Slovenský film nelení. Na čom pracujú naši režiséri?

Čo momentálne zamestnáva režisérov Petra Bebjaka (Čiara), Marka Škopa (Eva Nová), Juraja Lehotského (Nina) či Michala Kollára (Červený kapitán) prezradili tvorcovia filmovým profesionálom a novinárom počas festivalu Febiofest.

24.03.2018 16:00
Loli paradička Foto:
Jarmočnou tragikomédiou o láske Loli paradička debutujú syn a otec, Richard a Viťo Staviarskí. Film by sa mal dostať k divákom už v júni.
debata (2)

Jeho súčasťou bol už tretí rok Industry panel zameraný na prezentáciu filmov vo výrobe a slovenskí autori tu dostali priestor prezentovať svoje pripravované projekty pred zahraničnými sales agentmi. Vybraných bolo deväť celovečerných filmov, popri hraných tituloch štyri dokumenty. Na nových filmoch pracujú aj dokumentaristi Miro Remo či Jaro Vojtek.

Holokaust aj polovojaci

„Zabúdať na minulosť znamená podporovať extrémizmus,“ povedal Jozef Paštéka, scenárista historickej drámy Správa, odohrávajúcej sa počas druhej svetovej vojny. Vychádzal z reálneho príbehu antifašistu Alfréda Wetzlera, ktorému sa podarilo utiecť z koncentračného tábora Auschwitz a spísať autentickú správu o genocíde. Tá sa dostala až k vtedajším svetovým lídrom a Wetzlerove svedectvá tak ovplyvnili priebeh vojny. Paštéka oslovil s námetom režiséra filmu Petra Bebjaka pred štyrmi rokmi a nakrúcanie by sa malo začať v novembri. Premiéru plánujú v lete 2019.

Režisér Marko Škop len pred týždňom dokončil nakrúcanie svojho druhého hraného filmu, rodinnej drámy Nech je svetlo. Jeho postprodukcia by mala byť dokončená v máji 2019. Otec (Milan Ondrík) si začne všímať svojho dospievajúceho syna až v momente, keď ho obvinia z usmrtenia spolužiaka. Snaží sa vypátrať pravdu, no tá je omnoho znepokojujúcejšia, ako čakal, jeho syn je totiž členom radikalistickej, polovojenskej skupiny.

Juraj Lehotský momentálne dokončil so spoluautorom Timotejom Križkom scenár filmu Malý, ktorého hrdinami sú dvaja malí muži. Cieľavedomý Matúš je nezmieriteľný, nielen so svojím vzrastom, ale aj s tým, že sa delí so svojím spoločníkom, liliputánom Dávidom, o kontrabas vo viedenských podchodoch. Na ich kontrastnom pasovaní sa s veľkým svetom autori akcentujú individualizmus a vyrovnanosť človeka schopného akceptovať svoje miesto v spoločnosti. „Tento film môže byť v niečom o čosi iný, ako moje predchádzajúce, ktoré boli smutnejšie. Mal by vniesť svetlo a láskavý humor,“ povedal režisér. Momentálne hľadá protagonistov a s nakrúcaním plánuje začať na budúci rok.

Aj protagonista tragikomédie Loli paradička Milan zápasí s postihnutím, narodil sa totiž bez nohy. Jeho novej láske, krásnej Rómke Veronike, to vôbec neprekáža, dievčina však prekáža Milanovej matke. Farebná romanca o zakázanej láske je debutom režijno-scenáristického dua syna Richarda a otca Viťa Staviarskych, odohráva sa v jarmočnom prostredí na východe Slovenska a do kín by sa mala dostať už v júni.

Činorodý dokument

Portrét oceňovaného vojnového reportéra Andreja Bána Raj na zemi, ktorého nakrúcanie prebiehalo v rokoch 2016 a 2017, predstavila producentka Zora Jaurová a dokumentarista Jaro Vojtek. Režisér putuje s rozcestovaným nomádom po vojnových oblastiach, aby sa v intímnych rozhovoroch zavŕtal do Bánovej samoty, odhalil jeho krehkosť, smútok, psychické problémy či neschopnosť nadviazať vzťah. Na pozadí tejto terapie reflektuje spoločnosť, utečeneckú krízu či súčasnú slovenskú hrozbu – vzrastajúci neonacizmus. Film by mal mať premiéru tento rok.

Aj dokumentarista Miro Remo premietol krátku ukážku z pripravovaného filmu Pátranie po zvláštnych ženách. Rozhodol sa vyhľadať protagonistky z krátkeho amatérskeho filmu svojho otca Dievčatá z OOU, ktorým bola pred tridsiatimi rokmi nariadená ústavná výchova, a zistiť, ako sa im darí dnes. Na pozadí toho odkrýva vzťah so svojím otcom – totiž tým, že sa stal filmárom, naplnil aj jeho sen.

Filmárka Barbora Berezňáková natáča dokument Skutok sa nestal od roku 2014 a prostredníctvom výpovedí bývalého príslušníka SIS Oskara Fegyveresa a matky zavraždeného policajta Róberta Remiáša ním sprítomní nedávnu minulosť. Názov filmu cituje vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara, ktorý v 90. rokoch zamietol vyšetrovanie vraždy mladého policajta pod koberec omilostením obvinených. Fegyveres bol Remiášovým priateľom a svedkom zavlečenia syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča. Táto kauza sa stala jednou z najzahmlieva­nejších v histórii samostatného Slovenska.

Mladú dokumentaristku Barboru Sliepkovú si všimli už na vlaňajšom Febiofeste, jej krátky dokument O sestre ocenila nielen porota, ale aj diváci. Na poli dlhometrážneho filmu bude debutovať dokumentom Čiary, ktorý nie je len konceptuálnou esejou o Sliepkovej rodnom meste Bratislave, ale aj generačnou výpoveďou o urbánnej osamelosti.

Niekoľko filmov so slovenskou účasťou príde do kín už v najbližšom polroku. Odvčera sa premieta nemecko-slovenská dráma o opúšťaní istôt Sloboda, v apríli má avizovanú premiéru životopisná snímka Dubček o významnom československom politikovi Alexandrovi Dubčekovi. V máji by mohla prekvapiť animovaná komiksovka pre dospelých Parralel a v lete sa prihlási o slovo česko-slovenská koprodukčná mystery Dôverný nepriateľ s Gabrielou Marcinkovou a Vojtěchom Dykom v hlavných úlohách. V septembri sa zas dozvieme, ako sa podarila medzinárodne obsadená psychologická dráma Pivnica v hlavnej úlohe s Jeanom-Marcom Barrom, podľa scenára Richarda Pupalu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Lehotský #Eva Nová #Marko Škop #Peter Bebjak #film Čiara