Na Febiofest príde francúzsky režisér Arnaud Desplechin

Filmár osobne uvedie v slovenskej premiére režisérsku verziu jeho snímky Ismaelove prízraky (2017), ktorá podujatie uzavrie.

19.02.2018 07:00
Arnaud Desplechin Foto: ,
Režisér Arnaud Desplechin.
debata

Rodák z Roubaix, ktorý vlani spomínanou drámou otvoril filmový festival v Cannes a v minulosti bol aj predsedom v jeho hlavnej súťaži, na Slovensko zavíta po prvý raz. Okrem projekcie Ismaelových prízrakov sa návštevníci a návštevníčky podujatia môžu tešiť aj na verejný masterclass, počas ktorého bude Desplechin hovoriť o svojej kariére. „Arnaud Desplechin je doslova mág filmových emócií. Jeho príbehy, ktoré rozpráva výrazným, ale poetickým a jedinečným režijným štýlom, sú k divákom veľmi, takmer až fyzicky blízko. Desplechin však nie je extravagantný umelec, ale pokorný pozorovateľ života a aj vďaka tomu má dnes také výsostné postavenie vo svete klubového filmu,“ opísal filmára umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

Ismaelove prízraky prinesú príbeh filmového režiséra, ktorému pred 20 rokmi záhadne zmizla manželka Carlotta. Odvtedy filmára trápia nočné mory, ktoré zaháňa alkoholom a liekmi. Keď po dvoch desaťročiach nadviaže vzťah s astrofyzičkou Sylviou a chce s ňou stráviť pokojné dni v dome na pláži, objaví sa žena, ktorá tvrdí, že je jeho stratená manželka. V hlavných úlohách sa v snímke predstavili Mathieu Amalric, Marion Cotillard a Charlotte Gainsbourg.

Febiofest ponúkne počas svojho jubilejného ročníka v slovenských premiérach viac ako 100 zahraničných a domácich filmov. Po hlavnej, bratislavskej časti sa festivalový výber snímok presunie od 16. do 29. marca do 10 slovenských miest a to do Banskej Bystrice, Kežmarku, Košíc, Levíc, Martina, Popradu, Prešova, Prievidze, Trenčína a Trnavy.

Arnaud Desplechin debutoval vo filme dvoma krátkometrážnymi snímkami La vie des morts (1991) a La Sentinelle (1992). Jeho prvým celovečerným filmom bola komediálna dráma Učená hádka alebo Môj pohlavný život (1996). Po nej nasledovali snímky Esther Kahn (2000), Mužská hra (2003), Králi a kráľovná (2004), Vianočný príbeh (2008), Jimmy P. (2014) či Tri spomienky (2015).

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest 2018 #Ismaelove prízraky