Slnko v sieti: Najlepším filmom je Čiara, cenu má Kronerová aj Maštalír

V piatok večer sa v bratislavskej Starej tržnici odovzdávali filmové ocenenia Slnko v sieti za rok 2017. Najlepším filmom sa stala Čiara režiséra Petra Bebjaka. On aj ďalší si ceny prevzali s pripnutými odznakmi #AllForJan.

06.04.2018 23:40
Peter Bebjak Foto: ,
Režisér Peter Bebjak s cenou za najlepšiu filmovú réžiu počas odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti.
debata (33)

Udeľovanie filmových ocenení sa podobne, ako odovzdávanie televíznych, stalo aj možnosťou vyjadrenia postoja tvorcov a hercov k aktuálnej situácii – či už celospoločenskej alebo tej v RTVS. Odznaky #AllForJan mali na svojej hrudi pripnuté mnohí herci aj filmári, ktorí sa v piatok večer dostali pred televízne kamery. „Myslím si, že tieto odznaky by mali byť všade,“ odznelo z úst oceneného režiséra Petra Bebjaka (Čiara). Z úst kostýmovej výtvarníčky Kataríny Štrbovej Bielikovej, ktorá získala sošku za film Křižáček, znel jasný odkaz: „Žiadame kultúrny reparát“. O emotívne slová sa postaral aj Marek Kráľovský, ktorý získal cenu za najlepší strih (Čiara): „Hrdinovia by mali zomierať len na filmovom plátne.“

Priamy prenos, ktorý vysielala RTVS, tento raz moderovala Adela Vinczeová, ktorá sa pred pár týždňami v rovnakej úlohe postarala aj o České levy. Tvorcovia touto voľbou stavili na istotu, ktorá sa vyplatila. Jej hudobnou „spoločníčkou“ na pódiu bola Ľubica Čekovská a muzikanti Slovenského kvarteta, ktorí melódiami nielen dopľňali dianie na pódiu, ale zároveň upozorňovali ocenených, že je čas odísť do zákulisia. Napriek tomu sa priamy prenos do svojho prideleného času nezmestil, skončil sa s 30-minútovým oneskorením.

Rakúsky herec Peter Simonischek (vľavo)...
Denisa Buranová s cenou za najlepší...
+2Zuzana Kronerová s cenou za najlepší ženský...

Ceny Slnko v sieti ovládol film Čiara režiséra Petra Bebjaka a producentky Wandy Adamík Hrycovej – vyhlásili ho za najlepší film roka 2017 a triumfoval aj v ďalších piatich kategóriách – Najlepšia filmová réžia (Peter Bebjak), Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe (Tomáš Maštalír), Najlepšia filmová hudba (Slavo Solovic), Najlepší filmový zvuk (Viktor Krivosudský) a Najlepší filmový strih (Marek Kráľovský).

Tri ceny získala dráma Piata loď, pričom akademici ocenili kameramanku Denisu Buranovú, scenár Mareka Leščáka a Ivety Grófovej a tiež štvoricu Denisa Buranová, Iveta Grófová, Miroslav Král a Iva Němcová v kategórii Najlepší architekt – scénograf.

Tibor Búza, programový riaditeľ RTVS, ktorý len pár hodín pred priamym prenosom ohlásil svoj odchod z televízie, odovzdal cenu Slnko v sieti v kategórii „Divácka cena“ tvorcom snímky pre deti – Spievankovo a kráľovná Harmónia. Práve na jeho adresu počas večera odznelo z úst ocenených niekoľkokrát poďakovanie za podporu slovenskej tvorby.

Na rozdiel od minuloročného priamenho prenosu, kedy sa televízni diváci väčšiny ocenených hercov nedočkali, sa tento rok na pódiu predviedli takmer všetci, s výnimkou Roberta Rotha. Jednu z cien prišla odovzdať aj minuloročná víťazka v kategórii najlepšía herečka v hlavnej úlohe, Zuzana Mauréry. Aj ona minulý rok na pódiu chýbala. Slnko v sieti v piatok večer odovzdala Tomášovi Maštalírovi za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe (Čiara). Zuzana Kronerová bodovala podobne ako na Českých levoch vďaka úlohe Hany v snímke Baba z ľadu.

Zuzana Kronerová s cenou za najlepší ženský... Foto: TASR, Michal Svítok
Zuzana Kronerová Zuzana Kronerová s cenou za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe počas odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti.

Príjemným záverečným prekvapením bola prítomnosť rakúskeho herca Petra Simonischeka, ktorého slovenskí diváci poznajú vďaka snímkam Toni Erdmann či Tlmočník. Práve on odovzdal cenu tvorcom najlepšieho filmu roka 2017, ktorým sa stala Čiara.

Prehľad víťaziek a víťazov cien Slnko v sieti:

  • Najlepší hraný film: Čiara – réžia: Peter Bebjak, producentka: Wanda Adamík Hrycová
  • Najlepší dokumentárny film: Diera v hlave – réžia: Robert Kirchhoff, producentka: Barbara Janišová Feglová
  • Najlepší animovaný film: Ocko hrdina (Websterovci) – réžia: Katarína Kerekesová, producentka: Katarína Kerekesová
  • Najlepšia filmová réžia: Peter Bebjak – Čiara
  • Najlepší filmový scenár: Marek Leščák, Iveta Grófová – Piata loď
  • Najlepší kameramanský výkon: Denisa Buranová – Piata loď
  • Najlepší filmový strih: Marek Kráľovský – Čiara
  • Najlepší filmový zvuk: Viktor Krivosudský – Čiara
  • Najlepšia filmová hudba: Slavo Solovic – Čiara
  • Najlepší architekt – scénograf: Denisa Buranová, Iveta Grófová, Miroslav Král, Iva Němcová – Piata loď
  • Najlepšie kostýmy: Katarína Štrbová Bieliková – Křižáček
  • Najlepšie masky: Martin Jankovič, Zuzana Paulini – Únos
  • Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Zuzana Kronerová za úlohu Hana vo filme Baba z ľadu
  • Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Judit Bárdos za úlohu Eszter vo filme Out
  • Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Tomáš Maštalír za úlohu Adama Krajňáka vo filme Čiara
  • Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Robert Roth za úlohu Otca vo filme Nina
  • Počas galavečera odovzdali aj ceny za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii, ktoré si prevzali filmoví architekti Viliam Gruska a Roman Rjachovský.
  • Divácku cenu Slnko v sieti získalo Spievankovo a kráľovná Harmónia režisérky Diany Novotnej.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kronerová #Ciara #Tomáš Maštalír #Peter Bebjak #Slnko v sieti 2018