bol jej záverečnou prácou – o tri roky, tesne po štyridsiatke, zomrela na rakovinu. Bola sestrou českej herečky Hany Heřmánkovej, a tak nakrúcala nemecké filmy, v ktorých však hrali aj českí a slovenskí herci. V tomto, o osude Židov z vojnového Berlína, hrá napríklad Juraj Kukura, Csongor Kassai, Vojtěch Kotek či Nina Divíšková. Exceluje aj nemecký herec Gedeon Burkhard, známy zo seriálu Komisár Rex.

Piatok 26. 1.

Persona, Dvojka, 22.20
Ingmar Bergman rozoberal ženy na súčiastky a zase ich skladal. Tak je to aj v tomto filme, kde jedna postava mlčí a druhá veľa rozpráva. Mlčí bývalá herečka a rozpráva zdravotná sestra, ktorá ju opatruje. Je to konflikt sveta umenia a sveta obyčajnej reality. Je to aj o tom, ako sa dopĺňajú introverti a extroverti. Niekedy vytvoria priam jednu bytosť. Ženy hrajú slávne umelkyne Liv Ullmannová a Bibi Anderssonová, obe režisérove lásky.

Nedeľa 28. 1.

Panelový svet, Cinemax, 20.00
Zaujímavé, že podobné námety, ako spracúva tento francúzsky poviedkový film, sa vyskytujú aj v názvoch známych českých filmov – Panelstory a Samotáři. Aj tu ide o súžitie osamelých ľudí v meste. Môžeme si porovnať našskú a francúzsku skúsenosť: je panelový svet všade rovnaký? Tu je tých samotárov šesť a ponúkajú svoje príbehy.

Pondelok 29. 1.

Porto, Cinemax, 20.00
Hneď som si „vygúglila“ mesto Porto v Portugalsku. Starobylá krása! Práve tam sa odohrá príbeh veľkej lásky na jednu noc. Ako spieva Habera: Krátke lásky sú tie najdlhšie. Aj v tomto príbehu je to tak: Američan Jake a Francúzka Mati spomínajú ešte po rokoch… A ešte to bolí!

Arizonský sen, Dvojka, 22.30
Pozor! Kusturica! A hrá Johnny Depp, Jerry Lewis, Faye Dunaway, Lili Taylor, Vincent Gallo atď. Axel je večne zasnený chlapec. Keď sa zoznámi s vášnivou a exaltovanou štyridsiatničkou, začne sa diať, o čom ani nesníval. A navyše – žena má očarujúcu nevlastnú dcéru. Ako Kusturica posplieta – lebo on písal scenár s Davidom Atkinsom – ich osudy? Iste magicky!

Streda 31. 1.

Skryté čísla, HBO, 20.00
Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan a Mary Jackson, to sú mená troch žien, o ktorých sa síce neučí v školách, ale tieto „ľudské počítače“ významne pomohli k vyslaniu prvého amerického kozmonauta na obežnú dráhu. Film o elitnej skupine afroamerických matematičiek v NASA získal tri nominácie na Oscara. Patrilo by sa tie ženy spoznať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Porto #Mike Nichols #televízne tipy #Emir Kusturica #Skryté čísla