Z Cannes do regiónov. Filmy študentov obehnú Slovensko

Putovná prehliadka Ozveny Áčka 2017 prinesie do šiestich krajských miest blok krátkych filmov, ktoré reprezentujú aktuálnu študentskú tvorbu na Slovensku. V priebehu najbližších troch mesiacov budú mať diváci možnosť pozrieť si filmy, ktoré súťažili na prestížnych filmových festivaloch (Cannes, Toronto).

06.02.2018 14:00
Atlantída, 2003 Foto:
Najúspešnejším filmom prehliadky je hraný film Michala Blaška Atlantída, 2003.
debata

„Projekt vznikol ako reakcia na doterajšiu absenciu akejkoľvek systémovej distribúcie študentských filmov na Slovensku,“ informovala TASR Lucia Pšenková z organizačného tímu Ozveny Áčka 2017. Prehliadka nadväzuje na festival študentských filmov Áčko, ktorý sa koná každoročne na pôde Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave. „Cieľom projektu je preto sprístupniť úspešnú študentskú tvorbu širšej verejnosti a zároveň zvýšiť povedomie o nádejných slovenských filmároch, o ktorých sa ešte bude hovoriť. Aj renomovaní slovenskí režiséri ako napríklad Peter Bebjak, Iveta Grófová alebo Robert Kirchhoff začínali svoju kariéru ako študenti,“ dodala.

Najúspešnejším filmom zo 100-minútového bloku je hraný film Michala Blaška Atlantída, 2003. Príbeh ukrajinského páru, ktorý sa cez Slovensko snaží dostať do Nemecka, mal vlani svetovú premiéru na festivale Cannes v rámci sekcie Cinéfondátion. Do súťažnej dvadsiatky bol vybraný spomedzi 2400 študentských filmov z celého sveta. Odvtedy putuje po celom svete v rámci festivalov. Na 27. ročníku festivalu v Cottbuse získal cenu za najlepší krátky film.

Svetovú premiéru na prestížnom filmovom festivale mal aj film Magic Moments. Hraný film Martiny Buchelovej o dospievaní mladého dievčaťa a šťastnom sesterskom vzťahu súťažil na festivale v Toronte v sekcii Short Cuts. Dokumentárnu tvorbu zastupujú filmy 43 rokov bratislavského metra a Chlebíčky – český unikát režisérok Lucie Kašovej a Márie Pinčíkovej. Šesticu filmov uzatvára animovaná snímka Kontrast o toxickej láske a videoklip Yours, ktorý vyhral cenu Kamera 2017 ako najlepší kameramanský počin v študentskom fil­me.

Prvé premietania sa uskutočnia v Košiciach (27.2.) a v Prešove (28.2.). V marci sa prehliadka presunie na stredné Slovensko do Žiliny a Banskej Bystrice, v apríli ukončí svoju púť v mestách Trenčín a Nitra. Projekcie budú obohatené o krátky lektorský úvod študenta audiovizuálnych štúdií a po premietaniach budú nasledovať diskusie s tvorcami.

Ozveny Áčka 2017 organizuje Filmová a televízna fakulta VŠMU v spolupráci so Sokratovým inštitútom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #Magic Moments #Áčko #Atlantída 2003 #Ozveny Áčka 2017