Belmondo, šarmantný darebák

Aj keď je rodený komik, dokázal zahrať i náročné charakterové úlohy. Jeden z najslávnejších francúzskych hercov Jean-Paul Belmondo sa dožíva 85 rokov.

14.04.2018 09:00
Jean-Paul Belmondo Foto: ,
Jean-Paul Belmondo na zábere z roku 2015.
debata

„So svojím výzorom nemôžete nikdy zobrať do náručia mladú ženu bez toho, aby publikum nevybuchlo do smiechu,“ dohováral Belmondovi učiteľ herectva na parížskom konzervatóriu. A keďže Jean-Paul zo všetkých strán počúval, aký je škaredý, rozhodol sa, že bude aspoň komediantom. Učiteľ sa však mýlil – z Belmonda sa stal nielen uznávaný herec, ale aj ženský idol.

A to syn výtvarníčky a známeho sochára pôvodne sníval o športovej kariére. Hrával futbal a boxoval. Počas dvoch rokov ani raz neprehral a súpera trikrát knokautoval už v prvom kole. „Prestal som, keď sa tvár, ktorú som videl v zrkadle, začala meniť,“ vysvetlil svoj odchod z ringu. Na konzervatórium ho prijali až na tretí pokus v roku 1952.

Herečka  Jeanne Moreau a  Jean Paul Belmondo na... Foto: SITA/AP
Jeanne Moreau Herečka Jeanne Moreau a Jean Paul Belmondo na archívnej snímke.

Po štúdiu dostal iba pár nevýrazných úloh vo filme, no darilo sa mu v divadle. V roku 1958 ho povolali do armády, pol roka bojoval v Alžírsku. Keď sa vrátil, prišla životná šanca. Režisér Jean-Luc Godard, predstaviteľ tzv. novej vlny, mu zveril hlavnú rolu v krimidráme Na konci s dychom (1960). „Celý môj život potom pripomínal rozprávku. Telefón vyzváňal od rána do večera,“ zaspomínal si Belmondo, ktorému sa ponuky zrazu len tak hrnuli.

Herečka Sophie Marceau a Jean-Paul Belmondo...
Herečka  Jeanne Moreau a  Jean Paul Belmondo na...
+5 Jean-Paul Belmondo a herečka Laura Antonelli...

Nakrútil vyše 80 filmov – drámy, komédie aj detektívky, za ktoré získal niekoľko ocenení. Spomenúť možno snímky ako Cartouche, Borsalino, Muž z Ria, Muž z Hongkongu, Muž z Acapulca, Manželia z roku II, Strach nad mestom, Lovec hláv, Zviera, Dobrodruh, Policajt alebo darebák, Profesionál, Samotár či Cesta rozmaznaného dieťaťa. Vytvoril svojský typ antihrdinu – „drsňáka“ so širokým úsmevom, ktorý síce nemá spôsoby, ale je milý.

Preslávil sa aj tým, že všetky kaskadérske kúsky (vyše 150 scén) zahral sám. Neraz na to doplatil – zlomil si pri tom nohu, rameno i niekoľko rebier. A hoci rozhodne nepatrí medzi krásavcov, nemal núdzu o ženy. Prežil románik s viacerými herečkami, z dvoch rozvedených manželstiev má tri deti (prvá dcéra Patricia zahynula pri požiari).

Nezanevrel ani na divadlo, kde stvárnil vyše 40 úloh. S herectvom sa rozlúčil, až keď začal mať po mŕtvici vážne zdravotné problémy. Jeho posledným filmom bol Muž a jeho pes (2008), no zjavil sa aj v dokumentárnom filme o sebe Belmondo podľa Belmonda (2015). „Mojím poslaním je zabávať ľudí – rozplakať ich alebo rozosmiať,“ hovorieval. Niet pochýb, že sa mu to podarilo.

3× Jean-Paul Belmondo

  • Jeho prezývka Bébel vznikla vďaka preklepu v tlači. Novinárom totiž pripomínal Pépela, zlodejíčka, ktorého hral vo filme Na dne (1936) Jean Gabin, lenže meno skomolili.
  • Tri mesiace strávil v Hollywoode, ale neprijal žiadnu ponuku. Odmietol sa učiť po anglicky a vyhlásil, že nechápe, prečo by Američania mali mať záujem oňho, keď majú toľko skvelých hercov.
  • Pre plagáty k filmu Borsalino (1970) sa súdil s kolegom Alainom Delonom. Napriek tomu zostali dodnes priateľmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Jean-Paul Belmondo