Powers prišiel o zločinca, Potter o škriatka Griphooka

Superagenta Austina Powersa trápil ako Mini-Me – miniatúrny klon zločinca Dr. Evila, krušné chvíle pripravil aj Harrymu Potterovi ako škriatok Griphook. Vo veku 49 rokov v sobotu zomrel americký herec Verne Troyer. Aj keď príčiny úmrtia nie sú známe, podľa jeho zástupcov sa herec liečil zo závislosti od alkoholu a dlhodobo trpel depresiou a myšlienkami na samovraždu.

22.04.2018 18:31
Verne Troyer Foto: ,
Herec Verne Troyer zomrel v sobotu vo veku 49 rokov.
debata (1)

„Verne bol neuveriteľne láskavá bytosť. Každého chcel donútiť usmiať sa, urobiť ho šťastným, rozosmiať. Komukoľvek v núdzi vždy ochotne pomohol. Dúfal, že takto dosiahne pozitívne zmeny, a toto posolstvo sa snažiť šíriť dennodenne. Svojím zápalom, odhodlaním a postojom inšpiroval ľudí po celom svete,“ píše sa vo vyjadrení zverejnenom na jeho oficiálnych stránkach na sociálnych sieťach.

Ako sa ďalej píše, pokiaľ išlo o vnútorný zápas, Troyer bol bojovníkom: „Trvalo to roky. Zápasil a vyhral. Opäť zápasil a opäť vyhral, no, žiaľ, tentoraz toho bolo na neho príliš veľa.“ Herec bol podľa servera TMZ hospitalizovaný pre otravu alkoholom už začiatkom apríla. Už vtedy vraj lekári skonštatovali, že trpí sklonmi k samovražde.

Troyer trpel zriedkavou dedičnou genetickou poruchou, v dôsledku ktorej meral len 81 centimetrov. Aj preto ho všeobecne označovali za najmenšieho herca na svete. Napriek malému vzrastu však jeho rodičia vždy verili, že dokáže preraziť aj vo veľkom svete. Na začiatku kariéry bol častým hosťom televíznych šou, na striebornom plátne sa po prvý raz objavil ako kaskadér v snímke Binkove dobrodružstvá (1994). Neskôr si Troyer zahral v snímkach ako Muži v čiernom (1997), Strach a hnus v Las Vegas (1998), Harry Potter a Kameň mudrcov (2001) či Imaginarium Dr. Parnassa (2009).

Asi najznámejšou Troyerou filmovou úlohou je vtipný „záporák“ zo série kriminálnych paródií o Austinovi Powersovi, kde si zahral po boku Mikea Myersa. „Verne bol dokonalým profesionálom a majákom pozitívneho myslenia pre tých, ktorí mali tú česť s ním spolupracovať. Je to smutný deň, ale dúfam, že je na lepšom mieste. Bude mi veľmi chýbať,“ citoval Myersove slová britský The Guardian.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #depresia #Harry Potter #Verne Troyer #Austin Powers