Zomrel ruský herec a režisér Oleg Tabakov

82-ročný umelec bol od decembra v kritickom stave, lekári ho uviedli do umelého spánku. O jeho úmrtí informovali ruské médiá.

12.03.2018 15:19
Oleg Tabakov Foto: ,
Herec Oleg Tabakov na archívnej snímke.
debata

Oleg Tabakov je považovaný za legendu ruského filmu a divadla, je dobre známy aj slovenským a českým divákom. V roku 1984 si zahral v snímke Antonína Moskalyka „Kukačka v černém lese“. Zo širokej škály Tabakovových rolí sú najznámejšie snímky Oblomov, Vojna a mier či Moskva slzám neverí. Za svoju kariéru vytvoril vyše 200 divadelných, filmových, televíznych a rozhlasových rolí a režíroval desiatky inscenácií.

Často hosťoval v USA aj po celej Európe, svoje dlhoročné skúsenosti odovzdával študentom na niekoľkých vysokých školách, vrátane pražskej DAMU.

Rodák zo Saratova začal hrať divadlo ako štrnásťročný, neskôr absolvoval divadelnú školu pri Moskovskom umeleckom akademickom divadle (MCHAT) a v roku 1956 spoluzakladal divadlo Sovremenik (Súčasník). Z neho odišiel v roku 1983 na scénu MCHAT, kde sa v roku 2000 stal umeleckým šéfom a o štyri roky neskôr riaditeľom.

Za svoju oddanosť herectvu, divadlu a výchove mladých umelcov získal niekoľko ruských i medzinárodných cien. V roku 2008 si v Prahe prevzal čestný doktorát DAMU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Oleg Tabakov