Televízne tipy Pravdy: Zuzana Kronerová ako Baba z ľadu aj Formanova „hasičská“ klasika

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 8. do 15. marca. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

08.03.2018 16:00
Baba z ľadu Foto:
Hana (Zuzana Kronerová), Broňa (Pavel Nový) a vnuk Ivánek (Daniel Vízek) v snímke Baba z ľadu.
debata

Piatok 9. 3.

Predčítač, Film+, 20.00
Kate Winslet je skvelá herečka. V tomto mrazivom príbehu podľa bestselleru Bernharda Schlinka z povojnového Berlína stvárňuje neznámu tridsiatničku Hannu. Keď raz pätnásťročnému Michaelovi príde cestou zo školy zle, ona mu pomôže. Chlapec jej neskôr príde poďakovať a vznikne medzi nimi vášnivý, no utajený vzťah. Michael svojej milenke často na jej želanie predčíta. Jedného dňa Hanna záhadne zmizne. O osem rokov neskôr Michael, študent práva, sleduje procesy s vojnovými zločincami a svoju lásku zrazu zbadá na lavici obžalovaných. Aké tajomstvo odhalí? Dospelého Michaela hrá Ralph Fiennes.

1918 – 2018 TOTO STOROČIE: 1948: Červení prezidenti, ČT2, 21.00
Aj pri tomto českom seriáli o komunistických prezidentoch mrazí. Druhá epizóda je venovaná Antonínovi Zápotockému, ktorý miloval náklonnosť davov. Rád sa stretával s robotníkmi a poľnohospodármi. Jeho umelecké ambície ho zároveň priťahovali k inteligencii a hlavne spisovateľom. Zápotocký si celý život držal povesť človeka z ľudu. Nepotrpel si na prepych, dovolenkoval na odborárskych chatách. Dôveru svojich súdruhov si nikdy celkom nezískal a nezbavil sa nálepky prerobeného sociálneho demokrata.

Sobota 10. 3.

Český lev, ČT1, 20.00
A ktože uvádza priamy prenos slávnostného odovzdávania filmových cien z pražského Rudolfina? Naša Adela Vinczeová. Pozrime si to.

Hoří, má panenko, ČT1, 22.05
A keď už budeme navnadení na dobré filmy, netreba prepínať stanicu. ČT1 hneď po Českých levoch vysiela Formanovu komédiu o hasičskom bále z roku 1967.

Dorian Gray, ČT2, 22.15
Príbeh Doriana Graya, mladého pekného anglického aristokrata, ktorý sa bál starnutia, už veľakrát sfilmovali. Toto je britská verzia Olivera Parkera z roku 2009 – s Colinom Firthom, Benom Barnesom a Rebeccou Hall. Ktorýsi divák, čo už film videl, napísal: Samotného Oscara Wilda pripomenie niekoľko vtipných bonmotov, napríklad: Ženy si zaslúžia len to, čo si môžu obliecť na seba…

Nedeľa 11. 3.

Večera s Beatriz, Cinemax, 20.00
Námet tejto americkej komédie znie sľubne. Tichá duchovná liečiteľka Beatriz (hrá ju Salma Hayek – vraj viac-menej nenalíčená!) celý svoj život strávila starostlivosťou o chorých a seba zanedbávala. Keď sa jej pokazí auto, musí stráviť noc v klientovom luxusnom dome v Newport Beach. Jej dobromyseľná zamestnávateľka Kathy trvá na tom, aby sa k nim pridala na slávnostnú večeru. Na prepychovej oslave najnovšieho podnikateľského úspechu Kathyinho manžela sa Beatriz zoznámí s nemilosrdným realitným magnátom Dougom Struttom (John Lithgow). Keď sa Doug začne chvastať, že v Afrike zastrelil nosorožca, Beatriz už nedokáže zostať ďalej ticho… Ako sa to skončí?

Baba z ľadu, ČT1, 20.15
Alebo dáte radšej prednosť českému filmu, kde hlavnú hrdinku výborne hrá naša Zuzana Kronerová? Jej Hana žije stereotypný život, ktorý sa točí okolo jej synov (Marek Daniel, Václav Neužil), neviest (Petra Špalková, Tatiana Vilhelmová) a vnúčat. Keď sa stretne s otužilcom Broňom (Pavel Nový), tradičné víkendové obedy v rodinnej vile stratia svoju idylickosť a na povrch sa začnú vynárať rôzne tajomstvá členov rodiny… Film už získal niekoľko cien – zaslúžene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dorian Gray #Český lev #televízne tipy #Baba z ľadu #Predčítač