Milan Kňažko: Ďakujem mladým, že prinášajú nádej

Najpopulárnejším seriálom je rodinný sitcom Naši z dielne televízie JOJ, najpopulárnejšou herečkou jeho protagonistka Lujza Garajová-Schrameková a hercom Michal Hudák. Rozhodli o tom diváci hlasujúci v ankete popularity osobnosť televíznej obrazovky (OTO). Ceny odovzdali v priamom prenose RTVS v sobotu a počas večera zaznelo aj niekoľko poznámok a vyhlásení k aktuálnej situácii na Slovensku.

19.03.2018 12:00
debata (26)
Milan Kňažko sa dostal počas slávnostného... Foto: JOJ
Milan Kňažko Milan Kňažko sa dostal počas slávnostného večera OTO 2017 do Siene slávy.

„Viem, že sú také nejaké pohnuté časy, ale dnešný večer je dôkazom toho, že sa dá kumulovať dobrá energia. Dnes tu bolo veľa prajnosti, veľa humoru, veľa potleskov, veľa radosti, veľa smiechu a necítila som žiaden hnev. A myslím si, že čím menej hnevu budeme mať, tým viac nadhľadu budeme mať. Tým skôr uvidíme pravdu a tým skôr to bude lepšie. Kultivujme v sebe ten nehnev a skôr nejaké pochopenie, potom si možno zaslúžime aj lepšie rozdané karty v tejto krajine,“ povedala na záver večera Adela Vinczeová, ktorá získala cenu pre najlepšiu moderátorku televíznych programov aj absolútnu cenu OTO pre toho z víťazov, komu diváci poslali najviac hlasov.

Bez prekvapení

Večer nepriniesol nijaké výrazné prekvapenia. Zmenou oproti minulým piatim rokom bolo, že 18. ročník podujatia Vinczeová už nemoderovala, čo tvorcovia programu využili hneď v jeho úvode na trápne a necitlivé spojenie tohto „šokujúceho kroku“ s aktuálnym dianím na Slovensku, keď v reakcii na absenciu Vinczeovej v úlohe moderátorky ľudia vyšli do ulíc a politici sa začali vzdávať svojich funkcií. Tvorcovia si to pokojne mohli odpustiť, pretože program bol aj tak úplne zbytočne rozťahaný (pôvodné vyše dve a pol hodiny tvorcovia prekročili o štyridsať minút).

Po protestoch nasledovali už vtipnejšie dokrútky s Adelou. Vtipné boli aj dokrútky youtuberov Zrebný & Frlajs, ktorí parodovali televíznych reportérov, speváčky Čírová, Drobná a Kristina, ktoré si samy zo seba uťahovali v retro teleshoppingových videách či standup hodnotenie nominovaných televíznych seriálov v podaní Lujzy Garajovej-Schramekovej.

Programom roka sa v hlasovaní divákov stali Extrémne premeny televízie Markíza, zábavným programom roka Zem spieva z produkcie RTVS. Najpopulárnejšou speváčkou je Mária Čírová a skupinou IMT Smile. Vlani zaujala aj titulnou skladbou k filmu Čiara Hej, sokoly, ktorú nahrala spolu s huslistom a spevákom Ondrejom Kandráčom. Očakávane si odniesol svoju prvú cenu OTO pre najlepšieho speváka.

Ondrej Kandráč s manželkou po udeľovaní sošiek...
V kategórii "Herečka" zvíťazila Lujza Garajová...
+3V kategórii "Cena týždenníka Plus 7 dní"...

Viacerí sa počas večera vyjadrovali aj k aktuálnemu dianiu na Slovensku. „V tejto situácii by bolo celkom dobré, keby sme aj my v branži boli k sebe slušnejší a keby sme sa k sebe správali úctivejšie,“ povedal pri preberaní ceny pre najpopulárnejšiu kapelu Ivan Tásler. „Prišiel som dnes z východu, kde vraj nič nie je, tak tam aspoň Ota prinesiem,“ povedal pri preberaní ceny pre redaktora spravodajstva Jozef Kubáni.

Narážky na výrok Roberta Fica o absurdnosti predstavy, že by mafia mohla mať záujem o východ Slovenska – pretože tam nič nie je, zazneli počas večera viackrát. „Čosi sa deje, že niekto takto riskne mňa a do priameho prenosu. Neviem, kto je za tým. Žeby Soros? No uznajte, toto nemohlo vzniknúť na Slovensku,“ hovoril humorista Milan Markovič, ktorý odovzdával jednu z cien. Počas večera tiež zaznelo, že proti špine a zlu treba bojovať dobrom aj humorom, ako povedal Michal Hudák.

Kňažko vzal do Siene slávy Labudu

Okrem kategórií, v ktorých rozhodujú diváci, je súčasťou večera tradične Sieň slávy. K osobnostiam ako Karol Machata, Eva Krížiková, Pavol Mikulík či Katarína Kolníková pribudol tento rok herec a politik Milan Kňažko. Na pódiu si zaspomínal aj na zosnulého Mariána Labudu. „Život nie je spravodlivý a veľa z mojich kolegov sa nedožilo toho, aby vstúpili do Siene slávy, in memoriam sa to neudeľuje, takže mi dovoľte, aby som tam niekoho zobral so sebou. Niekoho, koho som poznal viac ako päťdesiat rokov a kto tam nepochybne patrí, ale žiaľ, smrť bola o niečo rýchlejšia,“ povedal Kňažko o Mariánovi Labudovi.

Ešte predtým sa však niekdajší tribún nežnej revolúcie vyjadril k aktuálnej situácii na Slovensku. „Pôvodne som si myslel, že keďže je to živý vstup do televízie, že sa vyjadrím trošku aj k tomu, čo sa okolo nás deje. Niektorí mi povedali, že vraj to je nevhodné. Sme však svedkami toľkých nevhodných okolností okolo nás, že mi dovoľte, aby som poďakovanie začal tým, že sa poďakujem tým mladým ľuďom, ktorí nám prinášajú nádej na zmenu,“ povedal Kňažko na úvod svojej reči prerušovanej potleskom.

„Som na to veľmi citlivý, pretože pred dvadsiatimi deviatimi rokmi som bol v Prahe. Niekoľko hodín po tom incidente s políciou som videl krv na chodníkoch a tie sviečky. Teraz, keď tu ktosi spomína dlažobné kocky, tak ma to trochu znepokojuje, pretože viem, že nikto z tých ľudí nezdvihne dlažobnú kocku, že títo sú iní, ako tí, čo si myslia, že by tie dlažobné kocky zdvihli. Držím vám palce, dievčatá a chlapci, vydržte! Nedajte sa znechutiť ani unaviť, pretože to, čo robíte – ste na strane pravdy, máte na to právo, dokonca je to vaša povinnosť k vašej budúcnosti. Som s vami,“ povedal Kňažko.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Hudák #Milan Kňažko #OTO 2017 #Adela Vinczeová