Pierce Brosnan dosiahol, o čom sníval

Aj keď si ho diváci pamätajú najmä ako Jamesa Bonda, írsko-americký herec Pierce Brosnan vytvoril veľa ďalších zaujímavých úloh. V týchto dňoch oslavuje 65. narodeniny.

19.05.2018 09:00
Pierce Brosnan Foto: ,
Herec Pierce Brosnan.
debata

Jeho obľúbeným výrokom je ten, čo odznel v životopisnej dráme Indián, kde stvárnil hlavnú postavu: „Muž sa stáva tým, o čom sníva. Ty si sníval dobre.“ Pierce Brosnan je príkladom, že i z chudobného chlapca, ktorý navštívil kino, až keď mal 13 rokov, môže vyrásť filmová hviezda. Ak prekoná všetky prekážky.

V jeho prípade to bolo najmä ťažké detstvo. Otec rodinu veľmi rýchlo opustil, následkom čoho v silne katolíckom Írsku trpela i Pierceova matka. Aby unikla predsudkom, odišla pracovať do Londýna. Syna zverila starým rodičom, no keď mal iba šesť rokov, zomreli, a tak putoval zase k tete, potom k strýkovi a nakoniec skončil v ubytovni. Stal sa z neho samotár, ktorý matku videl len jeden-dvakrát do roka. Až keď mal desať, zobrala si ho k sebe do Londýna. Ako Íra ho však v škole šikanovali, takže i tu zostal outsiderom.

Herec Pierce Brosnan. Foto: SITA/AP, Danny Moloshok
Pierce Brosnan Herec Pierce Brosnan.

V 16 rokoch opustil školu, učil sa maľovať a túlal sa s cirkusom, kým sa rozhodol pre herectvo. Tri roky ho študoval v Londýne, ale tentoraz vedel, že konečne našiel to, čo hľadal. „Bolo to ako oslobodenie, odrazový mostík do iného života,“ zhodnotil. Úspech zožal už ako divadelný herec a šťastie mal i v súkromí. V roku 1980 sa oženil s austrálskou herečkou Cassandrou Harrisovou, s ktorou má syna, no adoptoval si aj jej dve deti z predchádzajúceho manželstva.

Presťahovali sa do USA, kde sa naplno rozbehla jeho kariéra. Už roku 1986 mu ponúkli prvú úlohu Jamesa Bonda, ale musel odmietnuť, pretože ho viazala zmluva v seriáli Remington Steele. K postave agenta 007 sa však onedlho predsa len dostal. Zahral si ho štyrikrát (Zlaté oko, Zajtrajšok nikdy nezomiera, Jeden svet nestačí, Dnes neumieraj) a objavil sa i v ďalších snímkach ako Dve tváre lásky, Robinson Crusoe, Aféra Thomasa Crowna, Mamma Mia!, Muž v tieni či Novembrový muž.

Herec Pierce Brosnan.
Herec Pierce Brosnan.
+3Herec Pierce Brosnan a jeho filmová kolegyňa...

Keď mu po 11 rokoch manželstva rakovina zobrala milovanú Cassie, zaprisahal sa, že sa už nikdy viac neožení. Nakoniec však zmenil názor a k trom deťom pribudli ďalšie dve, ktoré má s druhou ženou Kylee. Bývajú spolu v Kalifornii, kde vedú spokojný rodinný život. Z Brosnana sa postupne stal i zanietený aktivista. Bol vyslancom UNICEF-u, bojuje proti rakovine, za kontrolu zbraní, rovnaké práva pre homosexuálov, za ochranu zvierat a životného prostredia, štedro prispieva na charitu.

Na zábere z roku 1996 sú herci, ktorí... Foto: SITA/AP, ALASTAIR GRANT
Promoting Bond Na zábere z roku 1996 sú herci, ktorí stvárňovali agenta 007 - zľava: Timothy Dalton, Roger Moore a Pierce Brosnan.

Pokiaľ ide o dosiahnutý úspech, Brosnan ho prisudzuje tomu, ako preň pracoval a túžil po ňom. Priznáva však, že mal i šťastie a „trocha talentu kdesi v zadnom vrecku“, ktorý mohol cvičiť a pestovať.

3× Pierce Brosnan

  • Trpí na klaustrofóbiu, čo mu sťažilo prácu pri nakrúcaní katastrofického filmu Rozpútané peklo (1997).
  • V mladom veku vystupoval aj ako „hltač ohňa“ v cirkuse. Toto umenie neskôr uplatnil i pred kamerou.
  • Za snímky o Jamesovi Bondovi dostal okrem honoráru aj luxusné autá, na ktorých vo filme jazdil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #James Bond #Pierce Brosnan