Gary Oldman, filmový zloduch s Oscarom

Ikona záporných postáv, ale aj krstný otec Harryho Pottera Sirius Black či slávny politik Winston Churchill v najnovšej dráme Najtemnejšia hodina. Britský herec Gary Oldman oslávil šesťdesiatku s Oscarom v ruke.

31.03.2018 09:00
Gary Oldman Zlaté glóbusy Foto: ,
Gary Oldman ako najlepší herec vo filme Najtemnejšia hodina.
debata

Keď režisér filmu Najtemnejšia hodina (2017) Joe Wright ponúkol úlohu britského premiéra Winstona Churchilla Garymu Oldmanovi, herec si len ťažko dokázal predstaviť samého seba v úlohe robustného politika s veľkými lícami a dvojitou bradou. Čerstvý šesťdesiatnik za rolu napokon nedávno získal svojho prvého Oscara aj Zlatý glóbus.

Herec Gary Oldman a jeho manželka Gisele Schmidt. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herec Gary Oldman a jeho manželka Gisele Schmidt. Herec Gary Oldman a jeho manželka Gisele Schmidt.

Britského umelca považujú za jeden zo základných kameňov jeho hereckej generácie. Gary Oldman v jednom z rozhovorov priznal, že vo svojom veku si už nemôže dovoliť kvôli postave pribrať 50 kilogramov. Churchillovu konfekčnú veľkosť teda dosiahol vďaka kostýmovým výtvarníkom a mejkapu. Jeho filmové "prevtelenie” do jedného z najvýznamnejších politikov novodobých európskych dejín mal na svedomí umelecký maskér Kazuhiro Tsuji a aj jeho americkí akademici odmenili Oscarom.

Do predobrazu reálnej osobnosti sa rodený Londýnčan presvedčivo napasoval už v 80. rokoch. V životopisnej dráme Sid a Nancy zosobnil ikonického britského punkera Sida Viciousa, lídra kapely Sex Pistols. Aj táto rola problémového búrliváka ho posotila k filmovým antagonistom. V 90. rokoch sa objavoval prevažne v záporných úlohách, vyčíňal v Bessonovom Piatom Elemente aj Leonovi, strašil dokonca ako upír v horore Francisa Forda Coppolu Dracula so sekundujúcou Winonnou Riderovou, Anthonym Hopkinsom a ďalšími hollywoodskymi hviezdami. Škatuľka „filmový zloduch“ mu v médiách prislúcha dodnes, aj keď definuje len časť Oldmanovej rozsiahlej filmografie.

S jeho tvárou si dnes spojí čarodejníka Siriusa Blacka každý fanúšik série o Harrym Potterovi. V Šarlátovom písmene dvoril ešte ako dlhovlasý mladík Demi Moorovej a ako hudobný génius Ludwig van Beethoven sa bozkával s kolegyňou Isabellou Rosseliniovou v životopisnej romanci Nesmrteľná milenka. Počas nakrúcania vtedy pobudol v susednom Česku, kde sa prevažná časť filmu realizovala. Do zatiaľ najvydarenejších filmov o komiksovom Batmanovi, vrátane neprekonaného Temného rytiera, ho obsadil Christopher Nolan.

Gary Oldman je rovnako úspešný aj na divadelnom javisku, už v roku 1983 sa stal členom londýnskej Kráľovskej Shakespearovej spoločnosti (Royal Shakespeare Company). Okrem herectva je aj zdatný filmár. V roku 1997 debutoval ako režisér a scenárista drsnou sociálnou drámou z prostredia londýnskeho predmestia Nil by Mouth, kde reflektoval realitu zažitú na vlastnej koži. Sám Oldman totiž vyrastal v zlých sociálnych pomeroch. Momentálne ho už od roku 2013 zamestnáva jeho druhý film s pracovným názvom Lietajúci kôň, ktorý nielen napísal, ale bude v ňom režírovať samého seba. Príbeh je inšpirovaný fotografom, filmárom a vynálezcom Eadweardom Muybridgeom, ktorého meno je významne zapísané v dejinách kinematografie.

3 krát Gary Oldman

  • Kvôli úlohe vo filme Posledná hodina strávil denne 4 hodiny v maskérni a 12 hodín na pľaci
  • Za účinkovanie v špionážnej dráme Jeden musí z kola von bol v roku 2012 nominovaný na Oscara
  • Za najhorší zo svojej filmografie považuje triler Hriech (2003)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Oscar #Gary Oldman