Febiofest ukáže Švankmajera aj Lyncha. Lovia v rovnakom jazere

Novinka Jana Švankmajera, dokument o režisérovi Davidovi Lynchovi, ospevovaný The Florida Project aj najnovší film režiséra Arnauda Desplechina, ktorý uvedú za osobnej účasti režiséra.

26.02.2018 09:00
Hmyz Foto:
Febiofest otvorí posledný celovečerný film Jana Švankmajera Hmyz.
debata

To je len malý výber z atraktívnych titulov, ktoré má vo svojom programe jubilejný, 25. ročník Febiofestu – Medzinárodného festivalu filmových klubov. V Bratislave sa začne 15. marca.

Febiofest otvorí slovenská premiéra najnovšieho celovečerného filmu Jana Švankmajera Hmyz. Do našich kín príde iba krátko po uvedení na festivale v Rotterdame. „Nakrúcam imaginatívne filmy a v tých imaginatívnych filmoch je všetko rovnako dôležité – herci, kostýmy, prostredie, rekvizity,“ povedal Švankmajer o svojej tvorbe na festivale v Rotterdame a táto veta platí aj o snímke Hmyz. Film bol inšpirovaný hrou bratov Čapkovcov zo Života hmyzu, cítiť v ňom však aj vplyv Kafkovej Premeny. Hmyz je príbehom skupiny ochotníckych hercov, ktorí nacvičujú hru Zo života hmyzu a počas toho sa dejú rôzne čudesné veci. <MT>Nôž, herec, krv. Ako to spravili?

Švankmajer opäť kombinuje hraný film s animovaným a tentoraz dokonca aj s filmom o filme. „Okrem živých hercov pracuje pán Švankmajer aj s animáciami a zároveň počas nakrúcania vznikal o ňom dokument. Vo finále ho zostrihali tak, že bude súčasťou filmu. Takže ak v ňom napríklad niekoho zabíjajú, vidno nôž, herca, ktorého zabíjajú, ukážu, ako strieka krv, a potom aj ako to celé spravili,“ povedala pre Pravdu pred časom o Hmyze Kamila Magálová, ktorá v snímke stvárnila jednu z hlavných úloh a na spoluprácu so Švankmajerom kývla vraj bez toho, aby čítala scenár. Okrem Magálovej v novinke, ktorú Jan Švankmajer príde do Bratislavy osobne uviesť, účinkujú Jaromír Dulava, Jiří Lábus, Jan Budař, Ivana Uhlířová a Norbert Lichý.

V Rotterdame sa Švankmajera, pre ktorého je Hmyz posledným celovečerným filmom, pýtali aj na to, či cíti nejaké spojenie s iným svojráznym svetovým tvorcom, režisérom Davidom Lynchom. „Keby som to mal nejako obrazne vyjadriť, tak by som povedal, že sedíme pri rovnakom jazere a lovíme v ňom,“ povedal Švankmajer. Lynch síce osobne na Febiofest nepríde, so Švankmajerom sa však stretnú aspoň symbolicky vo festivalovom programe. Amerického režiséra, ktorý celovečerný film naposledy nakrútil roku 2006 (Inland Empire) a fanúšikov potešil vlani, keď vrátil na obrazovky kultový seriál Twin Peaks, predstaví na festivale dokument David Lynch: Život v umení. Vznikal niekoľko rokov. „Pre niektorých divákov prináša viac, než by chceli vedieť, ale pre mnohých Lynchových prívržencov, je ,povinnosťou' pozrieť si tento film,“ napísal o snímke v recenzii San Francisco Chronicle. Film je príbehom, ktorý predstavuje Lynchovu cestu k nakrúcaniu filmov a tiež ho ukazuje ako výtvarníka či hudobníka.

Mág filmových emócií

"Arnaud Desplechin je doslova mág filmových emócií. Jeho príbehy, ktoré rozpráva výrazným, ale poetickým a jedinečným režijným štýlom, sú k divákom veľmi, takmer až fyzicky blízko. Desplechin však nie je extravagantný umelec, ale pokorný pozorovateľ života a aj vďaka tomu má dnes také výsostné postavenie vo svete klubového filmu,“ povedal umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek o francúzskom režisérovi, ktorého filmy sa pravidelne v Cannes uchádzajú o Zlatú palmu. Jeho najnovší film Ismaelove prízraky vlani festival v Cannes otváral, Febiofest táto snímka uzavrie – za osobnej účasti režiséra. Ismaelove prízraky sú príbehom režiséra, ktorému pred rokmi záhadne zmizla manželka a odvtedy ho prenasledujú nočné mory. Po rokoch stretne novú ženu, v rovnakom čase sa však objaví ďalšia, ktorá tvrdí, že je jeho zmiznutou manželkou. V snímke účinkujú francúzske hviezdy ako Marion Cotillardová, Charlotte Gainsbourgová, Louis Garrel či Mathieu Amalric.

Febiofest premietne aj film Fatiha Akina Odnikiaľ. Príbeh matky, ktorá príde pri bombovom útoku o syna a manžela a nedokáže žiť s vedomím, že vrahovia jej najbližších chodia beztrestne po slobode, získal Zlatý glóbus za najlepší cudzojazyčný film a predstaviteľka hlavnej hrdinky Diane Krugerová si za úlohu odniesla cenu pre najlepšiu herečku z festivalu v Cannes. Úloha Katje bola pre nemeckú rodáčku prvou filmovou rolou v nemčine.

Vyše dvadsať cien za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe a oscarovú nomináciu získal za úlohu v snímke The Florida Projetc režiséra Seana Bakera (Transdarinka) herec Willem Dafoe. V snímke stvárnil správcu jedného z motelov neďaleko Disneylandu na Floride, kde žije očarujúca šesťročná Moonee so svojou rebelantskou matkou. „Tento film dosahuje niečo takmer zázračné – v skutočnosti dve veci. Čaruje a hovorí pravdu,“ napísal The New York Times v recenzii na film, ktorý viaceré združenia kritikov zaradili medzi desať najlepších snímok uplynulého roka.

Febiofest potrvá v Bratislave do 21. marca, potom sa spolu s vybranými filmami rozbehne do regiónov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #Jan Švankmajer #David Lynch