Ako sa z najhoršieho filmu všetkých čias stala legenda

Katastrofálne herecké výkony, otrasný scenár a nezmyselný dej. Aj tak by sa dal charakterizovať film The Room, ktorý je obecne považovaný za jeden z najhorších filmov, aké boli kedy nakrútené.

17.02.2018 12:00
Disaster Artist Foto:
Snímku Disaster Artist si od štvrtka môžu pozrieť aj diváci v slovenských kinách.
debata (1)

Stojí za ním režisér, scenárista a zároveň hlavná postava filmu Tommy Wiseau, ktorého príbeh nedávno opäť ožil v snímke Disaster Artist.

Snímka The Room (2003) sa od prvej minúty tvári ako seriózny film, ktorý rozpráva milostný príbeh dvoch snúbencov – Lisy (Juliette Danielle) a Johnnyho (Tommy Wiseau). Lisa je však vo vzťahu nešťastná a začne svojho budúceho manžela podvádzať s jeho najlepším priateľom Markom (Greg Sestero). Priebeh románika sa však nestretáva s realitou ani z rýchlika, postavy sa správajú absurdne, repliky v podstate nedávajú zmysel a nezapadajú do deja.

Film sa takmer okamžite stal kultovou záležitosťou, ktorá pre svoj komický charakter priťahuje pozornosť milovníkov nepodarených snímok. Kým Wiseau spočiatku film označil ako milostnú drámu, po reakcii divákov v sále rýchlo uprednostnil skôr čiernu komédiu. Z filmu sa v USA stal hit, ľudia v kinosálach nahlas komentovali dej, smiali sa a neveriacky krútili hlavou.

Vo väčšine divákov zanechá film rovnakú stopu, ktorá sa dá zhrnúť do troch otázok: Čo sa snažil Tommy Wiseau vo svojom filme vlastne ukázať? Čo bolo jeho myšlienkou? A čím sa inšpiroval? Na tieto neznáme sa vo filmovej podobe snaží odpovedať film Disaster Artist, ktorý momentálne premietajú aj slovenské kiná. Bratské herecké duo – James Franco ako Tommy Wiseau a Dave Franco ako Greg Sestero – v ňom predstavujú životný príbeh aktérov pôvodného filmu, ktorý je, ako inak, podivný až do špiku kostí. Od začiatku až do konca.

Tommy a Greg sa vo filme Disaster Artist spoznávajú na hodine herectva. Netalentovaný Greg si všimne herecky energického Tommyho, ktorý ho inšpiruje svojráznym (pre bežných smrteľníkov však smiešnym, pre Grega jedinečným) prejavom. Sympatie sú vzájomné a Tommy sa veľkodušne podujme naučiť svojho nového kamaráta podať herecký výkon hodný majstra.

Životopisná komédia zmiešaná s dramatickými situáciami ukazuje dvoch nezvyčajných hrdinov, ktorí sa postupne dopracujú k spoločnému snu – stať sa legendami filmového priemyslu. Divákom je však prakticky od ich prvého stretnutia jasné, že s ich talentom to pôjde ťažšie. Nedochádza to akurát Tommymu a Gregovi. Proces ohodnotenia ich schopností trvá niekoľko rokov a nespočetne veľa nepodarených filmových konkurzov. Dvojica už takmer hodí flintu do žita, no v tom prichádza precitnutie, ktoré zmení ich životy. Nie ich herecké výkony sú zlé, len nedostali šancu ukázať, čo v nich je.

Keďže Tommy s peniazmi problém nikdy nemal (dodnes je veľká neznáma, odkiaľ Wiseau zobral neuveriteľných 6 miliónov dolárov na nakrúcanie The Room, odkiaľ pochádza a koľko má vlastne rokov), napísal scenár, zohnal profesionálny štáb, hercov, kamery a obsadil sa do hlavnej úlohy. Ako také nakrúcanie mohlo vyzerať? Presne tak, ako Tommy Wiseau pôsobí počas celého filmu The Room. Čudesne.

Disaster Artist nazerá do zákulisia tvorby jeho prvotiny. Odhaľuje nekonečné nakrúcania scénok so sexuálnym podtónom, Tommyho "herecký talent“, režisérske maniere či absurdné požiadavky, ktoré dávali psychicky aj fyzicky zabrať všetkým zúčastneným. Vo filme sa dokonca v niektorých úlohách objavia úplne iní herci, pretože to s Tommym už jednoducho nezvládali.

Snímka Disaster Artist, ktorá sa riadila životopisnou knihou od Grega Sestera, dokonale zachytáva príbeh dvoch čudákov, ktorí sa nemienia vzdať svojho sna. Bratia Francovci sa do svojich postáv dokonale vžili, dodali im (ne)uveriteľné správanie a divákom pomohli pochopiť a plne sa vcítiť do osobností Tommyho a Grega. Film funguje vo všetkých smeroch a ak už máte The Room za sebou, podarené herecké výkony vás pripútajú ku kreslu. Je vždy zaujímavé sledovať, ako vznikali tie najlepšie filmy svetovej kinematografie. Prečo nedať šancu aj protikladu a pozrieť sa na to, ako vznikla jedna z najhorších snímok všetkých čias?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #The Room #Disaster Artist