Televízne tipy Pravdy: Rozospievané vrahyne aj nájomný zabijak Barry

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 10. do 17. mája. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

12.05.2018 09:00
Herec Bill Hader stvárňuje hlavnú úlohu v... Foto: ,
Herec Bill Hader stvárňuje hlavnú úlohu v seriáli Barry.
debata

Sobota 12. 5.

Dráma žiarlivosti, ČT 2, 13.50

Taliansko-španielska komédia z roku 1970 má slušné divácke hodnotenia. V skratke: Marcello Mastroiani v úlohe podvádzajúceho aj podvádzaného muža. Murár Oreste Nardi (Mastroiani) opustí svoju manželku aj s deťmi kvôli zvodnej kvetinárke Adelaide (Monika Vittiová). Tá sa mu však vzápätí odplatí rovnakou zradou, keď dá prednosť mladšiemu mužovi (Giancarlo Giannini). Oreste však svoju vášeň prerastajúcu do chorobnej žiarlivosti nie je schopný skrotiť. Ironická komédia z dielne režiséra Ettoreho Scolu parafrázuje bulvárne príbehy. Filmu vraj dominuje ľahkosť štýlu a presné vykreslenie ľudových protagonistov trojuholníkovej drámy. Za rolu Oresta získal Mastroiani v roku 1970 cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

Chicago, Cinemax, 18.05

Filmová adaptácia úspešného broadwayského muzikálu, kde hlavné roly patria Catherine Zeta-Jonesovej, Renée Zellwegerovej a Richardovi Gerovi, rozpráva príbeh priemernej zborovej tanečnice Roxie. Tá sa pre slávu rozhodne vraždiť. Keď to urobí, skončí za mrežami spoločne s kabaretnou hviezdou Velmou Kellyovou, ktorá s pomocou prešibaného právnika Billyho rozpúta okolo svojho zločinu mediálne šialenstvo. Keď Billy prevezme Roxiin prípad, urobí z neho bulvárnu senzáciu a pripraví tak pôdu pre spevácky a tanečný súboj medzi oboma rivalkami. Chicago získalo v roku 2003 šesť Oscarov, vrátane ceny za najlepší film.

Herečka Catherine Zeta-Jones so soškou Oscara,... Foto: SHUTTERSTOCK
Rok 2003: Herečka Catherine Zeta-Jones Herečka Catherine Zeta-Jones so soškou Oscara, ktorú získala za výkon v muzikáli Chicago. Určite aj preto stojí muzikál za pozretie

Pondelok 14. 5.

Barry, HBO, 21.45

Seriál čierneho humoru o deprimovanom nájomnom vrahovi zo Stredozápadu (Bill Hader), ktorý počas svojej zabijackej misie v Los Angeles celkom prepadne herectvu, sledujem už niekoľko týždňov. Je skvelý! Bavím sa nielen na morálnych dilemách vraha Barryho, ktorý sa zúfalo zamiluje do nádejnej herečky, ale aj na zábavnom stvárnení čečenskej mafie v L. A. Šialený námet, no skvelý výsledok.

Utorok 15. 5.

Ikingut, FilmBox, 11.35

Islandsko-dánsko-nórsky film má rozprávať o úprimnom detskom priateľstve. Kedysi pred dávnymi časmi bol Island odrezaný od okolitého sveta a Grónsko bolo neznámou končinou. Niekedy sa tam z najsevernejších osád však dalo dovidieť. Za krutých zím siahal ľad z Grónska až k islandským brehom, takže sa nedalo vyplávať za rybolovom. Prichádzali mrazivé búrky, hladomor a zúrivé ľadové medvede. Ľudia sa ľadu báli, verili, že prináša len nebezpečenstvo, čary a prekliatie. Keď teda plávajúca kryha prinesie malého eskimáckeho chlapca, Islanďania ho považujú za posla diabla. Chlapec sa však spriatelí so synom miestneho kňaza a vraj sa stane skôr požehnaním…

1918–2018 Toto storočie: 1948: Mlynári od Babíc, ČT2, 16.15

Ostravský dokument vznikol podľa rovnomennej knihy Luďka Navaru a Miroslava Kasáčka, ktorí sa tiež podieľali na scenári. Režisér Marcel Petrov vraj prináša nové fakty a svedectvo o nikdy neobjasnenej vražde v škole v Babiciach pri Třebíči. Represálie, ktoré rozpútal komunistický režim v okolí Babíc na začiatku 50. rokov, vraj boli jedny z najväčších od čias heydrichiády. Výsledkom bolo vyše odsúdených, z toho 11 na trest smrti. Rodiny súkromných roľníkov boli deportované a museli opustiť svoje domovy, ich statky a usadlosti boli zhabané a rozkradnuté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago #Catherine Zeta-Jones #televízne tipy Pravdy #Barry