Panna zázračnica pripomenie spojenie Uhra a Tatarku

V marci uplynie 105 rokov od narodenia spisovateľa Dominika Tatarku a 25 rokov od úmrtia režiséra Štefana Uhra. Filmotéka bratislavského Kina Lumière pri tejto príležitosti uvedie snímku Panna zázračnica (1966), ktorú podľa rovnomennej Tatarkovej novely nakrútil Uher.

06.03.2018 16:00
Panna zázračnica Foto:
Ladislav Mrkvička v snímke Panna zázračnica.
debata

Projekcia sa uskutoční vo štvrtok 8. marca a bude spojená s diskusiou, na ktorej sa zúčastnia tvorcovia Albert Marenčin, Juraj Mojžiš, Ivan Ostrochovský a Martin Šulík.

Film Panna zázračnica zachytáva život mladej generácie umelcov, formujúcej sa uprostred vojny. Ústrednou postavou je mladé krásne dievča Anabella, ktoré sa zoznámi s celou skupinou priateľov, rozochvieva v nich túžby a stane sa predmetom ich predstáv. Umelci očarení jej „zázračnosťou“ však nevidia Anabellin smútok, ktorý vyústi v jej tragický koniec. Ide o jediný film, pri ktorého realizácii sa stretli Dominik Tatarka a Štefan Uher.

Začiatok projekcie je o 17.00 h. Jej súčasťou bude tiež premietanie dokumentu Príbeh Panny zázračnice (2018) od režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý osvetľuje niektoré kľúčové aspekty vzniku Uhrovho filmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Tatarka #Lumiere #Panna zázračnica #Štefan Uher